Baronul austriac Jakob Kripp s-a intalnit cu Paltin Sturdza si cu deputatul Ioan Adam, stabilind cu acestia sa "o declaratie neadevarata", in sprijinul demersurilor pentru retrocedarea unor paduri din Bacau, reiese din rechizitoriul procurorilor anticoruptie.

In rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata, printre altii, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Tudor Chiuariu este mentionat si numele baronului austriac Jakob Kripp, actionar la Agricola Stirbey si proprietar de podgorii la Dragasani.

Kripp este mentionat de anchetatori ca reprezentant al lui Cristopher Ghica, descendent direct al lui Nicolae D. Ghica, dar care nu avea si calitatea de proprietar deposedat de padure, avuta exclusiv cei patru copii ai lui acestuia (Dimitrie, Eugen, Iveta si Neculai).

Astfel, sustin anchetatorii, in 2008, stiind ca nu au calitatea de mostenitor ai copiilor lui N. D. Ghica - adevaratii proprietari deposedati -, Sturdza si Adam au avut mai multe intalniri cu Christopher Ghica si reprezentantul acestuia, baronul Kripp, cu care au stabilit de comun acord ca acestia sa dea o declaratie neadevarata din care sa reiasa ca succesiunile dupa Dimitrie Ghica si N. D. Ghica nu s-au dezbatut vreodata si astfel sa-i fie sustinute tezele juridice insidioase ale avocatului Adam Ioan.

Discutiile purtate pe aceasta tema au fost inregistrate de Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure care ar fi fost retrocedate ilegal si care fac obiectul dosarului deschis de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si judecat de instanta suprema.
Respectivele inregistrari au fost gasite de procurori la perchezitiile facute in casa lui Sturdza in octombrie 2014. "Au fost ridicate medii de stocare in care s-a identificat fisierul 'Adam si baronul 21.01.2008', ce contine inregistrarea unei convorbiri purtate in mediul ambiental de catre Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan, Zaharia Gabriela Rodica si Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica", se precizeaza in rechizitoriu.

Continutul discutiei in care s-ar fi planuit declaratii mincinoase in favoarea retrocedarii dorite de Paltin Sturdza si Adam este, de asemenea, mentionat in rechizitoriu.
"BARONUL: Nu, declar ca, declar ca cercetand … Ce declar?
ADAM IOAN: Ca dupa ND Ghika autorul nostru comun nascut in … si decedat in …, precum si dupa strabunicul…
BARONUL: Stra-stra bunicul meu.
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Stra-stra bunicul meu.
ADAM IOAN: Asa… Stra-strabunicul meu. Poti sa zici strabunicul meu ND Ghika si stra-stra bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbatut niciodata succesiunea datorita faptului ca strabunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat in 1925…
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Pai daca el vorbeste in numele lui…
ADAM IOAN: Gura, gura …
STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Pai da’ nu e …
ADAM IOAN: Te rog frumos sa ma lasi in pace, ca imi pierd ideea, da-o dracului.
BARONUL: (n.n. - repeta) Potrivit faptului ca strabunicului nostru ND Ghika, declar ca …?... precum si dupa stra-strabunicul meu Dimitrie …
ADAM IOAN: … decedat in 1921 a dobandit dreptul de uzufruct de la tatal acestuia asupra averii si, predecedand, in 1921, tatalui sau, decedat in 19…?... averea a ramas in patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, nascut in 1883, mort in 1923, dupa care niciodata nu s-a dezbatut succesiunea. Eu cred ca …
BARONUL: O sa scriu asta pe calculator, o sa printez si …
ADAM IOAN: Da, sigur. Deci intelegeti-ma. Noi vrem sa le aratam la astia ca actele, inca o data, din arhive. Eu nu vreau sa fie niciun cusur, niciun dubiu …Alo, alo (n.n. – ADAM IOAN vorbeste la telefon) …
BARONUL: Ok, eu o sa scriu asta pe calculator si in final o sa verific toate …daca mai imi vine vreo idee, dumneavoastra …?... In general ati fost …?....
ADAM IOAN: …?... autoritatea competenta. I-am spus si lui, gasiti un mod ..?...
BARONUL: Nu, dar asta este o intelegere …
ADAM IOAN: Ascultati-ma, ascultati-ma. Este cea mai mare prostie. In primul rand, sunteti o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume sa ramane statului. Asta inseamna ca sunteti nebuni toti. Dar noi avem arma asta secreta. Este coruptie si e un interes imens. Atunci daca tot colaboram toti asa, sa punem umarul, au spus aici nu este decat Comanesti si Palanca, dar noi in felul acesta noi salvam si padurile din Bratulesti …
ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ciobanus …
ADAM IOAN: Ca daca nu, raman la stat. Aoleu, Ciobanus e cea mai tare.
BARONUL: Ciobanus nu vine de la …?...
ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Sunt paduri, cum ati declarat acolo? Cu acte netraduse …
ADAM IOAN: Netranscrise… Domne, Ciobanusul si cu alea sunt cele mai bune paduri.
BARONUL: Da, da. Padurile …?...
ADAM IOAN: Deci in felul acesta, eu va mai spun dumneavoastra, in felul acesta le-am inchis gura la jegosii aia, ca ei nu stiu ca noi avem arma asta secreta, ei nu stiu, sunt niste prosti"

"In ciuda faptului ca stiau cine este adevaratul proprietar deposedat al padurilor solicitate pentru retrocedare si pierduse irevocabil procesul civil, Sturdza Paltin Gheorghe si Adam Ioan au continuat demersurile pentru obtinerea respectivelor suprafete, luand decizia de a se formula o cerere de revizuire inca din data de 15 decembrie 2008", se mai arata in documentul citat.
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul retrocedarii ilegale de paduri.
In acest dosar vor fi judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan
.
Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.
Instanta suprema nu a stabilit inca primul termen. Dosarul este in camera preliminara, urmand sa se stabileasca termen, pentru verificarea masurilor preventive.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas sunt arestati preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru, in arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

Din 10 ianuarie este cercetat in dosar si senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, in cazul caruia procurorii DNA Brasov au luat masura controlui judiciar, pana in 8 februarie, pentru trafic de influenta si spalare de bani. Initial, procurorii i-au adus la cunostinta ca este acuzat ca ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane de euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Chiuariu ar fi discutat sa intervina la functionari de la Comisia Judeteana de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacau, RNP Romsilva - Directia Silvica Bacau si Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Citeste si:

    In 15 ianuarie, procurorii au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari din judetul Bacau, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de padure.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri