"Actualele reglementari pentru a exporta software sunt descurajante pentru a continua sa faci un business in Romania ce adreseaza piata internationala", apreciaza Valentin Radu, CEO, Marketizator.

"Noi adresam piata din Marea Britanie si folosim pentru a vinde tehnologia noastra tot felul de servicii, precum cloud-computing de la Amazon. Si pentru a putea cumpara trebuie sa platim de doua ori impozit. Daca intentionezi sa cumperi publicitate de la Google si Facebook, in fiecare an este necesar sa obtii un certificat de rezidenta fiscala pentru a evita dubla impunere. In lipsa unui astfel de certificat trebuie sa platesti 16% impozit pe tot ce inseamna plati catre Google si Facebook", a spus Valentin Radu.

Declaratiile au fost facute in cadrul conferintei Fiscal 360, eveniment de fiscalitate ce-si propune sa dezbata cele mai actuale teme pentru antreprenori si manageri. Partenerii evenimentului sunt KPMG si Biris-Goran.

"Ne aflam intr-un stadiu de dezvoltare in care ne putem folosi de avantajele tehnologice pentru a „cheltui” mai putin timp. Lucrez in tehnologie si practic inovam de fiecare data. Trebuie insa mereu sa tin cont de tot felul de depuneri sau facturi pe care trebuie sa la printez. Nu cred ca o companie poate sa traiasca pe termen lung fara sa inoveze. Sunt niste cicluri in economie care arata ca poti sa incepi un business pe un val deja existent care coboara, si asta inseamna concurenta, ori esti pe partea cealalta, pe zona de crestere a valului, iar noi trebuie ca si stat ca sa putem sa prindem in 10 ani statele eropene din vest. Va trebui sa inovam foarte mult, sa ne uitam la ce deja se intampla, sa fim mult mai atenti la faptul ca tehnologia creste foarte mult zona de agricultura, sanatate s.a.m.d.", a mai spus Valentin Radu.

In opinia sa, "acestea sunt lucrurile de care trebuie sa ne ocupam noi ca si grup, dincolo de stat si privat. Distinctia o facem noi, dar pana la urma impartim acelasi spatiu. Ar trebui sa ne schimbam si noi, cei din mediul privat, paradigma cum ca statul face si drege. Statul este doar o conventie. Statul nu este un balaur sau alta forma materiala. Este o conventie care poate fi modificata prin bunavointa si maturizare. Oamenii care pun in plan noile prevederi ale Codului Fiscal pot sa devina creativi, sa inoveze cu adevarat si sa inceapa dialogul social".

Valentin Radu a mai adus in discutie situatia migratiei, atat in randul in zona programatorilor cat si medicilor, de exemplu, pentru care statul roman da bani ca sa-i pregateasca si dupa aceea migreaza in vest. "Ne este foarte greu sa recrutam programatori, pentru ca vin companii din afara care le dau de pana la trei ori mai mult decat am putea noi sa-i platim vreodata si practic suntem tot timpul blocati, in aceasta poveste", spune managerul Marketizator.

Initiativa antreprenoriala, motorul economic al tarii

"Nu incurajam initiativele antreprenoriale bazate pe tehnologie, desi cele mai mari cresteri economice ale companiilor sunt din zona de tehnologie in vest. Noi nu avem nici macar un cadru prin care sa stimulam initiativa antreprenoriala, care mie mi se pare ca este motorul economic al unui stat", a afirmat Valentin Radu. El a dat exemplu Franta, care ofera facilitati pentru intiative antreprenoriale, precum: un an fara taxe locale, plus inca un an prin decizie locala, taxe mai mici cu 15% pentru venituri din proprietate intelectuala, consultanta gratuita, hub-uri locale si grant-uri de pana la 45.000 euro.

"Trebuie sa iesim din paradigma ca suntem un stat care trebuie sa manipuleze materie si sa incepem sa vindem proprietate intelectuala, pentru aceasta reprezinta un bun pe care inca il mai avem. In acelasi timp, in Chile a existat o initiative extraordinara pentru educatia antreprenoriala. Statul de acolo a stimulat companii din intreaga lume sa vina sa-si desfasoare activitatea in Chile, mai precis sa-si mute sediul, cu o suma de genul 40.000 $ care nu era rambursabila sau equity, pe principiul: Poftiti, lucrati la noi si lucrati sase sau 12 luni de zile. Actiunea aceasta a fost pentru a educa mediul antreprenorial din Chile pentru a le arata celor de acolo cum se fac afacerile", spune Valentin Radu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri