Fosta procuroare a Parchetului instantei supreme Angela Nicolae a fost condamnata, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la patru ani de inchisoare cu executare, fiind gasita vinovata de trafic de influenta, dupa ce a cerut aproape 88.000 de lei pentru a interveni in mai multe dosare.

Judecatorii instantei supreme au dispus sa aplice si o pedeapsa complementara in cazul Angelei Nicolae. Astfel, fostul magistrat nu va avea dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii, pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea, scrie Mediafax.

"Deduce din pedeapsa aplicata inculpatei perioada retinerii si arestului preventiv de la data de 28 octombrie 2013 pana la data de 27 mai 2014, perioada arestului la domiciliu de la 27 mai 2014 pana la data de 20 iunie 2014 si perioada arestului preventiv de la data de 4 septembrie 2014 pana la data de 17 martie 2015", conform deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). De asemenea, instanta a dispus confiscarea sumei de 87.715 lei, bani care se presupune ca Angela Nicolae i-a luat drept mita. In acelasi caz a fost condamnat si fiul fostei procuroare, Daniel Nicolae, la o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta in forma continuata.

Tot la trei ani de inchisoare a fost condamnat si Rami Ghaziri, el fiind gasit vinovat de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. Conform rechizitoriului procurorilor, in perioada martie-septembrie 2012 si in ziua de 16 noiembrie 2012, dar si in mod repetat, in cursul acestui an, Angela Nicolae ar fi cerut de la omul de afaceri Rami Ghaziri, direct si prin intermediul fiului ei Daniel Nicolae, mai multe sume de bani. In total, ea ar fi pretins de la Ghaziri aproape 112.000 de lei si 1.500 de euro din care a primit prin intermediul fiului sau, in total, 82.215,64 de lei.

In schimbul banilor, spun anchetatorii, magistratul a promis ca va interveni pe langa judecatorii din cadrul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) si pe langa magistrati procurori, astfel incat sa ii determine sa pronunte hotarari favorabile lui Rami Ghaziri si firmei sale.
"Promisiunea de interventie pe langa judecatorii CEDO avea in vedere un dosar privind o sesizare formulata de SC Avicola Crevedia SA (administrata de Ghaziri Rami), iar promisiunea de interventie pe langa magistratii romani viza un dosar penal, format in baza sesizarii Garzii Financiare, inregistrat initial la Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita si declinat ulterior la DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti", potrivit procurorilor anticoruptie.

Conform sursei citate, intre 28 mai si 12 iulie, fostul procuror al Parchetului general a cerut si a primit de la Sorin Gheorghe, trimis si el in judecata, in trei transe, suma de 4.500 lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa prim procurorul parchetului de pe langa o judecatorie si il va determina sa adopte o solutie favorabila fata de un cunoscut al omului de afaceri. Persoana pentru care urma sa intervina era cercetata penal intr-un dosar aflat pe rolul acelei unitati de parchet, pentru infractiuni la regimul circulatiei rutiere. "In luna august 2013, inculpata Nicolae Eugenia Angela a primit de la inculpatul Gheorghe Sorin, in baza unei intelegeri infractionale anterioare, suma de 1.000 lei pentru interventia facuta pe langa un agent de politie din cadrul Politiei Municipiului Targoviste - Biroul Rutier, in scopul de a-l determina sa nu-l sanctioneze pe Gheorghe Sorin care fusese depistat in timp ce transporta, cu un autoturism, animale, fara documente de provenienta", spun anchetatorii DNA.

In acest dosar, procurorii anticoruptie au pus sechestru pe apartamentul din Capitala al Angelei Nicolae, pentru a acoperi suma de 87.715,64 de lei, bani pe care ea i-ar fi primit sub forma de mita. Angela Nicolae si fiul ei au fost arestati in 29 octombrie 2013, dupa ce procurorii DNA au identificat o retea de evaziune fiscala in domeniul alimentar, care ar fi prejudiciat statul roman cu peste 70 de milioane de euro. In aceeasi zi in care a fost arestata, sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus suspendarea din functia de magistrat a Angelei Nicolae, procuror sef de birou in Parchetul instantei supreme. Ulterior, in 10 decembrie 2013, CSM a luat act de cererea de demisie inaintata de Angela Nicolae.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri