Infanta Cristina a Spaniei, sora regelui Felipe al VI-lea, a fost trimisa in fata justitiei pentru infractiuni de natura fiscala, o premiera in istoria familiei regale, a anuntat luni tribunalul din Palma de Mallorca, in Insulele Baleare, unde a fost instruit dosarul Noos, relateaza AFP.

Infanta Cristina de Bourbon, in varsta de 49 de ani, este acuzata impreuna cu sotul ei, Inaki Urdangarin, dupa patru ani de la deschiderea anchetei care a zguduit monarhia spaniola, in legatura cu deturnari de fonduri la o societate nonprofit - Noos - prezidata de catre Urdangarin.

17 persoane compar in fata justitiei

"Judecatorul de instructie numarul trei din Palma a dispus astazi (luni) deschiderea unui proces in cazul Palma Arena. Prin ordonanta sa, el trimite 17 persoane, inclusiv pe infanta Cristina" in instanta, anunta, intr-un comunicat, tribunalul superior din Baleare. Judecatorul insarcinat cu dosarul, Jose Castro, considera ca infanta, care este al doilea copil al cuplului regal Juan Carlos si Sofia de Spania, a colaborat cu sotul ei in doua delicte de ordin fiscal.

Pana in prezent, niciun membru al familiei regale nu a fost nevoit vreodata sa compara in fata justitiei.
Cristina, mama a patru copii, este a sasea in ordinea succesiunii la tron, un drept la care nu a vrut sa renunte. Parchetul a facut apel, in mai multe randuri, impotriva unor decizii ale judecatorului Castro, apreciind ca nu poate sa fie vizata de o procedura judiciara, dar fara succes.

Dosarul Noos a fost deschis pe 22 iulie 2010. Anchetand finantarea velodromului din Palma de Mallorca, judecatorul a descoperit contracte suspecte incheiate intre Noos si regiuni din Baleare si Valencia, pentru organizarea unor conferinte pe teme de sport. Aceste conferinte ar fi condus la emiterea unor facturi false, prin firme paravan, ca Aizoon, detinuta pe jumatate de catre Cristina si sotul ei.

Cazul a amenintat ulterior, ca o adevarata sabie a lui Damocles, familia regala, dupa inculparea in decembrie 2011 a lui Iñaki Urdangarin, indepartat din orice activitate oficiala, iar pe 3 aprilie 2013 a Cristinei, suspectata ca a cooperat cu sotul ei.

Intre timp, au fost publicate imagini cu regele la vanatoare de elefanti in Bostwana, in 2012, sau e-mailuri intre Juan Carlos si ginerele sau care arata ca monarhul sustinea activitatile omului de afaceri.

Aceste scandaluri au afectat extrem de dur monarhia, intr-o perioada in care spaniolii sufereau din cauza crizei.
Felipe al VI-lea, care a devenit rege pe 19 iunie, s-a angajat sa promoveze o monarhie "onesta si transparenta". De cand a devenit rege, Cristina - care nu a fost invitata la ceremonie - nu mai este, in mod oficial, membra a familiei regale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri