Mircea Diaconu a fost achitat definitiv in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, insa europarlamentarul va trebui sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei, in urma deciziei instantei supreme, care a mentinut hotararea de la Curtea de Apel Bucuresti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, ca nefondate, atat apelul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, cat si pe cel al lui Mircea Diaconu si a mentinut astfel sentinta din 13 martie a Curtii de Apel Bucuresti. Decizia luata joi de instanta supreme este definitiva.

La ultimul termen de judecata de la ICCJ, procurorul a cerut aplicarea legii penale mai favorabile, dar si ca Diaconu sa fie amendat. Motivele pentru care procurorul a cerut acest lucru au fost faptul ca europarlamentarul nu si-a favorizat sotia, dar si cariera "remarcabila" a lui Mircea Diaconu. In 13 martie, Mircea Diaconu a fost achitat in dosarul de conflict de interese, de Curtea de Apel Bucuresti, care a dispus ca el sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei. Decizia de achitare a fost atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie care a dat decizia definitiva.

In noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis in judecata pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece parlamentari.

In 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu si-a inaintat demisia din Senat, iar in 12 decembrie 2012, plenul Senatului a adoptat un proiect de hotarare prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu.
Dosarul lui Mircea Diaconu a ajuns astfel la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 19 martie 2013, trimiterea cauzei la aceasta instanta, intrucat acesta nu mai era parlamentar.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au acuzat pe Mircea Diaconu ca, in calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale si apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) avand ca obiect realizarea unui spectacol de catre sotia sa, actrita si regizoarea Diana Lupescu, contract in baza caruia s-ar fi realizat in mod direct un folos material pentru aceasta.

Ce acuzatii a primit Mircea Diaconu

Potrivit procurorilor, tot in calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea conditiilor contractuale pentru punerea in scena a altor trei spectacole, dupa care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu sotia sa, care urma sa indeplineasca diverse functii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator si colaborator-actor), contracte in baza carora s-a realizat in mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai aratat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul "C.I. Nottara", "dupa ce anterior aprobase si tematica de concurs pentru regizorul artistic si cunostea cu exactitate ca numai sotia sa se va prezenta la aceasta competitie pentru promovarea in functie". Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime sotiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ in baza caruia Diana Lupescu a realizat "un folos material direct concretizat in cresterea salariala aferenta".
Conform probatoriului administrat in cursul urmaririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru sotia sa in cuantum total de 29.112 lei.

In 21 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca senatorul Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului "C.I. Nottara" din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Mircea Diaconu si-a pierdut mandatul de senator in decembrie 2012, dupa ce Curtea Constitutionala a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea in executare de catre Senat a hotatarii judecatoresti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

In 31 octombrie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii sesizase Curtea Constitutionala in vederea solutionarii conflictului juridic de natura constitutionala constatat in legatura cu refuzul Senatului de a pune in executare hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu. Diaconu si-a dat demisia din functia de director de teatru dupa ce ANI a anuntat, in ianuarie 2011, ca a fost in incompatibilitate.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri