“Perp Walk” (eng.) reprezinta un obicei american, prin care suspectul intr-o infractiune este scos incatusat intr-un spatiu public, ceea ce da sansa media sa fotografieze sau filmeze atunci cand cazul este de interes. Arestarile in lant din Romania in ultima vreme, a adus acest obicei american si in Romania, iar aceste spectacolo sunt acum I atentia CSM, membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmand sa analizeze modul in care persoanele inculpate in diverse dosare sunt scoase in catuse din sediile parchetelor si urcate in dubele politistilor pentru a fi duse in arest.

Practica din SUA atrage si nenumarate critici cu privire la prejudiciul adus prezumtiei de nevinovatie si umilirii publice. Membri ai CSM sustin ca este nevoie de o analiza comparativa cu ceea ce se intampla in alte tari, pentru a se vedea daca si in alte state exista aceasta practica, de scoatere a inculpatilor cu catuse din sediile de parchet.

Mai mult, ei spun ca au primit semnale chiar si din partea ambasadelor cu privire la faptul ca in alte tari nu exista astfel de "spectacole". "Eu m-am preocupat si am avut deja discutii. Trebuie sa vedem daca poate sa fie un spectacol ceea ce se intampla zi de zi si trebuie sa vedem daca in alte tari lucrurile stau asa. Dupa semnalale pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie sa vedem care este legislatia, sa facem un examen de legislatie comparata si sa ne punem problema si noi, chiar daca putem gasi raspunsuri si in Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum sa impunem o regula pentru ceea ce se intampla zi de zi", este de parere judecatorul Mircea Aron, membru al CSM, potrivit Mediafax.

CSM ia in calcul o reglementare privind felul in care sunt scosi arestati si structurile Ministerului Public

Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii nu exclud nici varianta in care vor propune ministrului Justitiei sa reglementeze modul in care sunt scoase persoanele retinute sau arestate din structurile Ministerului Public. "Spectacolul nu il fac procurorii. (...) Trebuie sa facem un examen de legislatie comparata, in asa fel incat sa gasim cele mai bune parghii ca sa mai estompam fenomenul. Daca este nevoie de un articol legislativ, o sa propunem ministrului Justitiei sa faca un demers in acest sens", sustine presedintele CSM, judecatorul Marius Badea Tudose.

Exista membri ai Consiliului care sunt de parere chiar ca aceasta practica a organelor judiciare incalca practicile Consiliului Europei. "In ultima perioada - si aici exista multe discutii -, vedem ca diverse persoane sunt arestate sau sunt retinute de catre procurori, le vedem cu catuse, ceea ce mie mi se pare ca incalca practicile pe care le-a adoptat chiar Consiliul Europei. Au catuse ba in fata, ba in spate si sunt dusi de la parchet la instante. Alte parchete nu fac acest lucru. In momentul in care vin inculpatii pentru a fi audiati, au cel putin aceasta minima protectie pentru inculpati si le asigura un acces si la venire, si la plecare din sediul Parchetului. S-ar putea ca pe viitor sa avem si achitari fata de aceste persoane si atunci eu imi pun problema daca nu cumva la acel moment va trebui sa avem o reactie", arata, la randul sau, judecatorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Discutiile cu privire la modul in care apar in spatiul public persoanele cu catuse au fost purtate inclusiv in plenul CSM, membrii institutiei urmand sa analizeze aceasta problema in Comisia numarul 1 a Consiliului. Potrivit Codului de reglementare a continutului audiovizual, "este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora". "Imaginile si/sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil", arata actul normativ.

Klaus Iohannis reclamat perp walk-ul

Mai multi politicieni au reclamat, in ultima perioada, "telejustitia" din Romania. Presedintele Klaus Iohannis spunea si el ca este nevoie de o schimbare de legislatie pentru ca la televizor sa fie ”mai putin zornait de catuse". "Eu cred ca anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. (…) Adica, sa avem mai putin zornait de catuse si sa aflam prin comunicate seci ce s-a intamplat. (…) Eu cred ca aici este nevoie de schimbare si in legislatie si in procedura si este nevoie de un act de vointa si din partea celor care se ocupa de aceste probleme. Nu vreau sa arunc vina asupra unuia sau altuia, nu am niciun indiciu ca undeva ar exista o scurgere ilegala de informatie. Asta nu se intampla, dar este nevoie de o imbunatatire inclusiv a respectului de sine la toti cei care vin in contact cu aceste cauze si unii cu siguranta atunci ajung la concluzia ca nu trebuie sa dea o copie a dosarului jurnalistilor dupa cinci minute dupa ce a primit dosarul spre consultare", afirma Iohannis.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri