Klaus Iohannis, care a devenit presedintele Romaniei cu o platforma anticoruptie, are nevoie "sa lucreze in tandem" cu sefa DNA Laura Codruta Kövesi pentru a inregistra progrese in aceasta lupta, intr-una dintre cele mai sarace si corupte tari din Europa, comenteaza postul american de radio NPR, citat de Mediafax.

"Este o mostenire greu de depasit, dar exista semne ca tara incearca sa ia un nou start" in aceasta lupta care dureaza de ani de zile, aprecia sambata pe site principalul post american noncomercial, fostul National Public Radio.

Kövesi - in varsta de 41 de ani, o fosta vedeta la baschet in adolescenta, cu o reputatie solida in lupta cu coruptia care afecteaza tara de la caderea comunismului in urma cu 25 de ani - declara pentru NPR ca mostenirea tatalui ei procuror si credinta ei ortodoxa o inspira in cautarea dreptatii.

Ea a mai declarat, la Bucuresti, pentru Soraya Sarhaddi Nelson de la emisiunea "Parallels" a postului american, ca agentia pe care o conduce a trimis 890 de inculpati in judecata, inclusiv fosti ministri, parlamentari si chiar pe fostul frate al fostului presedinte Traian Basescu, dar si pe seful unitatii de investigatii pentru crima organizata si terorism.

De asemenea, unul dintre cazurile puternic mediatizate, in care sunt investigati noua fosti membri ai Guvernului, vizeaza vanzarea unor licente de software catre scoli romanesti, a mai declarat procurorul-sef DNA, precizand ca cele aproape 200 de milioane de dolari confiscate de tribunale in cazurile investigate de DNA reprezinta de peste sapte ori bugetul anual al institutiei.

"Este incurajator pentru poporul roman sa vada ca actionam, ca autoritatile functioneaza bine", afirma Kövesi, adaugand ca "acest lucru conduce la o consolidare a increderii in institutii si incurajeaza totodata si mai multi oameni sa depuna plangeri".

Sefa DNA recunoaste faptul ca flagelul coruptiei este "profund inradacinat in mentalitatea romaneasca", subliniaza postul. Atat ea, cat si alti reprezentanti ai luptei impotriva coruptiei sunt de parere ca aceasta atitudine s-a dezvoltat in anii de dupa caderea comunismului, o perioada in care aplicarea legii era slaba si existau numeroase posibilitati ca politicienii si oamenii de afaceri sa faca bani de pe urma trecerii la ecomia de piata, adauga NPR.

"In perioada de tranzitie corpurile care aplicau legea erau slabe si pana politiei ii era frica sa iasa pe strada", declara pentru NPR Monica Macovei, europarlamentar si o activista anticoruptie vocala. In opinia sa, un sistem judiciar si directia condusa de Kövesi - independente - ii obliga pe politicienii romani sa fie mai "responsabili", un lucru pe care publicul roman il cere ca pe o "razbunare".

NPR scrie ca mii de romani au iesit in strada la Bucuresti si in alte capitale europene in noiembrie, pentru a protesta fata de proasta gestionare a votului in alegerilor prezidentiale, dupa ce numerosi expatriati romani au fost impiedicati sa-si exprime optiunea, in primul tur, la ambasadele din Paris, Londra si Munchen, intre altele. Aceste proteste au declansat un val de simpatie fata de Iohannis, in varsta de 55 de ani, care l-a invins in turul doi pe premierul Victor Ponta.

"Sunt profund ingrijorata, dar nu vreau sa-l dezamagesc pe el sau pe oricine altcineva. Ii doresc sa fie puternic si sa nu asculte de cei din partide, deci ii doresc sa nu asculte aceste voci care vin din trecutul intunecat", declara Macovei referindu-se la Iohannis, adaugand ca noul presedinte si-a asumat in scris zece masuri privind eradicarea coruptiei si asiguarea transparentei.

Multi locuitori din Sibiu, orasul natal si al carui primar a fost, cred ca Iohannis poate reusi, mai scrie NPR, citandu-l pe pastorul luteran din oras Kilian Doerr, care a declarat ca atunci cand etnicul german a fost ales primar, in urma cu 14 ani, un sofer de taxi a spus ca "acum putem lasa toate usile deschise, nimeni nu va mai fura nimic". «Ar putea sa fie idealism, dar Doerr crede ca in timpul lui Iohannis "coruptia si deturnarea fondurilor publice nu vor mai fi permise"», comenteaza NPR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri