Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat, marti, in cadrul evenimentului in care prezinta bilantul DNA, ca in 2014 a fost inregistrat cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati.

Codruta Kovesi a spus la bilantul activitatii DNA pe 2014, la care participa presedintele Iohannis si premierul Ponta, ca anul trecut Directia Nationala Anticoruptie a cerut Parlamentului incuviintarea inceperii urmariii penale si arestarii pentru noua parlamentari si pentru 12 actuali si fosti ministri. ”Este cel mai mare numar de demnitari de rang inalt investigati de DNA. Investigarea faptelor de coruptie la nivel inalt va continua”, a spus Kovesi, conform Mediafax.

La prezentarea bilantului DNA sunt prezenti presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, seful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, si reprezentanti ai ambasadelor. Luni, presedintele Klaus Iohannis a anuntat pe Facebook ca va participa la bilantul Directiei Nationale Anticoruptie, unde va sublinia din nou ”ca trebuie depasite definitiv situatiile in care Parlamentul se opune anchetarii membrilor sai”.

”Treptat, Romania devine model si inspiratie pentru alte tari in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Am constatat acest lucru cu prilejul recentei vizite la Bucuresti a presedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev”, a scris Klaus Iohannis, luni, pe Facebook. ”Sper ca partidele politice sa-si respecte angajamentul asumat public de a face mai simple si mai transparente procedurile parlamentare care privesc cererile justitiei”, mai afirma Iohannis.

Anul cu cele mai multe dosare penale

Kovesi a spus ca anul trecut au fost solutionate de DNA cele mai multe dosare penale si au fost emise cele mai multe rechizitorii, 2014 fiind si anul in care au fost investigati cei mai multi demnitari de rang inalt. Potrivit Codrutei Kovesi, cei 86 de procurori DNA care au desfasurat activitati de urmarire penala au investigat peste 9.100 de cauze. Ea a spus ca, in medie, un procuror a facut investigatii in aproape 105 dosare penale.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a mai spus ca in anul 2014 au fost 317 rechizitorii intocmite de procurorii anticoruptie, iar peste 1.100 de inculpati au fost trimisi in judecata. Kovesi a mai aratat ca ponderea infractiunilor investigate a fost reprezentata de fraude privind procedurile de achizitii publice, fiind peste 700 de cauze cu acest obiect. La prezentarea bilantului DNA sunt prezenti presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, seful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, si reprezentanti ai ambasadelor.

Recuperarea banilor furati din buget

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a spus, marti, la bilantul DNA pe 2014, la care participa presedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta, ca este important ca o persoana condamnata pentru coruptie sa nu isi pastreze averea dobandita prin infractiuni. Ea a precizat ca, anul trecut, valorile indisponibilizate de DNA au fost de peste 303 milioane de euro, ceea ce reprezinta de peste 13 ori bugetul institutiei pe un an de zile.

"Sumele confiscate pot reprezenta o sursa semnificativa de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat. Hotararile judecatoresti ramase definitive in cauzele DNA in 2014 au inclus confiscarea si recuperarea de produse infactionale in suma de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decat in anul 2013. Daca aceasta suma ar fi efectiv executata, ar fi putut asigurat fondul de slaraii pe care statul il plateste tuturor medicilor din Romania intr-un an de zile. Este important ca organele fiscale sa execute efectiv aceste hotarari", a spus procurorul sef al DNA. Kovesi a mai aratat ca activitatea DNA a fost influentata de modificarile legislative survenite in 2014, impactul major fiind dat de aplicarea noilor Coduri. "Asa cum mentionam si inainte de intrarea in vigoare, unele dispozitii au creat dificultati in practica organelor judiciare, aspect confirmat si de deciziile de neconstitutionalitate pronuntate in cursul anului 2014. In acest sens, am inaintat Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii mai multe propuneri de modificare a legislatiei, care pot influenta eficienta investigatiilor anticoruptie", a mai spus Codruta Kovesi.

Seful DNA a precizat ca aceste propuneri vizeaza clarificarea unor dispozitii care reglementeaza probele si procedeele probatorii, accesul la informatii privind datele de trafic legate de comunicatiile electronice, regimul imunitatilor parlamentare sau ministeriale si procedura in camera preliminara. La prezentarea bilantului DNA sunt prezenti presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, seful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, si reprezentanti ai ambasadelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri