Cinci din cele sase procese cu companiile petroliere sanctionate, in urma cu trei ani, cu 205 milioane de euro, au fost castigate la curtile de apel, spune presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, precizand ca in cazul pierderii proceselor statul va trebui sa returneze banii.

Bogdan Chiritoiu a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Alba Iulia, ca procesele deschise de cele sase companii petroliere sanctionate in 2012 de Consiliul Concurentei sunt in desfasurare, iar pana acum consiliul a castigat in cinci cazuri la curtile de apel, iar o decizie finala in aceste procese ar urma sa fie data in acest an de instanta suprema, transmite Mediafax.

"Procesele sunt inca in lucru. Sunt sase procese, deoarece cazul fiecarei companii este analizat de un alt complet de judecata. Noi, chiar daca am dat o decizie, ca am spus ca a fost o intelegere, un cartel intre ele, totusi fiecare caz e judecat in parte, de asta sunt sase procese. Noi am castigat cinci din ele la curtile de apel, am pierdut numai unul, in cazul ENI, daca nu ma insel, toate insa intra anul acesta la Inalta Curte. Evident, noi am facut recurs acolo unde am pierdut, companiile au facut recurs acolo unde au pierdut ele si asteptam cu incredere procedurile in fata Inaltei Curti”, a spus Chiritoiu. Intrebat daca exista riscul restituirii acestor bani de catre stat, Chiritoiu a raspuns ca, in cazul in care procesele vor fi pierdute, "bugetul, cum s-a bucurat sa ia banii astia, va trebui sa-i dea cumva inapoi”.

"Daca am ajunge sa pierdem in instanta, Doamne pazeste sa fim in situatia asta, da, va trebui ca bugetul, cum s-a bucurat sa ia banii astia, sa ii si dea cumva inapoi. Nu avem o experienta in sensul acesta, nu avem o situatie in care sa se fi incasat banii la ANAF si apoi sa se piarda cazul in instanta, sa trebuiasca sa fie dati inapoi”, a afirmat Chiritoiu.

El a adaugat ca, in general, procentajul de succes al Consiliului Concurentei este bun in instanta, iar anul trecut 90 la suta din cazurile pe care s-a pronuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost castigate.

Bogdan Chiritoiu a adaugat ca statul nu a ajuns in situatia de a restitui sume de bani date de Consiliul Concurentei ca sanctiuni. "E o practica relativ recenta a instantelor de a refuza suspendarea la plata a amenzilor. In cazurile mai vechi, cum dadea compania in judecata, se suspenda plata. De cativa ani, instantele sunt mai severe si foarte rar au mai aprobat suspendarea platii. De cativa ani cam toate amenzile pe care le dam sunt deja incasat de ANAF sau sunt puse in executare de catre ANAF. Am vazut numai doua decizii ale instantei de suspendare a platii, pentru firme in insolventa. In rest, de trei ani incoace nu am mai vazut situatii in care instanta sa aprobe suspendarea platii si atunci pe cazuri vechi, dureaza ani de zile pana cand se finalizeaza un proces, deci pana acum ce a rezolvat Inalta Curte, chiar daca a decis o reducere de amenda, nu erau situatii in care sa fi fost bani incasati, in schimb, de acum inainte probabil vom avea din ce in ce mai multe decizii pe cazuri care au fost tratate prin noua abordare a instantelor”, a mai spus presedintele Consiliului Concurentei.

In ianuarie 2012, Consiliului Concurentei a sanctionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi care cumuleaza 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010.
Sanctiunea a reprezentat un record pentru Romania si, atunci, singura pe piata carburantilor din UE.

Bogdan Chiritoiu spunea atunci ca institutia pe care o conduce a constatat ca exista dovezi ca respectivele companii s-au inteles in perioada 2007-2008 sa retraga de pe piata sortimentul de benzina ECO Premium care le genera sub 20% din vanzari si reprezenta mai putin de 5% din cifra de afaceri.
Companiile au motivat decizia prin scaderea cererii pentru acest sortiment si blocarea lantului logistic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri