Corporatiile din Statele Unite si Europa sunt blamate tot mai mult pentru conditiile de munca pe care le ofera in tarile in curs de dezvoltare, in special in Asia. Sigur, multe persoane ar putea justifica aceste practici de "capitalism salbatic" spunand ca gigantii occidentali ofera in realitate oportunitati mari in tari in care altfel nu s-ar crea locuri de munca. Acesti muncitori nu au alternative si, prin urmare, aleg sa munceasca in acest fabrici pe salarii de mizerie. Ar trebui ca scopul sa scuze mijloacele cand vine vorba de oameni sau chiar copii?

Pe acest principiu, si sclavia ar putea fi justificata, pentru ca locuitorii din Africa nu aveau pe meleagurile natale prea multe sanse de "afirmare". Totusi, tot mai multe persoane si ONG-uri semnaleaza abuzurile pe care "parintii capitalismului" le fac in tarile in curs de dezvoltare. Mai jos puteti urmari un scurt film despre lupta (uneori marcata de violente) muncitorilor din Cambodgia pentru a obtine cativa dolari in plus pe luna, astfel incat sa depaseasca pragul saraciei.

Din pacate, multe celebritati si atleti de top isi asociaza imaginea cu aceste corporatii si aleg sa inchida ochii atunci cand vine vorba de conditiile de munca din fabricile asiatice, la fel cum fac si corporatiile, in pofida dovezilor evidente si a repetatelor reportaje si documentare in acest sens.

Cand vine vorba de proteste, corporatiile occidentale sunt mereu protejate si, cu foarte mare greutate, fac unele compromisuri, oferind cativa dolari in plus muncitorilor.

H&M, GAP, Nike, Adidas, Puma, Levis Strauss, C&A si Inditex sunt printre multinationale acuzate in Cambodgia pentru conditiile josnice in care muncitorii (90% sunt femei) lucreaza in fabricile de textile si incaltaminte.

Apple este si ea recunoscuta pentru exploatarea angajatilor din China. Acestia muncesc in conditii toxice si au salarii cu putin peste limita supravietuirii. Apple a instalat inclusiv plase de siguranta in jurul fabricilor din China, pentru a preveni sinuciderea angajatilor epuizati si nemultumiti de conditiile de munca.

Pe de alta parte, s-au facut si progrese mari in tarile sarace din Asia. In ultimii ani, presiunea unor ONG-uri si numeroasele relatari si documentare despre conditiile mizerabile de munca au schimbat in bine viata muncitorilor. Mai sunt, insa, multe de facut.

Sursa foto: muncitor, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »



Setari Cookie-uri