Fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului Elena Udrea este suspectata de abuz in serviciu si trafic de influenta in dosarul Gala Bute, procurorii DNA considerand ca ea ar fi decis organizarea Galei in urma unor discutii cu Rudel Obreja, urmarind obtinerea unor beneficii electorale. DNA menioneaza inclusiv ca Elena Udrea si-ar fi folosit influenta pentru facilitarea primirii unei finantari bancare.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, in dosarul "Gala Bute", in care este suspectata de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. "Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012", potrivit DNA, relateaza Mediafax.

In ce priveste infractiunea de abuz in serviciu in legatura cu incheierea de catre MDRT a unui contract de prestari servicii de promovare, DNA arata ca, in 24 iunie 2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a atribuit un contract in valoare de 10.175.168,44 lei, prin care SC Europlus Computers SRL, trebuia sa presteze servicii de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box.

Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fara publicarea unui anunt de participare, iar suma urma sa fie rambursata din fonduri europene. In baza acestui contract, la data de 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei. "Fondurile publice ar fi fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului ar constitui in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-ar fi urmarit, in realitate, asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului", a precizat DNA, in referatul cauzei, transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Elena Udrea.

S-au incalat procedurile legale de achizitie publica in organizarea Galei Bute

Anchetatorii sustin ca acest contract ar fi fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si ar fi fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana. "Aceste imprejurari atrag refuzul de decontare a sumelor de catre autoritatea de management a fondurilor europene, astfel incat, din cauza modului defectuos in care functionarii si-au indeplinit atributiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de catre bugetul de stat", a precizat DNA.

Retail jobs

Din cercetarile efectuate pana in prezent a rezultat ca cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului apartine ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului de la acea data, Udrea Elena. Procurorii sustin ca Elena Udrea a decis organizarea Galei Bute, dupa discutii cu Rudel Obreja, atunci presedinte al Federatiei Romane de Box.

"Din probele cauzei a rezultat ca Udrea Elena a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Rudel Obreja pentru a identifica solutii pentru incheierea contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice", arata procurorii DNA.

Anchetatorii sustin ca Elena Udrea, desi i-au fost aduse la cunostinta in mai multe randuri impedimentele legale, a participat sau a determinat incalcarea regulilor de incheiere a contractelor de achizitie publica reglementate de OUG 34/2006. Procurorii mai spun ca Elena Udrea a urmarit prin organizarea Galei Bute sa obtina beneficii electorale, prina scoeirea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute. "Avand in vedere ca Lucian Bute era la acel moment una dintre personalitatile romane cu cea mai mare cota de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct in organizarea galei, urmarind obtinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodata, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale carui venituri i-au revenit in mod exclusiv", a precizat DNA.

De asemenea, procurorii sustin ca savarsirea faptelor a fost facilitata de imprejurarea ca Elena Udrea putea influenta atat atribuirea fondurilor europene, cat si utilizarea ulterioara a acestora, avand in vedere comasarea in cadrul aceluiasi minister a activitatilor de dezvoltare regionala si a celor de turism. In acest mod, Autoritatea de Management a Programului Operational Regional care functiona in cadrul MDRT aproba deciziile de finantare a proiectelor, iar Directia Generala pentru Turism din cadrul aceluiasi minister avea calitatea de beneficiar pentru un domeniu al programului si cheltuia sumele astfel obtinute.

Citeste si:
Obreja, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare
Rudel Obreja a fost condamnat...

In ce priveste infractiunea de tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, DNA arata ca, dupa executarea contractului si realizarea platii, la data de 16 februarie 2012, suma de 8.116.800 de lei a fost cuprinsa in cererea de rambursare transmisa de Directia Dezvoltare Turistica si Marketing din cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului catre Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), avand in vedere ca acest contract facea parte din proiectul "Promovarea brandului turistic al Romaniei", care urma sa fie finantat in baza deciziei de finantare 2007/07.07.2011, prin POR 2007 - 2013, cu fonduri provenind din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

"Decizia de finantare mentionata fusese aprobata pe baza unei solicitari a Directiei de Promovare Turistica din cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului semnate de secretarul general al ministerului (Gheorghe Nastasia, n.r.), in numele ministrului Udrea Elena. Cererea de rambursare a sumei de 8.116.800 de lei cuprinde declaratii inexacte, in conditiile in care, scopul real al utilizarii fondurilor - organizarea unei gale de box - nu se regasea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federatia Romana de Box, imprejurare cunoscuta de autorii cererii. Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea solutionarii cererii ca urmare a sesizarii organelor de urmarire penala", potrivit DNA.

Presiuni asupra unei banci

Din datele si probele cauzei rezulta ca si aceste fapte ar fi fost savarsite, la acea data, la cererea ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului Udrea Elena, care ar fi cunoscut imprejurarile esentiale ale cauzei si care ar fi acceptat posibilitatea producerii rezultatului. Anchetatorii o mai acuza pe Elena Udrea ca si-ar fi folosit influenta derivata din functia de ministru si de vicepresedinte al partidului aflat atunci la guvernare, respectiv PDL, asupra unui reprezentant cu putere de decizie dintr-o institutie bancara si asupra secretarului general al ministerului, pentru ca acestia sa isi exercite atributiile intr-o modalitate care sa permita acordarea, de catre banca, a unui credit societatii SC Europlus Computers SRL.

"Suma astfel obtinuta are natura unui folos necuvenit, in conditiile in care imprumutul a fost acordat in regim de urgenta si in conditii mai avantajoase decat cele prevazute in normele de creditare ale bancii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obtinut in lipsa interventiei ministrului", sustin procurorii. In 29 iunie 2011, la cinci zile dupa incheierea contractului cu SC Europlus Computers SRL, MDRT a emis o adresa prin care comunica bancii acceptul prealabil ca ii va plati bancii, in mod direct, sumele datorate firmei SC Europlus Computers SRL, din executarea contractului de servicii. Adresa a fost semnata de catre secretarul general al ministerului, care a aratat ca a actionat la cererea Elenei Udrea si ca ministerul nu eliberase niciodata asemenea inscrisuri pentru a garanta creditele unor societati comerciale, potrivit procurorilor.

Citeste si:
Percheziții la Brigada de Poliție Rutieră: polițiștii ar fi luat...
Percheziții la Brigada de...

O zi mai tarziu, in 30 iunie 2011, a fost incheiat contractul de creditare a SC Europlus Computers SRL, avand ca obiect acordarea unui credit pe termen scurt in suma de 10.175.168 de lei, "pentru finantarea cheltuielilor aferente contractului de servicii 232/24.06.2011 incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si SC Europlus Computers SRL". Creditul ar fi trebuit restituit in termen de trei luni, insa scadenta a fost prelungita succesiv pentru 60 de zile, 30 de zile si alte 30 de zile, pana la 27 ianuarie 2012, au mai stabilit procurorii.

"In conditiile in care MDRT a aprobat, ulterior, pentru plata doar suma 8.116.800 lei, o parte semnificativa a creditului a ramas neacoperita, motiv pentru care au existat mai multe discutii la sediul ministerului intre reprezentantii institutiei de credit, care solicitau achitarea intregii sume prevazute in contract, si cei ai institutiei publice, care sustineau ca nu pot achita decat serviciile receptionate", a precizat DNA.

Imprumutul a fost rambursat partial in 2 februarie 2012, prin plata sumei de 8.116.800 de lei de catre MDRT, iar diferenta a fost achitata de SC Europlus Computers SRL la data de 8 februarie 2012, folosind fonduri primite de la o alta firma, care, la randul sau, le obtinuse in baza unui contract de achizitie publica finantat in regim de urgenta de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Transporturilor si care "a fost atribuit cu incalcarea dispozitiilor legale de catre reprezentantii municipiului Lupeni", au mai aratat procurorii.

"In cauza exista indicii rezonabile cu privire la faptul ca imprumutul nu ar fi fost acordat in asemenea conditii, in lipsa influentei exercitate de Udrea Elena. Astfel, conduita reprezentantilor institutiei de credit (care au acceptat un risc neuzual, au aprobat creditul intr-un termen neobisnuit de scurt si au prelungit succesiv termenul de rambursare), se coroboreaza cu implicarea directa a ministrului in emiterea adresei din 29.06.2011 (care a reprezentat principala garantie avuta in vedere de comitetul de credit), precum si cu rolul pe care MDRT l-a avut ulterior in obtinerea fondurilor cu care SC Europlus Computers SRL a achitat diferenta de imprumut (prin finantarea in regim de urgenta a unui contract incheiat cu incalcarea legii)", sustin anchetatorii.

Procurorii DNA fac luni 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute". Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca se fac perchezitii la fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, la primarul din Lupeni - Hunedoara, Cornel Resmerita, la Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in perioada in care aceasta a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, la Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT si la omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA.

Opt persoane vor fi duse la audieri la sediul central al DNA, printre care si Obreja, Lungu, Gardean si Resmerita. In dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.

In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri