Potrivit surselor citate, audierea sefului SPP are loc la solicitarea vicepresedintelui comisiei de aparare, Timotei Stuparu (PSD), care este, in acest moment, presedinte interimar, dupa demisia din functie a senatorului PNL Corneliu Dobritoiu. Tema audierii o reprezinta o informare din partea directorului SPP, cu privire la activitatea Serviciului, scrie Mediafax.

Potrivit legii nr. 191/1998, privind organizarea si functionarea SPP-ului, activitatea Serviciului de Protectie si Paza este organizata si coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si este controlata de Parlament, prin comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Anual sau la cererea Parlamentului, directorul Serviciului de Protectie si Paza prezinta rapoarte cu privire la indeplinirea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, Serviciului de Protectie si Paza.

Serviciul de Protectie si Paza este condus de un director, cu rang de secretar de stat, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Directorul Serviciului de Protectie si Paza are in subordine nemijlocita un prim–adjunct, care este inlocuitorul sau legal si sef al Statului Major, precum si un adjunct. Prim–adjunctul si adjunctul au rang de subsecretar de stat si sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea directorului Serviciului de Protectie si Paza, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.