Dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP este aproape finalizat, in prezent avand loc ultimele audieri la DNA, la care au fost chemati Gheorghe Stelian si Alin Cocos, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian a venit la DNA pentru a fi audiat in acest dosar, in timp ce Alin Cocos a fost adus din Arestul Central al Politiei Capitalei, vineri dimineata.

Surse judiciare au precizat ca in acest dosar au loc ultimlele audieri, procurorii fiind aproape de finalizarea dosarului si intocmirea rechizitoriului. Omul de afaceri Dorin Cocos a fost dus, marti, tot din arest, la DNA pentru a fi audiat in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP. In acelasi dosar, la DNA a fost audiat marti si Dorin Bica, sotul fostului sef al DIICOT Alina Bica.

In dosarul Bica 2, afaceristul Dorin Cocos este urmarit penal pentru trafic de influenta si dare de mita

In al doilea dosar al Alinei Bica, omul de afaceri Dorin Cocos este urmarit penal pentru trafic de influenta si dare de mita, iar fiul sau Alin Cocos este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit la comisia din ANRP din care facea parte si Alina Bica pentru ca omul de afaceri Gheorghe Stelian sa primeasca, in 2011, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

In acest dosar, instanta a emis mandate de arestare preventiva pentru Alina Bica, fostul sau consilier Florentin Mihailescu, Dorin si Alin Cocos, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar. Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, dupa ce Alina Bica, in februarie 2014, printr-o ordonanta data ca procuror-sef al DIICOT, cu incalcarea prevederilor legale de competenta, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui numar de 80 de actiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro in care era cercetat Videanu.

Alina Bica mai este acuzata, in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.

Potrivit procurorilor DNA, in cursul anului 2013, dupa preluarea functiei de procuror-sef al DIICOT, Alina Bica, in urmarirea intereselor lui Ovidiu Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

Alina Bica a declarat la ICCJ ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI pe atunci, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom, data fiind pozitia in Africa a acestuia din urma si contractele pe care urma sa le deruleze, arata instanta in motivarea deciziei de arestare.

"Am fost chemata de domnul Coldea Florian, prim adjunctul Serviciului Roman de Informatii, care mi-a adus la cunostinta o informare in care mi se preciza ca, din ratiuni de securitate nationala, avand in vedere pozitia domnului Tender in Africa si faptul ca prin SC Prospectiuni SA urmeaza sa se deruleze anumite contracte, ar fi oportun sa ma gandesc daca este posibil sa reanalizez situatia acestui inculpat. I-am explicat domnului Coldea ca lucrurile in dosar sunt foarte bine facute si ca o solutie de achitare este exclusa, iar dumnealui m-a intrebat ce parere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei»”, se mai arata in documentul citat.

Bica a mai spus ca a refuzat initial cererea lui Coldea, dar i-a dat apoi informari, in contextul in care DIICOT nu mai primea sesizari de la SRI pentru anchete si in care ar fi fost informata ca este interceptata si ca procurorul-sef al DNA Laura Codruta Kovesi s-ar fi laudat ca ii va face dosar penal. Bica mai precizeaza in declaratie ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut "niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender".
In legatura cu procurorul de sedinta din dosarul Carom Mirel Radescu, Bica a declarat ca a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, la solicitarea acestuia, astfel incat "sa fie degrevat de anumite dosare", intrucat el si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico - financiare.

Procurorul DIICOT Mirel Radescu a declarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sa-l urmareasca, fosta sefa a DIICOT avertizandu-l sa nu-i mai submineze autoritatea, se mai arata in motivate.

In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri