Micii antreprenori romani sunt mult mai orientati spre dezvoltarea business-ului si mai putin spre asigurarea legalitatii acestor afaceri, a spus Marcel Vulpoi, fondator si director general al Vulpoi & Toader Management (VTM) la Wall-Street 360.

In opinia lui Marcel Vulpoi, exista trei segmente de afaceri si trei abordari diferite fata de fiscalitate si contabilitate din partea companiilor. Astfel, in cazul afacerilor mici exista o inclinatie spre dezvoltarea business-ului decat a legalitatii afacerii. “De multe ori informatiile pe care consultantii si contabilii le ofera sunt deseori irelevante pentru ei. Daca o societate castiga dintr-un circuit netaxabil 60-70%, degeaba ii facem o contabilitate frumoasa ca pe el nu il intereseaza”, sustine Marcel Vulpoi.

In cazul societatilor mijlocii, targetate de firma pe care o conduce acesta in ultimii sapte ani, Vulpoi le imparte in doua categorii: pe de o parte multinationalele, care “vin cu temele facute, stiind exact de ce au nevoie din punct de vedere fiscal si contabil” si antreprenorii romani “care au inceput sa se educe sau care au facut in trecut o serie de lucruri neortodoxe din care au invatat”. “Si mai sunt firmele mari, care apeleaza la societati mari de consultanta pentru solutii punctuale si care sunt mult mai blindate din punct de vedere fiscal”, completeaza consultantul fiscal.

Principala problema o constituie sistemul fiscal in ansamblu. “Pana cand nu se va schimba, mediul va fi unul foarte tumultuos. La nivelul mic, este jungla totala. Exista o serie de masuri simple. Una ar fi o comunicare mai buna intre institutiile statului si societati, sa existe o serie de notificari in avans in legatura cu anumite tranzactii mai putin catolice. Chiar daca pentru oamenii de afaceri ar putea parea o intruziune, este un lucru benefic. Daca tranzactia este una corecta nu stiu de ce te-ai feri sa declare anumite lucruri”, crede Vulpoi.

O alta solutie propusa de consultantul fiscal este renuntarea la impozitarea muncii in favoarea proprietatii. “Numarul de taxe si impozite s-a redus, insa nu suficient. In momentul in care nu se va mai impozita munca in halul asta, ci se va taxa mai mult proprietatea, atunci s-ar putea sa vedem niste lucruri foarte frumoase. In primul rand, la nivelul angajatorilor se vor reduce costurile. Eu, la o cifra de afaceri de 2 milioane de euro, platesc aproape jumatate la stat pe an, o suma semnificativa. Atunci cand fac o angajare ma uit la costuri totale. Investitorii straini cu care am discutat sunt socati de costurile fortei de munca”, sustine Marcel Vulpoi.

Si in privinta reducerii evaziunii fiscal Vulpoi lanseaza drept solutie plata prejudicilui de 3-4 ori in paralel cu reducerea procentuala a pedepsei. “Cand vorbim de mica evaziune, statul a pierdut controlul pe tot lantul. Statul nu mai are nicio parghie de control in cazul unei tranzactii cu potential evazionist”, crede acesta.

Un punct de sprijin pentru mediul de afaceri ar putea veni si din zona bancara, mai spune consultantul fiscal. In prezent, bancile romanesti functioneaza “pe principiul unui musuroi, nu au matca”. “Lumea plimba hartii dintr-un departament in altul, si in final lucrurile nu se rezolva. Nu exista o gandire generala. Bancile ar trebuie sa fie mult mai aproape de oamenii de afaceri. Bancile romanesti sunt mult mai putin orientate catre divizia de trading si mai mult pe zona de garantare”, adauga Vulpoi.

Pentru anul viitor, fondatorul si directorul general al VTM vorbeste despre un “optimism moderat”, pe fondul unui potential de business. “In momentul de fata au fost industrii brutal violentate din punct de vedere penal, insa se pare ca este vorba de un restart. Acel capital care s-a creat in ultimii 25 de ani de oameni care vorbesc despre niste sume pentru care trebuie sa muncesti 7 generatii si in cazul lor se intampla la o tranzactie”, conchide reprezentantul VTM, companie care va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 2,6 mil. euro, in crestere cu 10% fata de 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri