Parlamentarii PNL au initiat o propunere legislativa care introduce drept conditie pentru revocarea din functie a Avocatului Poporului situatia in care acesta refuza sa conteste Ordonante ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstitutionale prin decizii ale Curtii Constitutionale.

Viceliderul deputatilor PNL, Mircea Toader, a anuntat depunerea in Parlament a unei initiative legislative care modifica Legea de organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, semnata de deputatii PNL. De asemenea, Toader a reiterat faptul ca PNL va incepe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, scrie Mediafax.

Toader a justificat modificarea propusa prin faptul ca Avocatul Poporului a refuzat sa sesizeze ordonante ale Guvernului care s-au dovedit in cele din urma neconstitutionale, cum a fost cazul OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali.

”Am prevazut doua obligatii ale Avocatului Poporului ca la sesizarea unui numar de 15 senatori sau 20 de deputati, si de asemenea a 2.000 de cetateni, care sesizeaza Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constitutionala a unei ordonante de urgenta, motivand si opiniile celor care fac o astfel de sesizare cum cred si ce conditii cred ca ordonanta respectiva a incalcat Constitutia”, a explicat deputatul PNL. Toader a mentionat ca in situatia in care, in urma a doua astfel de solicitari, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constitutionala si nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.

El a explicat ca aceasta procedura se aplica in cazul in care ordonantele vizate sunt ulterior declarate neconstitutionale in urma contestarii la Curtea Constitutionala pe procedura parlamentara sau in instanta.
Deputatul a sustinut ca proiectul prevede si faptul ca un Avocat al Poporului revocat din functie nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primeste in mod normal, asimilat celei de judecator al Curtii Constitutionale.

Toader a subliniat faptul ca, potrivit normelor constitutionale, singura institutie care poate sesiza Curtea Constitutionala imediat dupa adoptarea unei ordonante a Guvernului este Avocatul Poporului.
De asemenea, el a precizat ca proiectul prevede ca eventualii candidati pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie sa fi fost membri ai unui partid politic in ultimii 10 ani.

In actuala lege de functionare a institutiei Avocatului Poporului se mentioneaza ca ”revocarea din functie a Avocatului Poporului, ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor, se face de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, la propunerea birourilor permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri