Tudor Breazu, administratorul mosiei de la Nana a Elenei Udrea, arestat preventiv in dosarul "Gala Bute", a fost adus in cursul diminetii, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru a da noi declaratii in cauza.

Tudor Breazu este arestat preventiv pentru presupuse fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute", in care Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului sportiv si de luare de mita. Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a fost audiat marti la DNA, in dosarul "Gala Bute", in care este urmarit penal pentru trafic de influenta, fiind arestat la domiciliu.

La DNA a fost, marti, si senatorul PSD Ion Ariton, fost ministru al Economiei, acesta fiind anuntat ca este inculpat in dosarul "Gala Bute" si ca are interdictie sa paraseasca tara, au declarat surse judiciare. Senatul a aprobat, pe 12 februarie, solicitarea de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva parlamentarului.
In acest caz este este urmarita penal pentru luare de mita si fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii (CNI) Ana Maria Topoliceanu, care ar fi primit bani de la administratorul unei firme, potrivit unor documente ale DNA, date publicitatii de Mediafax.

Conform sursei citate, Topoliceanu ar fi primit mita pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea persoanei care i-a dat banii, in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

"La un moment dat, nu retin perioada, cred ca in 2011, Lungu Stefan mi-a spus ca a vorbit cu Udrea Elena, care i-a spus ca poate sa ia pentru ea o suma de bani de la firma Consmin SA, care avea lucrari la Compania Nationala de Investitii si ca i-a spus sa ia legatura cu mine ca sa stabilim conditiile in care va fi remisa aceasta suma. Conform acestei discutii, banii urmau sa fie luati pentru ministrul Elena Udrea. (...) Nu imi mai amintesc cu exactitate, dar cel mai probabil am vorbit cu Elena Udrea despre modalitatea in care urmau sa fie transferati acesti bani si ea mi-a spus sa ii iau prin intermediul societatii administrate de Breazu Tudor, zis Cici, un prieten comun. Numele societatii administrate de Breazu Tudor este Ekaton Consulting SRL", potrivit declaratiei date de Topoliceanu in fata anchetatorilor, redata in referatul privind propunerea de arestare preventiva a lui Tudor Breazu, in dosarul Gala Bute.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata ca Topoliceanu a facut aceste declaratii la un moment la care nu avea nicio calitate procesuala, nefiind desfasurate activitati procesuale care sa o priveasca.

Tot in referatul privind propunerea de arestare preventiva a lui Tudor Breazu, obtinut de MEDIAFAX, se arata ca firmele care executau lucrari finantate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de Elena Udrea depindeau de "bunavointa" persoanelor cu functii de conducere din institutie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata din cauza intarzierii decontarilor.

In acest context, in perioada 2010 - 2011, Tudor Breazu le-ar fi ajutat pe Elena Udrea si pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii, sa primeasca 300.000 de lei de la Dragos Marius Botoroaga, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

Dupa ce Compania Nationala de Investitii facea platile catre firma lui Botoroaga, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la suta din suma incasata catre Stefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlata de acesta - Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive, se mai arata in documentul citat.
In acest mod s-ar fi realizat cinci plati in valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, in baza altor contracte de consultanta fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, si de 90.000 de lei, in numerar, spun procurorii. O parte a acestor sume i-ar fi fost inmanata in numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea, mai spun procurorii, precizand ca diferenta a fost folosita de Breazu pentru a plati cheltuieli ale celor doua.

Potrivit anchetatorilor, Breazu a achitat mai multe servicii de care ar fi beneficiat direct Elena Udrea, respectiv contravaloarea cazarii pentru o vacanta petrecuta la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, in perioada 2 - 5 septembrie 2011, si costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de nastere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, in suma de 12.999 de lei.

Sumele primite ar fi fost folosite si pentru plata unor excursii facute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenta, in perioada 19 - 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos - Grecia, in perioada 6 - 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei si avion 9.354 de lei), si la Paris, in perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei).

De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasarile lui Topoliceanu la Frankfurt, in perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , in perioadele 24 - 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei si avion 5.800 de lei) si 24 octombrie - 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei), spun procurorii. Anchetatorii mai noteaza ca, din declaratia Anei Maria Topoliceanu, rezulta ca sumele primite de la SC Consmin SA ajungeau in patrimoniul Elenei Udrea.
In dosarul "Gala Bute" sunt arestati preventiv Tudor Breazu, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja si primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita. Fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu.

DNA a obtinut avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea Elenei Udrea in dosarul "Gala Bute", aceasta fiind ulterior arestata in dosarul "Microsoft". In prezent, Elena Udrea este cercetata in arest la domiciliu in acest dosar. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, miercuri, o noua cerere DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea pentru noi acuzatii in dosarul "Gala Bute".

Sursa foto: Mediafax FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri