Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, a avertizat, marti, la prezentarea bilantului DNA, cu privire la aparitia in spatiul public a unor informatii pe surse, fapt care poate duce "la o judecata publica, fie prematura, fie deformata".

"Fara a minimiza importanta informarii publicului cu aspectele cu caracter public din anchetele penale aflate in desfasurare, consider, insa, ca aceasta trebuie atent dozata, nu numai pentru asigurarea securitatii actului de justitie si respectarii drepturilor fundamentale ale persoanelor cercetate, ci si pentru a elimina potentialele surse de presiune asupra muncii procurorilor. Aparitia in spatiul public a unor informatii pe surse, transcripturi, aspecte de viata privata, pot duce la o judecata publica, fie prematura, fie deformata, sau pot face deliciul publicului. In egala masura, pot conduce la escaladarea dezbaterilor publice dincolo de perimetrul de siguranta necesar unei bune gestionari a activitatilor de ancheta si pot genera reflexe de aparare din partea inculpatilor care, odata manifestate public, sunt resimtite sau se constituie in atacuri la independenta si/sau reputatia procurorilor", a spus Marius Tudose, la prezentarea bilantului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru anului 2015, arata Mediafax.

Inlaturarea speculatiilor din spatiul public

Presedintele CSM a adaugat ca justitia se infaptuieste prin instantele judecatoresti iar o completa informare a publicului in legatura cu faptele si prejudiciile cauzate de persoanele trimise in judecata "isi poate avea originea doar in textul hotararii judecatoresti definitive pronuntate de instanta". "Consider ca ar fi o dovada de maturitate si de auto-recunoastere a valorii asezarea intr-un registru de echilibru a tuturor aspectelor legate de activitatile de informare publica, cu atenta luarea in considerare a practicii CEDO in domeniu. Desigur acestea sunt reglaje institutionale fine care pot fi facute de o institutie ce functioneaza, de acum, la capacitate maxima, are recunoastere publica si internationala, bazata pe standarde profesionale de performanta", a spus presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Referitor la acelasi subiect, tot la bilantul DNA, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, care a transmis mesajul lui Tiberiu Nitu, a spus ca DNA ar trebui sa gaseasca "solutii de comunicare care sa nu mai alimenteze speculatiile".

"Va bucurati de o cota mare de incredere in randul opiniei publice, obtinuta in primul rand prin munca dumneavoastra. Rezultatele foarte bune ale activitatii dumneavoastra se bucura de o mediatizare pe masura din partea institutiilor de presa, lupta impotriva marii coruptii fiind o tema de real si justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public va adreseaza invitatia - dumneavoastra, dar si celorlalte unitati de parchet - de a gasi impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii solutiile de comunicare cele mai adecvate, care sa nu mai alimenteze speculatiile potrivit carora organele de urmarire penala ar fi cele care transmit presei acte de urmarire penala care au caracter nepublic si care pot afecta prezumtia de nevinovatie. In acelasi context, cred ca trebuie acordata o atentie sporita aspectelor retinute de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in mai multe hotarari, drept temeiuri de incalcare a unor drepturi fundamentale", a spus Bogdan Licu. La prezentarea bilantului DNA au fost prezenti presedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, seful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, presedintele CSM, Marius Tudose, vicepresedintele CSM, Bogdan Gabor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, reprezentanti ai ambasadelor si mai multi magistrati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri