Samson Dumitru, fiul vitreg al senatorului Corneliu Dobritoiu, a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru complicitate la fals si la abuz in serviciu, in dosarul privind un contract de publicitate pentru promovarea turismului.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au anulat decizia de achitare a lui Dumitru Samson, dispusa de Judecatoria Sectorului 1 in decembrie 2013, si l-au condamnat pe fiul vitreg al fostului ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru participatie improprie la complicitate la fals intelectual si la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Fostul sef al Directiei Promovare si Relatii Internationale din Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) Mili Cristina Motorga a fost condamnata tot la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. La Judecatorie, aceasta primise o pedeapsa de noua luni de inchisoare cu suspendare.

In cazul inculpatilor Traian Iordanescu, Ileana Vladoiu, Crina Alexandra Chiriac, Mirela Puscoi (Stofring) si Sorina Elena Paul, instanta a incetat procesul penal pentru acuzatia de fals intelectual. Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea civila a Autoritatii Nationale pentru Turism si i-a obligat pe Samson si Motorga sa ii pateasca, in solidar, 5.356.701 de lei.

In cazul celorlalti inculpati din dosar, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au mentinut pedepsele dispuse prin sentinta Judecatoriei Sectorului 1. Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva, inculpatii condamnati la pedepse cu executare urmand sa fie incarcerati.

In decembrie 2013, prin decizia Judecatoriei Sectorului 1, vicepresedinte ANT Livia Sima, fostul consilier personal al ministrului Transporturilor Mihai Dragu, Ilie Traian Staniloaie, Cosmin Dumitru Ghitulescu, Dumitru Samson, Cristian Burtan si Nicoleta Luminita Ortopelea au fost achitati.

Tot atunci au fost condamnati fostul director general adjunct al Directiei Promovare si Relatii Internationale din ANT Traian Iordanescu - la opt luni de inchisoare cu suspendare, fostul directorul adjunct al Directiei Juridice, Autorizare si Control din ANT Elena-Sorina Paul, referentul economic Ileana Vladoiu si consilierii superiori Alexandra Crina Chiriac si Mirela Puscoi - la cate sase luni de inchisoare cu suspendare.

Potrivit procurorilor DNA, in 30 noiembrie 2006, comisia de evaluare a ofertelor de achizitie publica constituita la nivelul ANT si formata din Traian Iordanescu - presedinte, Mihai Dragu, Nicoleta Ortopelea, Cristian Burtan si Ileana Vladoiu - membri, a desfasurat procedura de licitatie publica initiata in vederea atribuirii contractului de servicii avand ca obiect realizarea "Campaniei de media pe plan international", cu o valoare de 1,5 milioane de euro. Licitatia avea ca obiect achizitionarea a cinci clipuri publicitare de promovare a ofertei turistice romanesti si a cinci machete de banner, care sa aiba acelasi specific.

Dupa evaluarea ofertelor depuse de trei firme, comisia a declarat castigatoare oferta SC SM Art Advertising Group SRL, la care Samson Dumitru era director economic si asociat. Comisia de evaluare ar fi fost insa constituita cu incalcarea prevederilor legale, iar firma, declarata castigatoare in mod nelegal, cu incalcarea principiului tratamentului egal.

La aceeasi data, comisia de evaluare a intocmit un proces verbal de licitatie in care s-ar fi consemnat date nereale cu privire la legalitatea constituirii comisiei, iar Livia Sima ar fi aprobat raportul procedurii de licitatie.
Motorga ar fi aprobat, in 21 decembrie 2006, plata catre firma castigatoare a unei sumei de peste 1,6 milioane lei (echivalentul a aproximativ 475.000 euro), care reprezenta o prima transa din valoarea contractului.

De asemenea, la 27 decembrie 2006, Iordanescu, Vladoiu, Chiriac, Puscoi si Paul, in calitate de membri ai comisiei de receptie, ajutati de Samson Dumitru, ar fi intocmit in fals procesul verbal de predare-primire, in care s-a consemnat in mod nereal ca au fost receptionate clipurile publicitare si machetele de banner.

La aproximativ doua luni dupa data efectuarii platii, reprezentantii firmei de publicitate au predat ANT, cu nerespectarea procedurilor legale, cinci clipuri publicitare cu tema "Tara de basm", in care personajul principal era Dracula. Clipurile, care au costat aproximativ 200.000 de euro, au fost apreciate ca necorespunzatoare calitativ de catre director general Cristina Lili Motorga, motiv pentru care s-a dispus refacerea acestora.

Anchetatorii au stabilit un prejudiciu total cauzat in dauna ANT la peste cinci milioane de lei (echivalentul a 1.594.256 de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri