Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae au declarat la instanta suprema, care trebuie sa ia o decizie privind masurile preventive in cazul lor in dosarul Microsoft, ca au admis acuzatiile procurorilor DNA si au colaborat cu acestia.

Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Dumitru Nicolae si Gheorghe Stefan au fost prezenti la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru judecarea propunerilor procurorilor DNA privind masurile preventive ce vor fi aplicate in continuare in cazul acestora in dosarul "Microsoft". Surse judiciare au precizat ca, in sala de judecata, Cocos, Sandu si Dumitru Nicolae i-au spus judecatorului ca recunosc acuzatiile DNA si ca au colaborat cu anchetatorii, in vreme ce Gheorghe Stefan si-a mentinut declaratiile initiale in care nu recunoaste implicarea sa in dosarul Microsoft, potrivit Mediafax.

Instanta suprema a ramas, vineri, in pronuntare cu privire la propunerea anchetatorilor DNA privind masurile preventive vizandu-i pe Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Dumitru Nicolae. Pentru Dorin Cocos, anchetatorii au solicitat schimbarea masurii arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu, iar in cazul celorlalti doi mentinerea arestului la domiciliu.

In cazul lui Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt, cercetat in acelasi dosar in stare de arest, judecatorul a stabilit disjungerea propunerii de mentinere a arestului preventiv. Dorin Cocos este arestat preventiv in dosarul Microsoft, alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In arest preventiv au fost, pana in 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind in prezent in arest la domiciliu.

Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, in arest preventiv

Instanta suprema a decis, pe 23 ianuarie, ca Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru, urmariti penal in dosarul Microsoft, sa fie plasati in arest la domiciliu, in timp ce Dorin Cocos si Gheorghe Stefan sa ramana arestati preventiv. Decizia nu a fost contestata, astfel ca Sandu si Dumitru au plecat din arest pe 25 ianuarie.

Elena Udrea a fost si ea in arest preventiv in acest dosar, in perioada 11 - 17 februarie, in preezent fiind cercetata in arest la domiciliu. Dorin Cocos mai este arestat preventiv in dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea ilegala de la ANRP.

In dosarul Microsoft, Cocos este acuzat ca ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit anchetatorilor, in anul 2010, Dorin Cocos, in baza intelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la Gabriel Marin, administrator al societatii Omnilogic, suma de circa 3.000.000 de euro, pentru a debloca platile aferente contractului e-Romania. Gabriel Marin a facut un denunt la DNA, aratand ca i-a platit lui Dorin Cocos prin intermediul lui Dinu Pescariu, suma de 3.050.000 de euro.

Elena Udrea ar fi cerut bani de la Dinu Pescariu

La randul sau, Dinu Pescariu, vizat in dosarul "Microsoft", a denuntat-o pe Udrea, aratand ca aceasta i-a cerut 500.000 de euro "pentru a-i rezolva problemele din justitie". Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Potrivit informatiilor aparute in presa, inainte de a fi plasat in arest la domiciliu, Gabriel Sandu, arestat preventiv in dosarul Microsoft, le-ar fi declarat anchetatorilor, in sustinerea solicitarii sale de inlocuire a acestei masuri, ca pe intreaga durata a mandatului sau de ministru al Comunicatiilor ar fi finantat lunar PDL cu sume insumand aproximativ 300.000 de euro.

"Pe intreaga perioada a mandatului meu de ministru, am finantat PDL cu sume lunare insumand circa 300.000 de euro in total. Aceste sume le-am inmanat direct sefului meu, Emil Boc, primul ministru al Romaniei. Recunosc si admit, de asemenea, ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru dar si pozitia in conducerea centrala PDL.Mai precis, in cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat acesti bani din fondurile personale, legale, si le-am recuperat partial in modalitatea expusa de Claudiu Florica, Dorin Cocos si Gheorge Stefan. Practic eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu patru milioane de euro”, ar fi declarat Gabriel Sandu, potrivit Antena 3.

Gabriel Sandu le-ar mai fi spus procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul Microsoft ca o parte din banii dati ca mita ar fi ajuns si la fostii ministri Adriean Videanu si Radu Berceanu, dar si la Roberta Anastase.

Citeste si:

    Sursa foto: Mediafax Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



    Setari Cookie-uri