Sunt, asemenea majoritatii oamenilor care lucreaza in domeniu, impresionat de masurile curajoase pe care autoritatile intentioneaza sa le puna in practica prin proiectul Noului Cod Fiscal. Indraznesc sa afirm ca este cel mai indraznet set de masuri fiscale de care am avut parte in ultimii 25 de ani, depasind ca impact si anvergura introducerea cotei unice din anul 2005. Speram ca acesta sa se materializeze si sa nu reprezinte doar un subiect de discutie pentru consultanti si presa pentru cateva saptamani.

Cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul este cu privire la sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli, dar, in opinia mea, exista acum suficiente resurse in zona de economie subterana, care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat. Ramane de vazut in ce masura autoritatile vor reusi sa colecteze aceste resurse, avand in vedere faptul ca vorbim despre evaziunea fiscala, o nuca ce s-a dovedit aproape imposibil de spart in ultimii 25 de ani.

Cea mai interesanta masura pare sa fie cea referitoare la eliminarea impozitului pe dividende, o adevarata surpriza pentru toata lumea. La prima vedere, ideea este de salutat, dar intrebarea care se pune este in ce masura aceasta va descuraja investitiile in favoarea decapitalizarii intreprinderilor. Totodata, avand in vedere ca noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, se pune intrebarea daca nu vor incuraja o noua tendinta in ceea ce priveste evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microintreprinderilor de la inceputul anilor 2000.

In alta ordine de idei, eliminarea impozitului pe dividende poate reprezenta o gura de oxigen pentru piata de capital, functionand ca un magnet pentru investitorii persoane fizice care vor cumpara actiuni in speranta obtinerii de castiguri din dividende ce vor fi neimpozabile.

Urmeaza un proces de analiza si dezbatere publica pe tema noilor acte normative. Speram ca in urma acestuia sa reusim sa gasim un consens la nivelul tuturor jucatorilor din economie si sa putem avea incepand de anul viitor un cod fiscal adaptat timpurilor pe care le traim.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri