DNA a demarat joi perchezitii de amploare in Bucuresti, Constanta si Cluj, la sedii de firme si institutii publice, vizate fiind si Primaria Constanta si Soti Cable Neptun, intr-un dosar de coruptie privind fapte comise in 2008-2014, potrivit unor surse judiciare.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat, ca in acest dosar se fac cercetari pentru infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie, de serviciu si a unor infractiuni economice, care ar fi fost comise in perioada 2008-2014. Anchetatorii fac, joi, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Constanta si Cluj, la sediul unei institutii publice, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA, potrivit Mediafax.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca institutia publica unde au loc perchezitii este Primaria Constanta, de unde sunt ridicate mai multe documente privind relatiile acestei institutii cu mai multe firme, intre care si societatea omului de afaceri Sorin Strutinsky, SC Soti Cable Neptun SRL. Potrivit surselor citate, perchezitii au loc si la punctele de lucru din Cluj si Constanta ale SC Tripont Invest SRL, la sediul social din Constanta si la un punct de lucru din Bucuresti ale SC Soti Cable SRL, la sediul din Constanta al SC Polaris M. Holding si la SC Telegraf Advertising SRL, societate care ar fi coordonata de primarul Constantei, Radu Mazare si de omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, procurorii DNA fac perchezitii la locuinta administratorului SC Property Developement TWO SRL din Bucuresti, Asi Kahana, la Vasile Florin Ciorca din Cluj-Napoca si la Carmen Ghermus (fosta Iorga) din Eforie Nord, aceasta din urma fiind o persoana de incredere a lui Strutinsky. Anchetatorii vor ridica la perchezitii documente, respectiv facturi, chitante, extrase de cont, privind contracte incheiate de Primaria Constanta cu mai multe firme dintre cele vizate in acest dosar.

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, presedintele CVM Tomis Constanta, a fost retinut de procurorii DNA, miercuri, intr-un dosar in care este suspectat de dare de mita si trafic de influenta, urmand ca joi sa fie dus in instanta cu propunerea de arestare preventiva. El este acuzat ca ar fi primit de la reprezentantul unei firme peste 635.000 de lei si 25.000 de euro, pentru a interveni la functionari ai Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta sa plateasca lucrarile executate de societate, in baza unui contract.

Sorin Strutinsky este un apropiat al primarului municipiului Constanta, Radu Mazare, cu care este asociat in mai multe firme. In decembrie 2014, Agentia Nationala de Integritate cerea DNA sa il cerceteze pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, in care este asociat si Sorin Strutinsky.

Potrivit unor surse, Radu Mazare si Sorin Gabriel Strutinsky ar fi fost asociati in noua firme, respectiv: Soti Cable Neptun SRL, SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA si SC Xenoti SRL.

ANI a mai stabilit ca primarul Radu Mazare a aprobat, in urma procedurii de selectie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finantare din fonduri nerambursabile pentru sustinerea spectacolelor care au fost organizate cu ocazia evenimentului "Sarbatori de Iarna - Oraselul Copiilor 2013", incheiat intre Primaria Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL. Valoarea totala a contractelor acordate celor doua societati comerciale este de 20.621.572, 49 lei, fara TVA (aproximativ 4.580.000 de euro).

Sorin Strutinsky spunea atunci ca actiunea ANI impotriva primarului Radu Mazare este netemeica si preciza ca respectivele contracte au fost incheiate in urma unor licitatii. Soti Cable Neptun SRL a fost infiintata in 1993, reprezentantii companiei precizand atunci ca are angajati 200 de jurnalisti.

Primarul Constantei, Radu Mazare, este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA, in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. In aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri