Georgica Cornu, omul de afaceri retinut pentru evaziune fiscala si spalare de bani intr-un dosar cu un prejudiciu de 9 mil. euro a fost arestat la domiciliu de Tribunalul Mehedinti, transmite corespondentul Mediafax.

In acelasi dosar alte sase persoane retinute initial de procurori vor fi cercetate sub control judiciar, in urma deciziei Tribunalului Mehedinti. Sedinta de judecata s-a incheiat la miezul noptii, omul de afaceri asteptand in cladirea institutiei pronuntarea, desi ordonanta de retinere ii expirase la ora 20.00.

Georgica Cornu si celelalte sase persoane au fost retinuti, marti seara, pentru 24 de ore, iar miercuri au fost prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva. Parchetul de pe langa Tribunalul Mehedinti a anuntat, miercuri, intr-un comunicat de presa, ca s-a pus in miscare actiunea penala in acelasi dosar pentru alte 12 persoane cercetare in stare de libertate, acestea fiind acuzate de evaziune fiscala si spalare de bani. In dosar au fost retinute initial 19 persoane, insa procurorii au solicitatea arestarea preventiva doar pentru cele sapte.

In urma audierilor de marti de la sediul Politiei Mehedinti, administratorul unor firme detinute de Georgica Cornu, Lucian Caraiman, si Nicolae Semen, cumnatul primarului din Baia de Arama si administratorul firmei Trans Exfor care a apartinut primarului Rafael Dunarinti, pana in anul 2009, au fost lasati in libertate.

Dosarul in care Georgica Cornu a fost arestat la domiciliu

Perchezitiile de marti au fost facute in Bucuresti si in zece judete - Mehedinti, Timis, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caras-Severin, Valcea, Dolj si Dambovita - la locuintele unor persoane suspectate de evaziune fiscala si spalare de bani si la sediile sociale ale societatilor administrate de acestea. Intre adresele vizate s-au numarat sediul unor firme ale omului de afaceri Georgica Cornu, din Timisoara, dar si locuinta acestuia.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2008-2014, 101 persoane, in calitate de asociati, administratori sau imputerniciti ai 88 de societati comerciale, ar fi eludat obligatiile fiscale. De asemenea, acestia sunt suspectati ca ar fi dispus inregistrarea in contabilitate a mai multor facturi fiscale emise in baza unor operatiuni comerciale fictive, reprezentand cheltuieli cu achizitia de material de constructii, piese si componente auto, in valoare totala de peste 22,5 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA si ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Prin aceste operatiuni fictive, suspectii ar fi prejudiciat bugetul cu peste noua milioane de euro. Ulterior, prin intermediul societatilor controlate, cei in cauza ar fi facut mai multe tranzactii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de "rularea" acestor valori prin conturile bancare ale societatilor. Astfel, acestia ar fi disimulat provenienta si circulatia banilor.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au indisponibilizat 16 autoturisme a caror valoare depaseste 600.000 de euro, printre acestea fiind doua BMW X5, doua Porche Cayenne si un VW Touareg. De asemenea, a fost ridicata suma de 700.000 de lei - cash - si s-au indisponibilizat bunuri imobile in valoare de 360.000 lei.

Omul de afaceri Georgica Cornu, numit si "regele asfaltului din Banat", detine grupul de firme Confort si are afaceri si in comert. El mai are si un centru de echitatie la Herneacova, proprietate care se intinde pe 12.000 de hectare. Pana de curand, el a fost presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis.

In luna martie a anului trecut, procurorii DIICOT au descins la vila lui Georgica Cornu din Ghiroda (Timis), dar si la sediul firmei sale de constructii Izometal-Confort. Perchezitiile au fost facute intr-un dosar in care omul de afaceri a fost acuzat ca a prejudiciat statul cu aproximativ 60 de milioane de lei prin evaziune fiscala. Cornu a fost atunci retinut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost eliberat sub control judiciar.

Primarul orasului Baia de Arama, Rafael Dunarintu (PSD), a fost vizat, in ianuarie 2015, de mai multe perchezitii facute de catre procurorii DNA, intr-un dosar vizand fraude cu fonduri europene, el fiind suspectat ca ar fi obtinut ilegal sume importante de bani din subventii agricole acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Dunarintu se afla la al doilea mandat de primar al orasului Baia de Arama, ambele obtinute din partea PDL. Dupa alegerile locale din 2012, Dunarintu a trecut la PSD, fiind cunoscut drept un apropiat al fostului presedinte al PSD Mehedinti Adrian Duicu, care se afla in arest la domiciliu intr-un dosar de coruptie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri