Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de Maria Grapini in Parlamentul European referitoare la dosarul ICA, europarlamentarul aratand ca vrea sa traga un semnal de alarma cu privire la existenta "procesului politic si cu privire la punerea in pericol a libertatii presei", transmite Mediafax.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Inspectiei Judiciare sa verifice daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor implicati in activitatea de solutionare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimetnare, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

CSM arata, in sesizare, ca europarlamentarul Maria Grapini, in interventia sa din sesiunea plenara a Parlamentului European de la Strasbourg, a declarat ca doreste "sa traga un semnal de alarma privind suspiciunile … cu privire la existenta procesului politic si cu privire la punerea in pericol a libertatii presei...", indicand aspecte procedurale din dosarul ICA, solutionat de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Grapini, in Parlamentul European: Voiculescu a fost condamnat politic

Europarlamentarul PC Maria Grapini a facut declaratia in 24 noiembrie, in Parlamentul European, aratand ca Dan Voiculescu a fost condamnat politic, iar confiscarea extinsa, aplicata si tertilor care nu au facut parte din procesul privind privatizarea ICA reprezinta o amenintare la adresa libertatii presei din Romania.

"Doresc sa atrag un semnal de alarma privind suspiciunile solide, bazate pe fapte cu privire la existenta procesului politic si cu privire la punerea in pericol a libertatii presei in tara mea. Dupa dezvaluirile facute la postul de televiziune apartinand familiei Voiculescu, probate cu inregistrari, prin care fratele Presedintelui Romaniei a luat suma de 250.000 de euro pentru a scapa de condamnare un cunoscut interlop, procesul fondatorului trustului de presa, aflat de sase ani pe rolul instantelor, pentru care se primise NUP a fost repus si judecat in cinci zile. Termene nerezonabile, de doar o zi, in timpul vacantei judecatoresti, fara sa admita niciuna dintre cele 124 de exceptii ridicate de avocati, neadmiterea expertizei neutre asa cum solicita Curtea Constitutionala, a dus la condamnarea a 12 oameni, printre care cercetatori de prestigiu, omul politic, fondatorul trustului de presa care a relatat stirea primind pedeapsa maxima de 10 ani. In final s-a procedat la confiscarea extinsa aplicata tertilor care nu au facut parte din proces si nu s-au putut apara, luandu-se astfel masuri de strangulare economica a postului care a facut dezvaluirea. Iata deci cum libertatea presei este amenintata, iar drepturile cetatenesti la aparare sunt incalcate", a aratat Grapini.

In dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti format din magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, in 8 august, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Instanta a stabilit prejudiul din dosarul ICA la aproximativ 60 de milioane de euro si a dispus confiscarea mai multor imobile apatinand inculpatilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena si cel al grupului de firme Grivco.

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri