Procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj este urmarit penal pentru complicitate la santaj in dosarul in care Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, este anchetat pentru aceeasi infractiune, iar Sergiu Lucinschi a fost retinut pentru ca ar fi constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie arata ca procurorul DIICOT, dar si avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, sunt anchetati pentru complicitate la santaj. Conform sursei citate, in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, ajutat de avocatul Radu Pricop si de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a-si retrage o plangere formulata la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa, scrie Mediafax.

De asemenea, inculpatul i-a promis omului de afaceri ca va face demersurile necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor in infractiunea de "gestiune frauduloasa", pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza. In aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu valoarea sumei respective, Sergiu Lucinschi i-a spus ca are influenta, direct si indirect, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care il priveau pe omul de afaceri.

"In acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente", conform DNA. In 17 martie, pentru acest "ajutor”, Lucinschi a cerut si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de doua milioane de euro, in forma unui contract fictiv de imprumut. Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ii datoreaza lui Sergiu Lucinschi suma de doua milioane de euro, angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit in activitatea infractionala pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, in anul 2013, a plangerii penale care face obiectul unui dosar penal si prin formularea ulterioara (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor solutii nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro catre Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoasterea unei datorii fictive, care a fost acceptata de omul de afaceri, ”sub imperiul constrangerilor repetate”. Anchetatorii mai spun ca in perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, in calitate de procuror DIICOT, avand in instrumentare doua dosare penale care il priveau pe acelasi om de afaceri l-a sprijinit in mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale intr-o maniera fie favorabila, fie nefavorabila omului de afaceri cercetat, in functie de cum decurgeau discutiile pentru remiterea banilor.

Citeste si:
Udrea: Alina Bica nu mai calca in Romania
Udrea: Alina Bica nu mai...

Astfel, in 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, o ordonanta prin care i-a permis omului de afaceri parasirea pentru cinci zile a teritoriului Romaniei, cu destinatia Zambia. Ulterior, in 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii masurii controlului judiciar in cazul omului de afaceri, intr-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia ca are in lucru si alt dosar penal si ca, daca cele sesizate se vor confirma, va lua masurile care se impun. ”Aceasta presiune a fost pusa asupra omului de afaceri ca urmare a discutiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta si inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii”, adauga procurorii DNA.

In acest dosar, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru santaj si trafic de influenta si pe Constantin Comaneanu, ofiter de politie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru luare de mita, urmand sa ceara marti Inaltei Curti de Casatie si Justitie arestarea lor preventiva pentru 30 de zile. De asemenea, Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu, suspectat de complicitate la santaj in acest dosar, a fost audiat, marti, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Radu Pricop a luat act de faptul ca are calitatea de suspect, insa nu a vrut sa faca niciun fel de declaratie in fata anchetatorilor, el spunand ca, mai intai, vrea sa isi angajeze un avocat, au precizat surse din cadrul DNA. Astfel, ginerele fostului sef al statului le-a spus procurorilor anticoruptie ca va reveni in zilele urmatoarea pentru a da explicatii in legatura cu acuzatiile care i se aduc.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Fratele fugarului Sebi Ghita, trimis in judecata de DNA