Consiliul Legislativ a atentionat Guvernul ca taxa trimestriala impusa prin noul Cod Fiscal microintreprinderilor fara angajati, de 1.530 lei, indeparteaza proiectul de la normele Constitutiei, care obliga statul sa asigure o concurenta loiala in economie, Consiliul tratand taxa drept o "sanctiune".

Consiliul a avizat favorabil proiectul noului Cod Fiscal, dar cu o serie de observatii printre care si cea referitoare la o necorelare cu spiritul Constitutiei. Noul Cod Fiscal aprobat de Guvern, care urmeaza sa fie aplicat incepand cu anul viitor, stabileste ca microintreprinderile vor fi obligate sa plateasca un impozit indiferent daca au sau nu angajati. Astfel, firmele cu unul sau mai multi salariati vor achita 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat vor plati 3% plus o suma de 1.530 lei trimestrial, scrie Mediafax.

Aceasta suma va fi actualizata in functie de evolutia salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prin ordin al ministrului Finantelor.
In documentul trasmis Guvernului, Consiliul Legislativ se refera la aceasta taxa trimestriala, pe care o considera o "sanctiune". "Apreciem ca norma respectiva se indeparteaza de la dispozitiile articolului 135 alineatul 2 litera a din Constitutie. Sugeram, de aceea, revederea normei in ceea ce priveste sanctiunea de «+1530 lei trimestrial»", este avertismentul din document.

Articolul din Constitutie invocat se refera la economie si stabileste, la acel alineat, ca statul trebuie sa asigure libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie. O observatie similara a fost formulata si de Consiliul Economic si Social, format din patronate si sindicate, care a aratat, in avizul transmis Guvernului, ca impozitul pentru microintreprinderile fara angajati ar trebui limitat la 3%, fara taxa trimestriala de 1.350 lei, cu argumentul ca masura este una neconstitutionala din moment ce microintreprinderea respectiva nu genereaza profit.

Guvernul a primit observatiile, dar nu a efectuat nicio modificare. La momentul prezentarii proiectului, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, afirma ca acest impozit minim de 1.530 lei pentru microintreprinderile fara angajati va conduce la desfiintarea a minimum 40.000 de firme. Intr-o intalnire organizata atunci la Guvern, reprezentanti ai IMM i-au cerut premierului Victor Ponta sa reanalizeze ideea impozitarii trimestriale a microintreprinderilor fara angajati, deoarece aceasta ar trebui aplicata cu discernamant, pe baza unui test si a unui studiu de impact, avand in vedere ca exista astfel de microintreprinderi si in randul studentilor, iar numarul de IMM-uri la mia de locuitori este inca mic in Romania, Ponta spunand ca stie ca actul nu este perfect, dar ca "numai Dumnezeu" putea face un proiect perfect. Proiectul noului Cod Fiscal a fost aprobat de Guvern saptamana trecuta si transmis Parlamentului spre dezbatere.

Sursa foto: Flickr/Simon Cunningham

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri