Procedura de numire a noului procuror sef al DIIICOT va demara in cateva zile, dupa ce fosta sefa a structurii, Alina Bica, a fost arestata in dosarul retrocedarilor ilegale, a anuntat ministrul judtitiei Robert Cazanciuc, dupa sedinta de plen a CSM.

"Ceea ce este important in aceasta procedura este sa respectam legea in vigoare si exigentele partenerilor europeni. Adica un proces transparent, in urma caruia sa avem la conducerea DIICOT un procuror care sa aiba experienta necesara, sa avem garantia toti ca selectia a fost facuta pe merit, si nu pe alte criterii", a afirmat Cazanciuc, referitor la procedura prin care va fi numit viitorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, potrivit Mediafax.

Cazanciuc a adaugat ca, in momentul de fata, nu are nicio nominalizare. Functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro. Functia de sef al DIICOT este asigurata interimar de procurorul sef adjunct, Giorgiana Hosu.

Alina Bica a fost instalata la conducerea DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta. In 24 noiembrie 2014, presedintele a semnat decretul privind eliberare din functia de procuror-sef al DIICOT a Alinei Bica, in urma demisiei acesteia din functie. Bica a demisionat de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al Directiei in 21 noiembrie, dupa ce a fost retinuta de procurorii DNA, o zi mai tarziu fiind arestata preventiv.

In 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Citeste si:
Valcov, familia Cosma, Udrea si Bica scapa de condamnari
Consecintele deciziei CCR cu...

CSM a dispus, in 16 decembrie, suspendarea Alinei Bica din functia de procuror al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa trimiterea acesteia in judecata. Alaturi de Bica sunt judecati Crinuta Dumitrean, fost presedinte al ANRP si sefa a comisiei, Sergiu Ionut Diacomatu, deputatul Catalin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragos George Bogdan si Lacramioara Alexandru. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In acelasi dosar sunt judecati evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Alina Bica este mai cercetata de DNA intr-un dosar disjuns din cel trimis in judecata, fiind suspectata, printre altele, ca ar fi primit mita 3,5 milioane de euro de la Ioan Niculae, pentru a tergiversa ancheta de la DIICOT in cazul acestuia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Cazul de la Caracal: ce spune procurorul sef al DIICOT