Firma care a castigat licitatia pentru salubrizarea municipiului Constanta, oferindu-i primarului Radu Mazare sapte milioane de euro pentru a facilita acest lucru, este Polaris M Holding, care apartine deputatului PSD Eduard Martin, acesta fiind actionar la alte cinci societati.

Societatea care asigura serviciul de salubrizare in municipiul Constanta este Polaris M Holding, care a castigat prima licitatie, din 1998, semnand atunci un contract valabil pe zece ani. In 2008, contractul pentru serviciul de salubrizare cu Primaria Constanta a fost reinnoit, in urma unei noi licitatii. Polaris M Holding are contracte de salubrizare si in alte orase din tara, intre care Arad, Targu Jiu, Eforie, Navodari, Mangalia, Alexandria, Rosiori de Vede, Turnu Magurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbesti-Jiu, Slobozia, dar si cu Consiliul Judetean Timis, se precizeaza pe site-ul docietatii, scrie Mediafax.

Actionarul societatii Polaris M Holding este deputatul PSD de Constanta Eduard Martin, conform ultimei sale declaratii de interese, din iunie 2014. Eduard Martin este actionar si la alte cinci firme. In ultima sa declaratie de avere, Eduard Martin mentioneaza mai multe terenuri si cladiri in Constanta si Mamaia, doua autoturisme, doua motociclete, bijuterii din aur in valoare de 54.000 de lei, dobandite intre anii 2001-2005. De asemenea, el are mai multe conturi si depozite bancare in lei, euro si dolari, dar a acordat si doua imprumuturi, unul de 21.500 de lei catre Edmon Company si unul de 241 de lei catre City Entreprise International. In declaratia de avere se mentioneaza ca acesta a contractat, in 2004, un credit de 180.000 de lei, de la o persoana fizica, scadent in 2014.

Conform documentului citat, Eduard Martin a inregistrat, in ultimul an fiscal, venituri de 60.372 de lei din indemnizatia de parlamentar, 48.630 de lei de la societatea Polaris M Holding, unde este si consilier, si 2.820 de lei de la GMG Management, tot in calitate de consilier.
El a mai primit dividende de peste doua milioane de lei de la Polaris M Holding, City Entreprise International si GMG Management si a incasat peste 10.000 de euro din chirii. In declaratia de interese, Eduard Martin mai precizeaza si calitatea de presedinte al Asociatiei Romane de Salubritate si al Asociatiei Judetene de Volei, el fiind si vicepresedinte la Clubul Municipal de Volei Tomis si la Clubul de Tenis Constanta.

Eduard Martin - fiul fostului prefect al judetului Constanta din perioada 2002-2005 Gheorghe Martin - este deputat din 2004, fiind unul dintre cei mai bogati parlamentari constanteni. Eduard Martin, in varsta de 42 de ani, absolvent al Facultatii de Educatie Fizica si Sport, in anul 1996, a lucrat ca preparator universitar, respectiv asistent la "Universitatea Maritima Constanta", iar in perioada 1997 - 2012 a avut ”diverse contracte de colaborare cu mai multe firme private, detinand functia de consilier”, potrivit CV-ului sau. In iunie 2004, el a fost ales consilier judetean in CJ Constanta, iar in luna decembrie a aceluiasi an a fost ales deputat din partea PSD. De altfel, Martin este vicepresedinte al PSD Constanta, din anul 2004, iar din 2007 este presedinte al PSD Techirghiol.

Primarul Constantei, Radu Mazare, retinut luni seara de procurorii anticoruptie, este acuzat ca a luat mita noua milioane de euro, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, de la societati comerciale pe care le-a sprijinit in obtinerea de autorizatii si castigarea de licitatii. Procurorii DNA au dispus inceperea actiunii penale in cazul primarului Radu Mazare pentru luare de mita (trei infractiuni), abuz in serviciu si conflict de interese (doua infractiuni), in timp ce omul de afaceri Sorin Strutinsky, arestat preventiv in alta cauza, este urmarit penal pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat si primit circa doua milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri in Constanta. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de Mazare, atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor.

Mazare mai este acuzat ca, in perioada 2008 - 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului. In acelasi timp, intre firma respectiva si primarie, a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). Si in acest caz, aratau procurorii, mita a fost primita prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre societatea respectiva si aceeasi firma controlata de cei doi inculpati.

Din analiza procedurii de achizitie care a precedat semnarea acestui contract au rezultat o serie de incalcari ale legislatiei aplicabile, imputabile lui Mazare, referitoare la: impunerea conditiei ca ofertantii sa prezinte fizic dotarea minimala de utilaje si echipamente in orice locatie de pe teritoriul municipiului Constanta, in perioada desfasurarii procedurii, utilajele si echipamentele urmand a fi prezentate, stationate, pe toata perioada mentionata, sub sanctiunea descalificarii ofertantilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalitatii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanta prin gestiune delegata, inexistenta numarului minim de oferte care pana in luna februarie 2008 impuneau un minim de doua oferte, iar din luna februarie 2008, era prevazut un numar de minim trei participanti, si tariful de salubritate.

Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un prejudiciu in suma de 112.557.288 de lei (circa 26 de milioane de euro), suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, mai spun procurorii. Mazare mai este acuzat ca, in perioada noiembrie 2006 – 2013, in calitate de primar al municipiului Constanta, a participat la incheierea a 12 contracte intre primarie si societatea controlata de el si Strutinsky, in valoare totala de peste 6 milioane de lei. In perioada noiembrie 2008 - 2012, in aceeasi calitate, Mazare a mai semnat 13 contracte, acorduri cadru si contracte subsecvente incheiate intre Primaria Municipiului Constanta si o societate comerciala la care era asociat Strutinsky, in valoare totala de peste 23 milioane lei.

Aceste contracte au vizat achizitia unor servicii artistice desfasurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de paza a bunurilor publice si private apartinand municipiului Constanta, serviciul de protectie a functionarilor Primariei Municipiului Constanta aflati in exercitiul functiunii in perioada 15 februarie 2009 - 15 februarie 2012, etc. In ambele cazuri, au fost obtinute foloase atat pentru sine, prin societatea pe care o controla si cu care Mazare s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii cinci ani inainte de comiterea faptei, cat si pentru Sorin Strutinsky, arata anchetatorii. Mazare si Strutinsky urmeaza sa fie dusi, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. Primarul Radu Mazare este cercetat de DNA in mai multe dosare.

Astfel, Mazare este cercetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat ca ar fi primit 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul privind construirea locuintelor sociale din cartierul "Henri Coanda" din Constanta. Mazare mai este acuzat ca nu a trecut in declaratiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel in care a primit, in septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg. In aceasta cauza, Radu Mazare este sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara. De asemenea, DNA l-a trimis in judecata pe primarul Radu Mazare in 28 octombrie 2008, intr-un dosar privind atribuirea nelegala a unor terenuri, in care este acuzat alaturi de 36 de persoane, intre care Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si din Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici.

Cele 37 de persoane sunt acuzate ca au incalcat Legea 10/2001 privind persoanele indreptatite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile in natura, competenta de solutionare a cererilor de restituire, intinderea suprafetei revendicate. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezinta prejudiciu in dauna statului si 36,16 milioane de euro in dauna municipiului Constanta, potrivit DNA. Primarul Radu Mazare spunea, in octombrie 2014, ca pentru vanzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis in judecata in 2008 de DNA Bucuresti, dar ca in prezent este urmarit penal de DNA Constanta pentru vanzarea unei jumatati din terenul respectiv, precizand ca acuzatiile sunt diferite. Mazare preciza ca DNA le-ar fi cerut evaluatorilor din Constanta toate rapoartele de evaluare din perioada 2004-2008 pentru terenuri ale Primariei Constanta, iar notarilor, actele legate de vanzarea terenurilor Primariei Constanta catre diverse persoane in perioada 2006-2008, in acest fel fiind cau tate probe care sa-l incrimineze.

Sursa foto: MediafaxFoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri