Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, va fi fi audiat in dosarul in care procurorii DNA au facut perchezitii la mai multe firme, pentru infractiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, el fiind adus in acest scop la sediul DNA Ploiesti, informeaza Mediafax.

Iulian Hertanu a fost adus la DNA Ploiesti in jurul orei 11.30, cu o duba a Jandarmeriei, nefacand nicio declaratie jurnalistilor aflati acolo. De asemenea, anchetatorii au descarcat la sediul DNA Ploiesti si mai multe documente si calculatoare ridicate in urma perchezitiilor facute marti dimineata in acest dosar.

La ora transmiterii acestei stiri, la DNA Ploiesti sunt audiati Iulian Hertanu, fostul consilier judetean in CJ Prahova Mihai Coman, precum si o alta persoana suspectata in acest dosar. Potrivit unor surse judiciare, un rol important in acest dosar il are Mihai Coman, care in prezent este consilier la SC Hidro Prahova SA, societate constituita prin asocierea Consiliul Judetean Prahova cu mai multe consilii locale din judet si care de cativa ani deruleaza cel mai important proiect european din Prahova, pentru introducerea canalizarii in mai multe localitati.

Mihai Coman a fost consilier judetean PSD in mandatul 2000-2004 si detine firma SC Indserv din Ploiesti. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Ploiesti fac cercetari intr-o cauza penala privind infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat de presa transmis marti de DNA.

Potrivit sursei citate, in acest dosar au loc 14 perchezitii, majoritatea in Bucuresti si Ploiesti, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane. Surse judiciare au declarat ca una dintre firmele la care se fac perchezitii este SC Exfin SRL, punctul de lucru din Bucuresti, firma fondata de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, care este controlata in prezent de catre sora si cumnatul primului ministru, Alexandra si Iulian Hertanu.

De asemenea, perchezitii sunt facute si la locuinta familiei Hertanu, tot din Bucuresti. Surse judiciare au declarat ca in acest dosar este vizata si SC Grossman Engineering Group SRL, una dintre firmele la care Iulian Cristian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este administrator de drept si, incepand din 25 aprilie 2014, administrator de fapt, el fiind si angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, judetul Ilfov.

Potrivit surselor citate, Iulian Hertanu, impreuna cu Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti, precum si cu Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect «Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic»".

Contractul a fost semnat in 13 ianuarie 2012, intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti, acesta fiind finantat in mare parte din fonduri de la Uniunea Europeana. Anchetatorii ii suspecteaza pe reprezentantii acestor firme ca si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

La grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, incepand din 25 aprilie 2014, se mai arata in documentele citate. Sursele citate au mai declarat ca in acest dosar, care vizeaza infractiuni de fraudare a fondurilor UE, anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi deturnat aproximativ 54 la suta din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind insusiti in interes propriu. De asemenea, in cauza sunt suspiciuni si cu privire la comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, printre care si fapte de evaziune fiscala.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscala, au precizat sursele citate. Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, a fost arestat la domiciliu in 11 decembrie 2014, fiind acuzat intr-un dosarul al DIICOT care vizeaza fapte de evaziune, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei. Besciu este sub control judiciar din 7 ianuarie, cand instanta suprema i-a schimbat masura arestului la domiciliu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri