Procurorii DIICOT efectueaza, joi, 20 de perchezitii in Bucuresti, Teleorman si Giurgiu, la o grupare de camatari care imprumutau bani si pretindeau dobanzi intre 5 si 40 la suta, iar daca cei care erau imprumutati nu plateau la timp, erau amenintati si obligati sa isi vanda locuintele.

La finalul perchezitiilor vor fi duse 30 de persoane la audieri, la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala, procurorii urmand sa stabileasca daca in cazul acestora vor fi luate masuri preventive.

Gruparea, din care faceau parte 15 persoane, a fost constituita in judetul Teleorman, in 2011, cand a inceput sa dea bani cu camata unor persoane interesate, majoritatea administratori de firme, dupa ce erau "studiate" posibilitatile de restituire a imprumuturilor, dar si bunurile, mobile sau imobile de valoare care ar fi putut fi valorificate pentru achitarea debitelor si a dobanzilor.

Debitorii care intarziau plata dobanzilor erau cautati insistent de catre camatari.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca liderii grupului au coordonat activitatea infractionala a unei grupari constituite inca din anul 2011 pe raza judetului Teleorman, ai carei membri erau implicati in activitati de camatarie (fiind percepute dobanzi intre 5 % - 40 % lunar, din valoarea creditului acordat) si recuperari de debite, inclusiv prin mijloace violente (amenintare, santaj s.a.)", arata DIICOT, intr-un comunicat de presa. Debitorii care intarziau plata dobanzilor erau cautati insistent de catre camatari, iar la intalnirile si discutii cu acestia, cei care nu plateau erau amenintati, intimidati si chiar batuti.

Citeste si:
Perchezitii la camatari care ar fi dat imprumuturi de 1 milion euro
Perchezitii la camatari, care...

De asemenea, cei care nu puteau sa restituie banii luati cu dobanda erau constransi sa isi vanda locuintele, unora dintre acestia camatarii spunandu-le ca si-ar putea rascumpara imobilele, dar cu sume mult mai mari.
Cu sumele obtinute, membrii gruparii cumparau autoturisme de lux, case si terenuri, atat pe numele lor, cat si pe numele unor membri de familie, rudelor sau ale unor interpusi, pentru a ascunde sau disimula faptul ca banii erau obtinuti ilegal.

Perchezitiile sunt facute de procurorii DIICOT si ofiterii de politie judiciara din Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate, impreuna cu jandarmii de la Brigada Speciala de Interventie. Actiunea este sprijinita de Serviciul Roman de Informatii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fost fotbalist, ridicat in urma perchezitiilor facute la camatari