Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

In declaratia pe care a dat-o in 2 noiembrie, cand fostul sef al DIICOT Alina Bica a fost retinuta, Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca in 2009 la cunoscut pe Alin Cocos, iar prin intermediul acestuia si pe tatal sau, Dorin Cocos, care i-a promis ca va fi mentinut in functia de vicepresedinte ANRP, pe care o ocupa din decembrie 2009, cu conditia sa il sprijine neconditionat, potrivit Mediafax.

"Pe parcursul relatiei cu Dorin Cocos, prin prisma influentei politice pe care acesta o detinea la nivelul PDL, partid afla la guvernamant in perioada respectiva, mi-a promis ca voi fi mentinut in functie, dar in situatia in care va avea nevoie de sprijinul meu in legatura cu activitatea de la ANRP, sa i-l ofer neconditionat. Am acceptat aceasta propunere intrucat nu eram membru de partid, iar relatiile cu presedintele Nicoleta Crinuta Dumitrean au fost tensionate de la inceput, eu nefiind de acord cu practicile acesteia in cadrul institutiei, cum ar fi nerespectarea ierarhiei institutionale, incercand in permanenta sa ia legatura cu oamenii din subordinea mea, fara a ma informa de aceste lucruri, diferite solicitari abuzive catre acestia, de care nu aveam cunostinta", a spus Sergiu Diacomatu cand a fost audiat de procurori, declaratie citata in motivarea deciziei de arestare preventiva a fostului presedinte al ANPR Crinuta Dumitrean.

Dorin Cocos mi-a dat pe un biletel numarul unui dosar aflat la ANRP si mi-a cerut sprijinul.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltan (PDL), care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP. Fostul vicepresedinte al ANRP a mai aratat in declaratia sa ca Dorin Cocos i-a cerut in 2010 sa asigure solutionarea favorabila a dosarului in care Gheorghe Stelian a solicitat despagubiri pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat cu 61 milioane de euro.

"Cu Dorin Cocos nu am discutat niciodata telefonic, dar au fost situatii in care eram sunat de catre Alin Cocos si invitat la sediul Eurohotel din Bd. Maresal Averescu, unde se afla si Dorin Cocos. La una dintre aceste intalniri, spre sfarsitul anului 2010, nu imi amintesc exact data, Dorin Cocos mi-a dat pe un biletel numarul unui dosar aflat la ANRP si mi-a cerut sprijinul pentru solutionarea favorabila si cu celeritate a acestui dosar. Imi aduc aminte ca dupa ce am primit numarul acestui dosar, am mers la birou si l-am verificat, ocazie cu care am constatat ca solicitantul despagubirilor din acest dosar era Gheorghe Stelian. In momentul in care am primit biletelul de la Dorin Cocos nu mai era nimeni de fata", a precizat Diacomatu la audieri.

Acesta a mai spus ca de dosarul lui Gheorghe Stelian s-a interesat si Crinuta Dumitrean, iar aceasta "actiona concertat" cu Alina Bica, atunci membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP. "In situatia in care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era sustinuta de cealalta, creand atmosfera, iar ceilalti membri votau conform opiniei induse de acestea. Cu privire la dosarul 2271A/FFCC, stiu ca acesta a fost introdus in comisia din 26.02.2011. Raportul de evaluare a fost introdus pe masa sedintei, dar intrucat valoarea foarte mare, de aproximativ 380 de milioane de lei, a ridicat suspiciuni membrilor CCSD, s-a hotarat convocarea evaluatorului", a aratat Diacomatu in declaratia sa.

Camera Deputatilor a incuviintat arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila

In dosarul despagubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestati fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, presedintele comisiei care a aprobat despagubirea, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan si expertul evaluator Emil Nutiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepresedinte al ANRP, este cercetata in libertate sub control judiciar, toti fiind acuzati de abuz in serviciu. Si ceilalti fosti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu si deputatul UDMR Marko Attila, precum si Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar, sunt acuzati tot de abuz in serviciu.

Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila. Acesta a fost citat joi la DNA, insa nu s-a prezentat intrucat este plecat din tara. Avocatul lui Marko Attila a declarat ca deputatul este in capitala Ungariei, precizand ca nu poate sa spuna cand se va intoarce in Romania. Marko Attila a fost condamnat, in 26 noiembrie, la trei ani de inchisoare cu suspendare, intr-un alt dosar, in care a fost acuzat de abuz in serviciu privind restituirea unor imobile, decizia fiind definitiva. Prin decizia instantei nu a fost dispusa si interdictia de a parasi tara in cazul deputatului UDMR. In acelasi dosar, procurorii au cerut aviz si pentru arestarea preventiva a deputatului Catalin Teodorescu, insa solicitarea nu a intrunit numarul de voturi pentru aprobare. Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de catre procurorii DNA si are interdictie de a parasi tara.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar. Anchetatorii sustin ca, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren agricol de 13 hectare din zona Plumbuita, in Sectorul 2 al Capitalei, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 61 de milioane de euro.

Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni

Procurorii sustin ca activitatea Comisiei Centrale de Despagubiri din care au facut parte cele noua persoane a fost "abuziva, infractionala", intrucat prin intermediari s-a intervenit la acestia pentru ca dosarul de despagubire al lui Gheorghe Stelian sa fie solutionat favorabil acestuia, iar in acelasi scop, evaluatorul ar fi primit pana la 100.000 de lei pentru a supraevalua terenul. Totodata, in documente ale anchetatorilor se arata ca omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni "pe langa factori de decizie din cadrul ANRP" in vederea solutionarii dosarului lui Gheorghe Stelian.
In aceleasi documente se mai arata ca Gheorghe Stelian ar fi impartit cei 61 de milioane de euro cu oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe. Astfel, Gheorghe Stelian ar fi luat 46.288.238 de euro, Visoiu - 7.035.812 euro, Andrici - 4.196.800 euro si Gheorghe - 4.196.800,2 euro.

Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu. Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri