Consilierul procurorului sef al DNA, Marius Bulancea, a declarat, miercuri, ca procurorii anticoruptie au pus sechestru, de la inceputul anului pana in prezent, asupra unor bunuri ce valoreaza 150 de milioane de euro, insa acestea vor ajunge in patrimoniul statului abia peste patru-cinci ani.

"Ceea ce s-a schimbat in ultimii ani este cresterea eficientei statului in a identifica bunurile care au fost dobandite din infractiuni si care urmeaza sa fie confiscate. Nu suntem nici macar pe aproape de un ideal, de ceea ce ne-am dori, dar s-a ajuns la un punct in care doar DNA, in 2014, pana acum, a instituit masuri asiguratorii asupra unor bunuri care valoreaza 150 de milioane de euro", a spus Bulancea, la o dezbatere organizata in cadrul proiectului "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania", finantat de Uniunea Europeana.

Bulancea a adaugat ca bunurile sechestrate de procurori vor intra efectiv in posesesia statului, dupa ce vor fi date sentinte definitive in dosarele in care s-au dispus masurile asiguratorii.

"Tinand cont ca aceste bunuri sechestrate in 2014 vor fi implicate in niste hotarari de condamnare in Romania peste trei, patru, cinci ani, abia atunci vom putea vorbi ca aceste bunuri vor intra efectiv in patrimoniul statului. Fiind vorba de bunuri efectiv sechestrate - 416 imobile, 93 de autoturisme - sunt bunuri a caror valorificare va trebui sa se realizeze relativ usor", a spus consilierul Laurei Codruta Kovesi. Marius Bulancea a adaugat ca imediat dupa ce aceste sentinte raman definitive, ANAF este autoritatea care trebuie sa se ocupe de valorificarea bunurilor sechestrate.

Potrivit unei statistici a Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor provenite din Infractiuni (ONPCCRCI), in 2013, valoarea bunurilor sechestrate se ridica la peste 434 milioane de euro. Pe de alta parte, valoarea bunurilor confiscate conform notificarilor ANAF este de doar 7,6 milioane de euro.

Citeste si:
Gratuitate la muzeul Antipa de Ziua Colectiilor Deschise
Acces gratuit la muzeul...

Aceste date statistice au fost analizate in cadrul aceleiasi dezbateri referitoare la implicatiile la nivel european si national ale criminalitatii financiare si economice, in mod specific pe problema confiscarii extinse si a recuperarii bunurilor provenite din infractiuni. Evenimentul este inclus in proiectul "Sustinerea confiscarii extinse si recuperarii prejudiciului in Romania", finantat de Comisia Europeana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Sebastian Ghita, la DNA Ploiesti: anchetatorii vor sechestru pe avere