Curtea de Apel Bucuresti a dispus marti, printr-o decizie definitiva, suspendarea executarii silite a deciziei Curtii de Arbitraj de la Washington potrivit careia fratii Micula, patronii European Drinks, trebuie sa primeasca de la statul roman despagubiri de peste 80 milioane euro.

"Solutia pe scurt: Respinge exceptia necompetentei generale a instantelor de judecata. Admite apelul. Schimba in tot incheierea apelata in sensul ca: Admite cererea. Dispune suspendarea executarii silite a hotararii arbitrale ICSID pronuntata in dosarul nr. ARB/05/20 al Centrului International pentru Solutionarea Disputelor pentru Investitii pana la solutionarea definitiva a contestatiei la executare. Definitiva. Executorie", a decis marti Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.

Fratii Ioan si Viorel Micula, patronii European Drinks, au castigat in decembrie 2013, la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) , un proces intentat statului roman in urma eliminarii unor facilitati fiscale acordate grupului, si trebuie sa primeasca de la stat circa 376 milioane lei, plus penalitati.

Dupa anuntarea deciziei, Ministerul Finantelor a comunicat ca intentioneaza compensarea sumei cu datoriile European Drinks la bugetul de stat. Cei doi oameni de afaceri au obtinut insa, in instanta, sechestru pe actiunile statului la OMV Petrom, pentru executarea silita a deciziei ICSID. Ministerul Finantelor a contestat deciziile din dosarul de executare.

In decembrie 2014, Finantele au anuntat ca procesul ICSID nu este finalizat, in conditiile in care ministerul a solicitat anularea hotararii arbitrale emise cu un an in urma. Premierul Victor Ponta afirma la finele anului trecut ca spera ca judecatorii romani sa aplice legea "corect" in cazul actiunilor Petrom asupra carora fratii Micula au intocmit sechestru, aratand ca aceste actiuni nu sunt ale Ministerului Finantelor, ci ale Ministerului Economiei.

Procesul a fost deschis in anul 2005 la ICSID de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice.

Acesta a fost primul proces pierdut de Romania la ICSID. Fratii Ioan si Viorel Micula, care au si cetatenie suedeza, au sustinut ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de circa 19%, iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri