Numele de cod pe care inculpatii din dosarul retrocedarilor ilegale il foloseau cand vorbeau de Viorel Hrebenciuc era „spitalul”, dosarele erau „placinte”, iar aranjamentele erau ”internari”, in timp ce instantele si completele de judecata erau numite „clinici”, potrivit DNA.

Anchetatorii DNA arata, intr-un document recent transmis instantei supreme si obtinut de Mediafax, ca "din declaratia inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe si din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezulta ca membrii grupului infractional aveau un limbaj codificat si ii spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL".
In acest sens anchetatorii anticoruptie dau drept exemplu magistratilor ICCJ o convorbire telefonica din 12 decembrie 2013 intre Sturdza si deputatul Ioan Adam, despre problema stramutarii (dosarului de retrocedare):

Strudza Paltin Gheorghe: Nu ma intereseaza, ca SPITALUL nu face nimic. Nu ma intereseaza.
Ioan Adam: Ma rog, lasa-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!".

Anchetatorii redau o alta discutie relevanta pentru caz dintre sotii Adam in care Roxana Adam, judecatoare, ii divulga sotului ei o serie de informatii de la nivelul instantei la care lucreaza, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.
"In 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe sotul ei, in mod codificat (n.n. - folosind, in mod vadit, un limbaj specific infractional, de natura a conspira mesajele transmise) ca a discutat cu judecatorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 - insa s-a trezit «cu o placinta» deoarece termenul ce urma sa se stabileasca era data de 20 sau 27 martie 2014" arata procurorii, adaugand ca, "in acest context, Ioan Adan a insistat pentru obtinerea unui termen si mai apropiat, solicitare considerata de sotia sa ca «nerealista», aceasta justificand prin faptul ca nu este/nu se poate invoca nicio urgenta a cauzei".

In plus, arata anchetatorii, Roxana Adam a indicat ca nici solicitarea unei audiente la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, intrucat in luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv "nu se mai fac internari":

"Anca-Roxana Adam: M-am trezit cu o placinta.
Ioan Adam: Vai de mine! No asta-i de pomina, pai ziceai ca-i tocma vara.
Anca-Roxana Adam: Nu, nu are zi.
Ioan Adam: Pai da... A, credeam ca e pa strada... ta..
Anca-Roxana Adam: Nu, nu-i stabilita ziua de plecare.
Ioan Adam: Pai nu aia... pai asta era ideea ca asteapta cu nerabdare sa vada cand se duce, cand il programeaza la spital, la operatie. Era... era cu sufletu' la gura.
Anca-Roxana Adam: 20 sau 27 martie.
Ioan Adam: Ma asa... ma rog era cu sufletu' la gura ca... ca el vrea sa faca reprogramare dupa aia sa se duca la directorul spitalului sau sa se duca la cine dracu...
Anca-Roxana Adam: Nu, nu, nu atuncea... nu. Nu pentru ca...
Ioan Adam: Si spitalu' nu-l poate programa mai repede, macar mai repede un pic?
Anca-Roxana Adam: Nu poate pentru ca daca-i stabileste regim preferential te-a facut praf
Ioan Adam: Pai nu-i vorba de regim, da da-l dracu de director.
Anca-Roxana Adam: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum ca te face praf, te canta pana la minister.
Ioan Adam: Nu ma da nu-i nimic...
Anca-Roxana Adam: Tocmai ca nu este, nu exista nici o urgenta, daca omu' trebuia operat era alta poveste, da nu e urgenta la asa ceva. In conditiile in care...
Ioan Adam: Poate totusi...
Anca-Roxana Adam: ... tara-i in foamete.
Ioan Adam: ... poate gaseste domnu' director asta, medicu' asta, directoru' asta, poate gaseste o solutie sa dea macar mai repede un pic ma cu vreo saptamana, doua dracului.
Anca-Roxana Adam: Mai repede cu o saptamana, doua inseamna decapitarea directorului.
Ioan Adam: Asta-i de toata pomina, tara asta nu mai are leac ma, sa mor eu. 20 ai zis?
Anca-Roxana Adam: 20 sau 27.
Ioan Adam: 20 ... 27 .... Doamne fereste. 20 martie, na ce dracu sa... Na, hai treaba lui ce sa-i fac sa... si n-are nici o sansa sa se duca cu... in audienta cu cerere de... sa-l puna mai in fata.
Anca-Roxana Adam: Pai nu are cum, nu are cum pentru ca in luna februarie nu se pot face internari.
Ioan Adam: Doamne fereste-ma.".

Sfaturile lui Hrebenciuc catre Adrian Nastase

Stenogramele din dosarul retrocedarilor ilegale arata si ca Hrebenciuc le spunea lui Sturdza si Adam ce sfat i-a dat lui Adrian Nastase dupa ce acesta din urma i-a luat un "deal" si l-a dat altui coleg de partid, respectiv sa isi ia parteneri de afaceri cu care sa faca "deal-uri", iar cu restul sa fie "cel mai curat om din lume", potrivit unor interceptari.

In timpul discutiilor despre situatia dosarului de retrocedare al lui Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciu le-a povestit, intre altele, interlocutorilor sai cum si-a inceput cariera politica si ce l-a sfatuit pe Adrian Nastase la finalul lui 2002.

"Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani in politica, de dupa '90, asa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar pana la urma, daca stam sa ne uitam nu s-a dovedit absolut nimic. Si n-am fost chemat niciodata niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorba cu oricine si nu mi-e frica pentru ca n-am…, hai sa va spun si de ce n-am probleme, ca sa ma intelegi exact, e o discutie cu Nastase, ca e la moda astazi, da. Eu lucrez cu Nastase din '94, si va si spun ca-n '92, eu l-am pus seful Camerei Deputatilor, ca eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu '92, si eu stiu exact in 15 august '92, cand l-am lamurit pe Nastase la Iliescu la Predeal sa vina pe liste la noi, ca nu vroia sa vina aici, mergea in partea cealalta.
Adam: Asa e, asa e.
Hrebenciuc: Nu conteaza asta. Castigam alegerile, ne-am pregatit din '98 in 2000 perfect, niciodata nu s-a pregatit o guvernare, cum am pregatit-o noi atuncea, doi ani de zile.
Adam: Aia din '90-2000.
Hrebenciuc: A mers perfect, adica noi in prima zi, atuncea am dat 22 de hotarari de guvern de reorganizare a ministerelor, acuma dupa cinci luni nu le avem inca.
Adam: Da, da. Era totul pe masa, era in sertar.
Hrebenciuc: Acuma-i talmes balmes, nu se compara, nu, asa... Si prieten foarte bun cu el, nu va spun ca aveam si anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le faceam, cand eram in opozitie, si aveam o singura pretentie, cand vin la putere, deal-ul, care-l duc din opozitie sa continue, in rest nu ma intereseaza nimic si nimeni, asa. Normal cu Adrian, fiind prieten i-am spus. In 2002 imi taie deal-ul si da credit altui coleg de-al meu din guvern. El a crezut ca sunt foarte suparat, si am avut o discutie cu el in octombrie 2002, si am zis, ma Adrian, nu sunt suparat deloc, dimpotriva eu sunt bucuros ca mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru ca tu ai inceput sa faci presiuni foarte mari, nu stiu cati bani vrei sa faci tu, tu stii, eu nu stiu, dar eu, daca as fi in locul tau, uite cum as face: mi-as lua un partener doi, oameni de afaceri mari si foarte seriosi, cu care as face niste deal-uri, iar cu restu' sunt cel mai curat om din lume, pentru ca sunt prim ministrul acestei tari.
Adam: Si deal inseamna lucru curat, si auzi deal inseamna lucru curat".
In cadrul acelorasi discutii Hrebenciuc le prezinta celor doi propriul sau "deal", respectiv acumularea de teren pe care ulterior sa faca livezi prin prisma unor programe europene si critica inspiratia nefasta a unor persoane cercetate pentru evaziune fiscala ce si-au depus banii in conturile bancilor din Cipru.
"...
Hrebenciuc: Numa' putin! Si zic, hai sa-ti spun de ce fac... iti spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a intamplat in toate tarile din Europa de Est, care au intrat in NATO si in Uniunea Europeana inaintea noastra, ca eram in situatia asta, erau oamenii mult mai avansati decat noi, si am observat urmatorul lucru, toti ministrii care s-au ocupat de privatizare in toate tarile au fost arestati, si-n Polonia, si-n Cehia, si-n Ungaria. Bun, deci astia au fost arestati, toate guvernele, care au facut privatizari, si tot ce au facut pe acolo, zic, ma oare de ce se intampla treaba asta? Pai sa-ti spun... i-am spus si de ce, domne, cand trebe sa fim in NATO si-n Uniunea Europeana, marile... ? transnationale... o sa trebuiasca sa gaseasca terenul gol. Oameni de afaceri care au castigat bani, au intrat toti prin puscarii sau au probleme cu legea, in toate tarile, nu eram noi... E clar ca se va intampla si la noi treaba asta, vine valul si la noi. Pai vreau ca valul ala sa ma gaseasca... sa fac, sa n-am probleme, ma, si cand o trece valul, o sa ridic capu' si-o sa incerc sa ma apuc sa fac niste treburi serioase. Valul a trecut, domnnu' Sturdza, deci acuma imi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeana, suntem membri in Clubul celor 27 -28 de la 1 iunie, e altceva, nu mai merge cu porcarii, nu mai tine, gata, s-a inchis. Cine a facut evaziune si nu l-a prins nimeni, sa fie sanatos, si s-a si dovedit ca asa cum au venit banii, asa i-au si cheltuit, ca n-au avut creier.
Adam: I-au pus in CIPRU, ha, ha, ha !
Hrebenciuc: Sunt idioti, sunt idioti !

Sturdza: In loc sa-i puna in Romania, i-a pus in Cipru, ce bine i-au pedepsit!
.....
Hrebencuc:
Si acuma ma apuc, cumpar pamant sa fac livezi super intensive, ca vor fi programe europene foarte mari pe chestia asta, fac chestiuni de astea, ca eu tot timpu am construit, n-o sa vedeti... ca eu vin tot timpu de la Greenfield si iese ceva, ramane ceva in urma mea, asta sunt, asa. Si asta-i si contextu', in care stam de vorba, ca daca se intampla ceva aiurea...".

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie este cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Citeste si:

    In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.

    In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

    Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut partial fapta.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri