CL: taxa impusa microfirmelor fara angajati se indeparteaza de Constitutie

Consiliul Legislativ a atentionat Guvernul ca taxa trimestriala impusa prin noul Cod Fiscal microintreprinderilor fara angajati, de 1.530 lei, indeparteaza proiectul de la normele Constitutiei, care obliga statul sa asigure o concurenta loiala in economie, Consiliul tratand taxa drept o "sanctiune".

Consiliul a avizat favorabil proiectul noului Cod Fiscal, dar cu o serie de observatii printre care si cea referitoare la o necorelare cu spiritul Constitutiei. Noul Cod Fiscal aprobat de Guvern, care urmeaza sa fie aplicat incepand cu anul viitor, stabileste ca microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit indiferent daca au sau nu angajati. Astfel, firmele cu unul sau mai multi salariati vor achita 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat vor plati 3% plus o suma de 1.530 lei trimestrial, scrie Mediafax.

Aceasta suma va fi actualizata in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin ordin al ministrului Finantelor.
In documentul trasmis Guvernului, Consiliul Legislativ se refera la aceasta taxa trimestriala, pe care o considera o "sanctiune". "Apreciem ca norma respectiva se indeparteaza de la dispozitiile articolului 135 alineatul 2 litera a din Constitutie. Sugeram, de aceea, revederea normei in ceea ce priveste sanctiunea de «+1530 lei trimestrial»", este avertismentul din document.

Articolul din Constitutie invocat se refera la economie si stabileste, la acel alineat, ca statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie. O observatie similara a fost formulata si de Consiliul Economic si Social, format din patronate si sindicate, care a aratat, in avizul transmis Guvernului, ca impozitul pentru microintreprinderile fara angajati ar trebui limitat la 3%, fara taxa trimestriala de 1.350 lei, cu argumentul ca masura este una neconstitutionala din moment ce microintreprinderea respectiva nu genereaza profit.

Guvernul a primit observatiile, dar nu a efectuat nicio modificare. La momentul prezentarii proiectului, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, afirma ca acest impozit minim de 1.530 lei pentru microintreprinderile fara angajati va conduce la desfiintarea a minimum 40.000 de firme. Intr-o intalnire organizata atunci la Guvern, reprezentanti ai IMM i-au cerut premierului Victor Ponta sa reanalizeze ideea impozitarii trimestriale a microintreprinderilor fara angajati, deoarece aceasta ar trebui aplicata cu discernamant, pe baza unui test si a unui studiu de impact, avand in vedere ca exista astfel de microintreprinderi si in randul studentilor, iar numarul de IMM-uri la mia de locuitori este inca mic in Romania, Ponta spunand ca stie ca actul nu este perfect, dar ca "numai Dumnezeu" putea face un proiect perfect. Proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat de Guvern saptamana trecuta si transmis Parlamentului spre dezbatere.

Citeste si:
CDR cere Guvernului sa adopte masurile fiscale promise
Coalitia pentru Dezvoltarea...

Sursa foto: Flickr/Simon Cunningham


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri