Seful Consiliului Judetean Hunedoara, retinut impreuna cu celelalte patru persoane din dosarul sau

Seful Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, vicepresedintele CJ, Tiberiu Balint, ginerele lui Molot, Roberto Patrik Venter, si oamenii de afaceri Vasile Axinte si Pup Emanoil Milica, retinuti pentru fapte de coruptie, vor fi cercetati sub control judiciar, a decis Tribunalul Alba.

Magistratii Tribunalului Alba au decis, joi seara, ca Mircea Molot, Tiberiu Balint, Roberto Patrik Venter, Vasile Axinte si Pup Emanoil Milica sa fie cercetati sub control judiciar pana in 15 februarie. Decizia instantei nu este insa definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Alba Iulia. Sedinta de judecata a propunerii procurorilor DNA de arestare preventiva a celor cinci a durat opt ore si jumatate, dupa care judecatorul de drepturi si libertati a deliberat inca o ora, potrivit Mediafax.

La iesirea din sala de judecata, Mircea Molot a declarat ca se astepta la aceasta decizie, deoarece este nevinovat, acuzatiile care i se aduc fiind nefondate. ”Acuzatiile care mi s-au adus sunt nefondate. Sunt nevinovat si clar ma asteptam la aceasta decizie. (...) La cate capete de acuzare au fost am avut impresia ca sunt cel mai mare mafiot nu din Romania, ci din lume. In mod sigur va fi un proces de durata, ma voi conforma si voi respecta intru totul deciziile care vor fi dispuse”, a spus Molot. Intrebat daca punerea sub control judiciar ii afecteaza functia, presedintele CJ Hunedoara a raspuns ca nu il afecteaza in niciun fel, doar ca nu are voie sa discute cu niciun angajat al institutiei despre acest proces.

El a mai spus ca in perioada imediat urmatoare vrea sa isi ia concendiu, insa nu pentru mult timp, deoarece trebuie aprobat bugetul CJ pentru anul viitor. Molot a precizat ca tot ce a facut si tot ce va face in activitatea de presedinte al CJ Hunedoara face in mod legal si nu are de ce sa-i fie frica. Seful CJ Hunedoara a fost asteptat la iesirea din sala de judecata de sotie, de fiica si de mai multi apropiati care l-au imbratisat dupa aflarea vestii. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, vicepresedintele institutiei Tiberiu Balint, ginerele lui Molot, Roberto Patrik Venter, si oamenii de afaceri Vasile Axinte si Pup Emanoil.

Molot, acuzat de trafic de influenta

Milica au fost dusi, joi, in jurul orei 12.00, la Tribunalul Alba, pentru judecarea propunerii procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a acestora. Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus, miercuri seara, punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Mircea Ioan Molot, Tiberiu Ioan Balint, Robertto Patrick Venter, administrator al SC Vivanty Industries SRL Soimus, Emanoil Milica Pup, administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, si Vasile Axinte, administrator al SC Viva Construct SRL si SC Euro Cons Expert SRL.

Citeste si:
Presedintele si un vicepresedinte al CJ Hunedoara, audiati la DNA
Presedintele si un...

Conform sursei citate, Molot este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata (2 acte materiale), luare de mita, in forma continuata (21 acte materiale), luare de mita, in forma continuata (3 acte materiale), folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, spalare de bani, in forma instigarii (2 infractiuni), conflict de interese si detinerea fara drept a unui document ce contine informatii secrete de stat.

Balint este acuzat de luare de mita, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (4 acte materiale), spalare de bani, in forma instigarii, in timp ce Venter este acuzat de complicitate la luare de mita, in forma continuata (21 acte materiale), complicitate la luare de mita, in forma continuata (3 acte materiale), spalare de bani (2 infractiuni) si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit aceleiasi surse, Pup este acuzat de dare de mita in forma continuata (3 acte materiale), dare de mita, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (3 acte materiale), spalare de bani, in forma complicitatii (2 infractiuni), iar Axinte de cumparare de influenta in forma continuata (2 acte materiale), dare de mita in forma continuata (21 acte materiale), dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (21 acte materiale), complicitate la spalare de bani.

SC Viva Construct SRL, firma controlata de Axinte, a asfaltat o strada unde Molot detinea un imobil

Procurorii sustin ca, in perioada 2011-2013, Mircea Molot, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, si-a traficat influenta reala pe care o avea asupra unei persoane de la SC Apa Prod SA Deva - societate al carei actionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alaturi de consiliile locale din judet, in scopul avantajarii societatilor comerciale Viva Construct SRL Deva si Euro Cons Expert SRL, in cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrari. In schimbul sprijinului oferit, Vasile Axinte a cedat executia unei parti din lucrarile respective catre SC Vivanty Industries SRL Soimus, societate controlata direct, in calitate de asociat si administrator, de catre Robertto Patrick Venter, ginerele presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fara a exista un contract de subantrepriza, in conditiile pe care legislatia achizitiilor publice prevede acest lucru, arata sursa citata.

De asemenea, procurorii DNA sustin ca SC Viva Construct SRL, firma controlata de Axinte, a asfaltat o strada unde Molot detinea un imobil, in conditiile in care lipseau proiectul tehnic si autorizatiile de construire, contravaloarea lucrarilor ramanand in sarcina executantului. "In perioada 2010-2014, inculpatul Mircea Ioan Molot a creat si pus in functiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns in conturile unor societati care nu indeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnica si/sau profesionala, economico-financiara, precum si experienta similara. Aceste firme erau controlate de catre persoane din cercul sau relational, respectiv inculpatul Robertto Venter Patrick si alte persoane interpuse devenite formal reprezentanti ai acestor societati", se arata in comunicatul DNA.

Citeste si:
Bode, martor în dosarul în care Udrea e cercetată pentru trafic de...
Lucian Bode, martor în...

Astfel, SC Viva Construct SRL a incheiat in perioada respectiva 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL si patru contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura "contract de prestari servicii". Acestea erau, de fapt, contracte de subantrepriza executie lucrari, in schimbul garantarii asigurarii finantarii prioritare a tuturor contractelor pe care aceasta societate le derula cu partenerul Consiliul Judetean Hunedoara. Conform DNA, in 19 octombrie 2014, Molot s-a folosit de autoritatea data de functia publica pe care o detine, in virtutea faptului ca indeplineste o functie de conducere intr-un partid, pentru directionarea unor fonduri guvernamentale catre bugetul unei comune din acelasi judet, in transe, contrar dispozitiilor legale, suma finala fiind conditionata de modul in care alegatorii din comuna respectiva isi vor exprima optiunea de vot. Anterior, surse declarau ca este vorba de comuna Turdas.

SC Cristalyn Dinamic SRL a emis catre SC Trans Construct Import Export SRL o factura fiscala, avand mentiune "avans lucrarri pasul Vulcan

"In perioada iunie-iulie 2014, in schimbul asigurarii prioritizarii platilor efectuate de Consiliul Judetean Hunedoara, inculpatul a solicitat, prin interpusi, efectuarea de catre SC Viva Construct SRL a lucrarilor de asfaltare in localitatea Aurel Vlaicu, fara autorizatie si fara contract, platile fiind efectuate in afara cadrului legal, in baza unei «comenzi» . In schimbul garantarii asigurarii finantarii prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comerciala, administrata de Emanoil Milica Pup, le derula cu partenerul Consiliul Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot a obtinut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL si SC Vivanty Industries SRL, controlate de catre persoane din cercul relational al presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara - ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanti ai acestor societati", noteaza procurorii DNA.

Conform comunicatului, in acelasi context, in 1 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis catre SC Trans Construct Import Export SRL o factura fiscala, avand mentiunea la rubrica produse/servicii "avans lucrari pasul Vulcan", in valoare de 219.950,00 lei, plata acesteia fiind efectuata, desi lucrarea respectiva fusese receptionata inca din 22 septembrie 2014. Aceeasi firma, in perioada 25 februarie 2014 - 9 mai 2014, a derulat tranzactii comerciale cu SC Vivanty Industries SRL in valoare de 265.000 de lei, iar in perioada 25 iulie 2012 - 2 octombrie 2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, in valoare de 886.750 lei, desi SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnata castigatoare si in urma indeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnica si/sau profesionala, economico-financiara, precum si experienta similara, arata sursa citata.

Potrivit DNA, prin contractele mentionate, Molot a urmarit disimularea adevaratei naturi a circulatiei sumelor de bani provenite din infractiunile de coruptie, prin crearea aparentei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a "executarii contractelor". De la aceeasi societate comerciala, pentru acelasi motiv, respectiv prioritizarea si/sau garantarea platilor ce urmau a fi efectuate de Consiliul Judetean Hunedoara, Tiberiu Ioan Balint a primit in transe, prin intermediul unei firme de consultanta pe care o controla in fapt suma de 510.000 de lei, mai sustin procurorii DNA. Conform aceleiasi surse, inculpatul Balint a urmarit astfel disimularea adevaratei naturi a circulatiei sumelor de bani provenite din infractiunile de coruptie, prin crearea aparentei de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a "executarii unui contract de consultanta".

Citeste si:
Liviu Dragnea, trimis în judecată în dosarul vizitei în SUA
Liviu Dragnea, trimis în...

"In perioada 2010-2014, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, in exercitarea atributiilor de serviciu, a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara referitor la reclama si publicitate. Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispozitie cu privire la efectuarea de plati privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, in acest sens fiind obtinute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale in favoarea societatilor administrate de fiica sa, in suma de 990.109, 96 lei", scrie in comunicatul DNA. Conform sursei citate, in 7 noiembrie 2014, cu ocazia perchezitiei domiciliare legal incuviintate de catre Tribunalul Alba, in biroul lui Molot de la CJ Hunedoara a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la detinere de catre persoane neautorizate. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri