Pe acest principiu, si sclavia ar putea fi justificata, pentru ca locuitorii din Africa nu aveau pe meleagurile natale prea multe sanse de "afirmare". Totusi, tot mai multe persoane si ONG-uri semnaleaza abuzurile pe care "parintii capitalismului" le fac in tarile in curs de dezvoltare. Mai jos puteti urmari un scurt film despre lupta (uneori marcata de violente) muncitorilor din Cambodgia pentru a obtine cativa dolari in plus pe luna, astfel incat sa depaseasca pragul saraciei.

Din pacate, multe celebritati si atleti de top isi asociaza imaginea cu aceste corporatii si aleg sa inchida ochii atunci cand vine vorba de conditiile de munca din fabricile asiatice, la fel cum fac si corporatiile, in pofida dovezilor evidente si a repetatelor reportaje si documentare in acest sens.

Cand vine vorba de proteste, corporatiile occidentale sunt mereu protejate si, cu foarte mare greutate, fac unele compromisuri, oferind cativa dolari in plus muncitorilor.

H&M, GAP, Nike, Adidas, Puma, Levis Strauss, C&A si Inditex sunt printre multinationale acuzate in Cambodgia pentru conditiile josnice in care muncitorii (90% sunt femei) lucreaza in fabricile de textile si incaltaminte.

Citeste si:

Apple este si ea recunoscuta pentru exploatarea angajatilor din China. Acestia muncesc in conditii toxice si au salarii cu putin peste limita supravietuirii. Apple a instalat inclusiv plase de siguranta in jurul fabricilor din China, pentru a preveni sinuciderea angajatilor epuizati si nemultumiti de conditiile de munca.

Pe de alta parte, s-au facut si progrese mari in tarile sarace din Asia. In ultimii ani, presiunea unor ONG-uri si numeroasele relatari si documentare despre conditiile mizerabile de munca au schimbat in bine viata muncitorilor. Mai sunt, insa, multe de facut.

Sursa foto: muncitor, Shutterstock