Toate masurile de control judiciar aflate in executare vor fi mentinute, iar in cel mult 60 de zile vor fi verificate din oficiu, urmand sa se stabileasca daca vor fi prelungite sau revocate, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, dupa decizia Curtii Constitutionale.

Guvernul a adoptat miercuri, la propunerea Ministerului Justitiei, Ordonanta de Urgenta prin care se modifica dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, fiind reglementata durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite, astfel incat sa corespunda cerintelor Curtii Constitutionale.

Actul normativ adoptat de Guvern prevede ca, in cursul urmaririi penale, masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune se poate dispune de catre procuror pe o durata de cel mult 60 de zile, arata Ministerul Justitiei, intr-un comunicat de presa transmis agentiei Mediafax. Controlul judiciar sau controlul judiciar pe cautiune poate fi prelungit de catre procuror, prin ordonanta, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau au aparut temeiuri noi care sa justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 60 de zile, potrivit OUG.

Ordonanta de Urgenta mai prevede ca inculpatul poate face plangere la judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in fond. In cursul urmaririi penale, durata masurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cautiune nu poate sa depaseasca un an, daca pedeapsa prevazuta de lege este amenda sau inchisoarea de cel mult cinci ani, respectiv doi ani, daca pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea mai mare de cinci ani, conform modificarilor aduse Codul de procedura penala prin OUG.

De asemenea, potrivit OUG, in cursul etapei camerei preliminare si al fazei de judecata, masura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune se poate dispune de catre judecator pe o perioada de cel mult 60 de zile, cu obligatia judecatorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai tarziu de 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat mentinerea masurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cautiune ori daca au aparut temeiuri noi, care sa justifice luarea acestei masuri.

In cursul judecarii in prima instanta, durata totala a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune nu poate depasi un termen rezonabil si, in toate cazurile, nu poate depasi cini ani", potrivit actului normativ adoptat de Guvern. Ministerul Justitiei precizeaza ca, in urma adoptarii OUG, masura controlului judiciar va fi mentinuta in toate cauzele, iar in cel mult 60 de zile se vor face verificari din oficiu, pentru a se stabili daca va fi prelungita, mentinuta sau revocata. "Potrivit acestui act normativ, toate masurile preventive de control judiciar si/sau control judiciar pe cautiune, aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, continua si se mentin, iar in termen de cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, procurorul, in cauzele aflate in cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, in procedura de camera preliminara, si instanta, in cursul judecatii, verifica, din oficiu, daca subzista temeiurile care au determinat luarea masurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune ori daca exista temeiuri noi care justifica una dintre aceste masuri preventive, dispunand, dupa caz, prelungirea, mentinerea sau revocarea masurii preventive", se mai arata in comunicatul Ministerului Justitiei.

Actul normativ a fost elaborat in urma consultarilor cu reprezentantii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a precizat Ministerul Justitiei. Modificarea dispozitiilor din Codul de procedura penala a fost facuta dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit, in 4 decembrie, ca articolele care reglementeaza modul de aplicare a controlului judiciar si a controlului judiciar pe cautiune sunt neconstitutionale, pentru ca restrang libertatea individuala, libera circulatie si viata intima, in conditiile in care acestea nu prevede si durata pentru care pot fi dispuse.

Judecatorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedura penala, care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune, intrate in vigoare la 1 februarie. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Satu Mare. La o zi dupa decizia CC, Directia Nationala Anticoruptie a propus ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru 60 de zile si prelungita succesiv pentru aceeasi perioada, dar nu mai mult de doi ani, solicitand ministrului Justitiei sa fie facute aceste modificari legislative.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, arata, in scrisoarea trimisa ministrului Justitiei, ca adoptarea deciziei CC poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar. Kovesi preciza ca exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal.
Procurorul sef al DNA aprecia ca modificarile ar trebui adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare anterior publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial.

Pemierul Victor Ponta spunea, in 9 decembrie, ca Guvernul va promova modificarile legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanta de urgenta, deoarece este o problema a Parlamentului in ansamblu, nu doar a majoritatii, si este timp pentru a fi adoptate in actuala sesiune.
In aceeasi zi, insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a discutat la Guvern cu ministrul Justitiei despre decizia Curtii Constitutionale privind controlul judiciar, surse oficiale declarand atunci ca ministrul a avut la el, in timpul discutiei, proiectul ordonantei de urgenta care sa aduca modificari in domeniu inainte de publicarea deciziei CC.

In sedinta de Guvern, premierul Victor Ponta a spus ca ministrul Justitiei a prezentat proiectul sub forma de ordonanta de urgenta "ca sa nu intram in vacanta parlamentara", iar actul normativ va fi aprobat miercuri si va intra in vigoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri