Marian Cristinel Bigiu, presedintele suspendat al CJ Buzau, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor.

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Buzau, Marian Cristinel Bigiu, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor, iar finul sau, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infractiuni. Potrivit DNA, Bigiu a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata, 12 infractiuni de conflict de interese in forma continuata si tentativa de spalare a banilor, in timp ce finul sau, Florin Madalin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita in forma continuata si pentru complicitate la tentativa de spalare a banilor,ambii fiind in arest preventiv, relateaza Mediafax.

De asemenea, in acelasi dosar procurorii DNA au trimis-o in judecata, in stare de libertate, pe Gabriela Camelia Badica, director in cadrul Asociatiei pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat Calarasi, pentru dare de mita. In rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bigiu a cerut, iar in zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau - functie de demnitate publica, respectiv aprobarea atribuirii catre firma Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (ADICA) Calarasi, prin procedura directa, a doua contracte, precum si aprobarea platilor aferente, dupa receptionarea lucrarilor.

Cele doua contracte vizau elaborarea primelor doua componente ale "Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020". Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost data ca mita de catre Gabriela Badica, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute si primite de catre Colgiu, cunoscand ca aceste sume proveneau din savarsirea infractiunii de luare de mita in legatura cu indeplinirea, de catre Cristinel Bigiu, a indatoririlor de serviciu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau.

In acest fel, afirma procurorii DNA in rechizitoriu, Florin Colgiu l-a sprijinit pe Cristinel Bigiu sa primeasca si sa valorifice sumele de bani obtinute cu incalcarea legii. In 6 decembrie 2014, Bigiu a incercat, sprijinit de Colgiu, sa ascunda o parte din suma primita cu titlu de mita prin plata, in numele SC Sigma Montaj, dar in beneficiul sau, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l detinea in fapt.

In perioada 20 noiembrie 2012 - 12 noiembrie 2014, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Bigiu a semnat 12 contracte cu doua firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, in conditiile in care, incepand cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele doua firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentand contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care il detinea in fapt.

Pe parcursul desfasurarii urmaririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra sumei de 11.900 lei, ridicata de la Marian Cristinel Bigiu. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Calarasi. Cristinel Bigiu si finul sau, Florin Colgiu, au fost arestati preventiv, in 7 decembrie 2014, de catre magistratii Tribunalului Bucuresti. Presedintele CJ Buzau, Cristinel Bigiu, a fost suspendat din functie dupa ce instanta a transmis Prefecturii hotararea prin care acesta a fost arestat preventiv.

Seful CJ Buzau, in varsta de 47 de ani, a fost luat pe 6 decembrie 2014 de procurorii DNA de la locuinta sa, dupa ce a fost prins in flagrant luand mita in parcarea din fata blocului in care locuieste. Bigiu se afla la primul sau mandat de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, fiind ales pe listele USL. Cristinel Bigiu a fost membru PNL timp de 17 ani, incepand cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost presedinte al organizatiei de tineret a PNL Buzau, presedinte al filialei judetene a partidului, vicepresedinte la nivel national, ultima functie in PNL, inainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepresedinte al organizatiei judetene.

In 18 septembrie 2014, Bigiu a anuntat ca s-a inscris in PSD, in baza OUG 55, alaturi de 18 primari liberali din judet si de alti sase edili de la PDL, sustinand ca a luat aceasta decizie pentru binele judetului. In perioada 1993 - 1994, Cristinel Bigiu a fost contabil la Sigma Instal, dupa care a fost, pana in anul 2000, sef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 si pana in 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 si pana in ianuarie 2005, Cristinel Bigiu a fost vicepresedinte al Consiliul Judetean Buzau, iar din ianuarie 2005 si pana in mai 2007 a fost prefect al judetului Buzau. Ulterior, el a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, functie detinuta pana in noiembrie 2008.

In perioada 2008-2012, Cristinel Bigiu a fost senator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri