Procurorii anticoruptie au trimis in judecata cinci persoane, intre care doi consilieri APIA din judetul Constanta, in stare de arest preventiv, acestia fiind acuzati ca ar fi obtinut ilegal fonduri europene folosind documente falsificate, prejudiciul cauzat APIA ridicandu-se la aproape 715.000 euro.

Potrivit DNA, Adrian si Claudiu Iacobescu, impreuna cu Razvan Alexandru Ionescu, consilier superior la APIA Constanta, au constituit in cursul anului 2012 un grup infractional organizat, cu scopul de a obtine subventii de la bugetul Uniunii Europene si de la bugetul national, cuvenite pentru unele suprafete de teren, conform Mediafax.

La aceasta grupare au aderat ulterior si Valentin Mihai, functionar public la APIA - Centrul Local Harsova, si secretarul Primariei comunei Ciobanu, Marian Vranceanu. Gruparea era condusa de Ionescu, acesta detinand, in virtutea functiei sale, informatiile privind suprafetele de teren pentru care se puteau solicita subventii, in sensul ca nu fusesera introduse la plata.

Astfel, cei doi Iacobescu intocmeau in fals adeverinte din care rezulta ca anumite persoane, racolate special pentru aceste fapte, exploatau teren in judetul Constanta, iar apoi formulau cereri unice de plata si retrageau sumele de bani platite in contul acestora. In realitate, presupusii fermieri erau persoane fara adapost, provenite din centrele de plasament, racolate si folosite numai pentru a obtine ilegal fonduri pe baza documentelor falsificate ce atestau ca acestia detineau si lucrau terenuri agricole.

Paguba pentru bugetul general al UE

Cererile unice pe suprafata erau intocmite de consilierul APIA Razvan Ionescu, cel care apoi le-a inregistrat la institutia unde lucra si a atestat ca aceste documente corespund realitatii. De asemenea, Razvan Ionescu afla datele cand in conturile falsilor fermieri erau virate subventiile de la bugetul de stat si comunica aceste aspecte inculpatilor Adrian si Claudiu Iacobescu, pentru ca acestia sa poata retrage in numerar sumele respective. Mai mult, acesta avea sarcina de a impiedica descoperirea activitatii infractionale, prin folosirea unor adeverinte care sa previna efectuarea unor controale in teren ori prin completarea, in functie de necesitati unor formulare de modificare sau de retragere a suprafetelor ori de transfer a exploatatiei.

”Toata aceasta schema elaborata a fost de natura sa asigure succesul operatiunii frauduloase, pagubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene, dar si pentru bugetul de stat, dar si sa diminueze descoperirea ei si tragerea la raspundere penala a autorilor”, se precizeaza intr-un comunicat al DNA. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a comunicat, in cursul urmaririi penale, ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro). Din acest motiv, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce le apartin lui Razvan Ionescu si celor doi Iacobescu.

Razvan Ionescu, Valentin Mihai si Marian Vranceanu au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, in timp ce fata de Claudiu si Adrian Iacobescu, judecatorii Tribunalului Constanta au dispus, la solicitarea procurorilor, masura arestarii preventive in lipsa, pe o perioada de 30 de zile de la data punerii in executare a mandatelor. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri