Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, va fi audiat, miercuri, la DNA, in dosarul in au fost facute, in urma cu o luna, perchezitii la CJ si la locuinta acestuia, fiind suspectat de abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.

Surse judiciare au declarat ca Mircea Molot urmeaza sa dea declaratii in fata anchetatorilor, in dosarul de coruptie in care in 7 noiembrie au fost facute perchezitii la Consiliul Judetean Hunedoara, la locuinta din Deva a lui Molot, precum si la sediile a sapte firme, tot din Deva.

Potrivit surselor citate, Mircea Molot a fost citat sa se prezinte la DNA Alba si a plecat deja de la Hunedoara, cu o masina. Sursele judiciare au mai spus ca in cazul lui Mircea Molot a fost extinsa urmarirea penala cu privire la noi fapte, initial el fiind suspectat de abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.

La perchezitiile din 7 noiembrie, procurorii DNA Alba au ridicat documente din biroul presedintelui CJ Mircea Ioan Molot, si cel al vicepresedintelui Tiberiu Ioan Balint, nicio persoana nefiind dusa atunci la audieri. Directia Nationala Anticoruptie arata ca dosarul vizeaza "suspiciuni de savarsire, in perioada 2011-2014, a unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie".

Documentele ridicate de la locuinta lui Mircea Molot

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara declara ca procurorii au ridicat din locuinta sa "o suma de bani", "18 coli din care doua pagini de ziar", CV-ul unei persoane si "un biletel gasit intr-un plic cu bani". Molot a spus ca procurorii l-au intrebat despre legaturile sale cu anumite firme, din care de unele societati stia, de altele nu. Molot a adaugat ca a citit ulterior in presa ca este vorba despre unele lucrari facute "pe licitatie" de Apa Prod, nu de Consiliul Judetean, adaugand ca nu stie despre ce este vorba.

"E o societate care intr-adevar este in subordinea CJ, dar eu habar nu am cand se face si ce se face. E problema firmei si responsabilitatea ei, nu am tangenta cu licitatiile respective. (...) Am citit comunicatul DNA si pe cuvant de onoare am aflat ca este vorba despre o firma care este a ginerelui meu sau e angajat el acolo. Suntem doua familii diferite, fiecare cu afacerile lui, fara sa ma intereseze cine si ce contracte are", a declarat Molot.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor la sfarsitul anului 2011, Victor Arion, la acea data director general al SC Apa Prod SA Deva, societate al carui actionar majoritar este Consiliul Judetean Hunedoara(76,72%), alaturi de consiliile locale din judet, la solicitarea lui Ioan Mircea Molot, a avantajat SC Viva Construct SRL Deva in cadrul procedurii de atribuire a contractului "Masuri temporare pentru tratarea apei uzate in Deva si Hunedoara prin aerarea artificiala a apei uzate deversate in raurile Mures si Cerna prin canalele deversate de la statiile de epurare a apei uzate" si a permis inceperea lucrarilor inaintea finalizarii procedurii de achizitie.

Lucrari fara atribuirea contractului

Anuntul pentru licitatia de atribuire a lucrarilor aferente contractului a fost publicat de SC Apa Prod SA pe SEAP in 16 septembrie 2011, iar in 21 noiembrie 2011, SC Viva Construct a inceput lucrarile de executie, desi atunci nu era atribuit contractul. Societatea a incasat pentru acest contract, pana la sfarsitul anului 2011, suma de 1.481.669 de euro, se arata in documentele citate.

In schimbul sprijinului primit de la presedintele CJ Hunedoara, Vasile Axinte, administrator si actionar al SC Viva Construct SRL, a cedat executia unei parti din lucrarile din acest contract, fara a exista un contract de subantrepriza, catre SC Vivanty Industries SRL Soimus, societate controlata direct, in calitate de asociat si administrator, de catre ginerele lui Mircea Ioan Molot, Venter Roberto Patrik, potrivit sursei citate.

Ulterior, in perioada iunie 2012-martie 2013, Mircea Ioan Molot i-ar fi solicitat lui Victor Arion sa avantajeze si SC Euro Cons Expert SRL, societate controlata tot de Vasile Axinte, in cadrul procedurii de atribuire a lotului nr. 2 "Reconstructia statiilor de epurare Deva si Hunedoara - constructia platformelor de depozitare a namolului provenit de la Statiile de epurare din aglomerarile Deva si Hunedoara", din contractul de lucrari aferent proiectului "Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Hunedoara", contract finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu.

Victor Arion ar fi participat direct la conceperea ofertei depuse pentru acest contract de catre SC Euro Cons Expert SRL, in conditiile in care activitatea membrilor Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) cu finantare europeana era avizata de acesta, iar datele privind organizarea procedurii de achizitie ii erau disponibile in calitate de director general al SC Apa Prod SA, beneficiarul procedurii de achizitie, se mai arata in documentele citate.

Servicii contra atribuirii contractului

In martie 2013, contractul de lucrari a fost atribuit SC Euro Cons Expert SRL, valoarea acestuia fiind de 3.756.744 de lei. In schimbul sprijinului primit de la Mircea Ioan Molot pentru incheierea acestui contract, SC Viva Construct SRL a asfaltat strada din satul Martinesti, unde presedintele CJ Hunedoara detine un imobil, in conditiile in care firma nu avea proiect tehnic sau autorizatii de construire, iar contravaloarea lucrarilor fusese stabilita in sarcina executantului, conform acelorasi documente.

Mircea Ioan Molot este presedintele PNL Hunedoara si vicepresedintele Biroului Politic National al PNL. El este presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara din 2004, fiind la al treilea mandat consecutiv. Anterior, intre 2000 si 2004, Mircea Molot a fost viceprimar al Devei. Potrivit ultimei declaratii de avere, din iunie 2013, Mircea Molot are cinci terenuri in judetul Hunedoara, dobandite in perioada 1999 - 2012. Doua dintre terenuri, care insumeaza aproximativ 2.900 de metri patrati, sunt intravilane, iar alte doua sunt incadrate la alte categorii de terenuri extravilane, avand suprafata totala de peste 88.000 de metri patrati.

Averea lui Molot

De asemenea, Molot are doua case, una de 127 de metri patrati in comuna hunedoreana Certeju de Sus, cumparata in 2005, si alta de peste 154 de metri patrati in municipiul Deva, achizitionata in anul 2012. Seful CJ Hunedoara mai detine un autoturism Toyota Land Cruiser, cumparat in 1990. Conform documentului citat, Molot are un fond de investitii de 21.317 lei, deschis in 2012. Totodata, el are un depozit bancar de 10.000 de lei si un cont curent cu 19.244 de lei, ambele deschise tot in 2012.

Molot a incasat peste 651 de euro de la Comitetul Regiunilor Europei - Bruxelles, pentru participarea la sedinta Comisiei de Resurse naturale. El a incasat, in anul 2012, in calitate de presedinte al CJ Hunedoara, suma de 50.310 lei, precum si 33.729 de lei pentru indeplinirea functiei de administrator la SC Sigma Med SRL Deva. De asemenea, Molot a obtinut 100.000 de lei din vanzarea de animale si produse. Sotia lui Molot, Angela Valentina, a primit dividente in valoare de 48.956 lei de la SC Sigma Med Deva.

Potrivit declaratiei de interse din iunie 2013, Molot este membru al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi "Capriorul" din comuna Martinesti si este presedinte al AVPS "Cinegetica" Hunedoara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri