Casele de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hartie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autoritatii fiscale, iar platitorii de taxe si impozite vor fi premiati lunar in urma unei loterii fiscale online, masuri aflate in analiza si care urmeaza sa fie adoptate de Guvern.

Masurile vor fi aplicate in timp, ajungand la un interval de pana la un an si jumatate in cazul caselor de marcat, avand ca scop combaterea evaziunii fiscale, a anuntat, la Guvern, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. Ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers. Astfel, o prima masura anuntata de ministrul de Finante este dotarea obligatorie a caselor de marcat cu un jurnal electronic, conectat la un server central al autoritatilor fiscale, pentru a combate in special evaziunea la TVA.

"Romania este unica tara din Europa care a ramas sa foloseasca case de marcat cu role de hartie (...) Vom face aceasta trecere in pasi, vom lasa in jur de un an si jumatate timp, astfel incat sa se treaca de la casele de marcat cu rolele de hartie la cele cu jurnal electronic", a spus Petrescu.

Ea a precizat ca perioada de tranzitie va fi mai mare pentrru firmele mici si IMM-uri si mai scurta pentru marile companii. O alta masura care vizeaza combaterea evaziunii este infiintarea unei loterii fiscale online pentru platitorii de taxe si impozite, care vor fi astfel premiati lunar.

"Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea inscrie online si pune detalii de pe codul fiscal si va exista o tragere la sorti in fiecare luna, cu premii", a aratat ministrul. O a treia masura avuta in vedere de Guvern este asigurarea unui schimb automat de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si banci.

Citeste si:
M.F.P. emite un comunicat privind modalitatea de aplicare a sanctiunil
Sinteza pricipalelor...

"Aici vorbim de comunicare, practic lunara, de rulaje si de tranzactii intre banci si ANAF. Este o masura foarte buna de a reduce evaziunea fiscala mare", a apreciat Petrescu. Ministerul Finantelor urmeaza sa prezinte in dezbatere publica masurile anuntate.

Cum ti se pare aceasta idee? Crezi ca va fi implementata? Va avea efectele scontate?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum treci cu bine peste controalele ANAF