Municipiul Ploiesti se constituie parte civila cu suma de opt milioane de lei in dosarul in care fostul primar Iulian Badescu este acuzat de coruptie, decizia fiind adoptata, vineri, de Consiliul Local, dupa ce DNA a cerut in mod expres alesilor locali sa exprime pozitia procesuala in acest dosar.

Alesii locali din Ploiesti au adoptat, vineri, intr-o sedinta extraordinara, o hotarare prin care municipiul se constituie parte civila, cu suma de opt milioane de lei, in dosarul in care fostul primar Iulian Badescu este cercetat de DNA in legatura cu finantarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, transmite Mediafax.

Initial, Consiliul Local Ploiesti adoptase o hotarare prin care isi dadea acordul de principiu in privinta constituirii ca parte civila in dosarul fostului edil. Ulterior, DNA Ploiesti a revenit, in 1 aprilie, cu o adresa prin care cerea in mod expres autoritatilor locale sa exprime pozitia procesuala a municipiului Ploiesti cu privire la latura civila in dosarul fostului primar.

Vineri, in sedinta CL a avut loc o dezbatere in cadrul careia consilierul local liberal Paul Palas-Alexandru le-a spus colegilor sai ca hotararile prin care s-a aprobat finantarea de catre CL au trecut prin mai multe filtre de legalitate si ca nu are niciun motiv sa voteze constituirea ca parte civila in proces.

"In decembrie 2012 si in vara lui 2013 am votat cele doua hotarari de consiliu, constient fiind ca ele sunt legale. La momentul in care am votat cele doua hotarari de consiliu aveam viza de legalitate a secretarului Primariei, ulterior legalitatea a fost confirmata de Prefectura prin viza de legalitate, urmand ca, pe parcursul anului 2014, in urma controlului Curtii de Conturi, sa se constate ca nu este nimic ilegal in cele doua hotarari adoptate. In acest context, nu am absolut niciun temei sa consider la acest moment ca hotararile despre care discutam noi astazi (vineri - n.r.), aici, ar avea vreun motiv sa fie considerate nelegale. Orice penalist stie ca, atunci cand se pune problema sa te constitui parte civila, trebuie sa existe un prejudiciu cert. Va provoc pe fiecare dintre dumneavoastra sa va ganditi inainte de a vota care este prejudiciul acela cert care trebuie sa apara in aceasta constituire in parte civila pe care ni se propune sa o aprobam astazi. Mai mult decat atat, nu inteleg de ce pentru suma de opt milioane de lei. Cine a considerat ca exista acest prejudiciu? (..) Daca noi vom vota aceasta hotarare in forma in care ea este prezentata, inseamna ca noi recunoastem implicit faptul ca hotararile au fost nelegale la momentul adoptarii lor si ca exista acest prejudiciu", a spus consilierul Paul Palas-Alexandru.

In replica, un alt consilier PNL, George Botez, de profesie avocat, a explicat ca a se constitui parte civila in dosarul fostului primar nu presupune o recunoastere a ilegalitatii celor doua hotarari votate in urma cu doi ani.

"Din punctul meu de vedere, a te constitui parte civila nu inseamna nicio recunoastere si nu inseamna niciun act de acuzare. Este doar un act procedural prin care, in situatia in care nu Parchetul, pentru ca Parchetul nu poate sa constate existenta unui prejudiciu…. singurul care poate sa constate un prejudiciu este judecatorul", a spus George Botez.

Consilierii locali din Buzau, inculpati pentru constituirea de parte civila intr-un proces al primarului

In plus, Botez a dat ca exemplu situatia consilierilor locali din Buzau, despre care a spus ca sunt inculpati de DNA pe motiv ca nu au votat constituirea ca parte civila in procesul primarului orasului Buzau.

"Am fost curios sa cercetez practica administrativa de la nivelul altor consilii. Si vreau sa va spun ca in Consiliul Local Buzau, plecandu-se de la aceeasi situatie, consilierii locali au refuzat sa voteze constituirea municipiului Buzau ca parte civila in problema legata de primarul de acolo, domnul Boscodeala, tot cu privire la fotbal. La ora aceasta consilierii locali de la Buzau sunt inculpati intr-un dosar al DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti pentru abuz in serviciu, adica pentru incalcarea obligatiei legale de a proteja patrimoniul unitatii administrativ-teritoriale", a spus George Botez.

In cele din urma, hotararea privind constituirea ca parte civila a municipiului Ploiesti in dosarul de coruptie al lui Iulian Badescu a fost votata de majoritatea consilierilor, singurul care a votat impotriva fiind Paul Palas-Alexandru.

In 27 martie, consilierii locali au aprobat o hotarare prin care Consiliul Local Ploiesti isi dadea acordul de principiu pentru ca municipiul sa se constituie parte civila in dosarul instrumentat de DNA in care fostul primar Iulian Badescu este urmarit penal, in stare de arest preventiv, pentru abuz in serviciu si luare de mita.

Hotararea de saptamana trecuta a fost adoptata "in eventualitatea in care se va constata existenta vreunui prejudiciu".

Aceasta hotarare fusese supusa votului alesilor locali dupa ce DNA Ploiesti, care instrumenteaza dosarul lui Iulian Badescu, a instiintat autoritatile locale despre existenta acestui dosar penal in care procurorii au stabilit un prejudiciu de opt milioane de lei adus bugetului municipiului Ploiesti.

"Prin adresa nr. 6495/25 martie 2015, Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti ne aduce la cunostinta faptul ca la nivelul unitatii se efectueaza urmarire penala, printre altele, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (…) comisa in perioada 2012-2013, prin incheierea cu incalcarea dispozitiilor legale a contractului de cooperare nr. 1456/21 ianuarie 2013 intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara «Lupii Galbeni 2012» Ploiesti si adoptarea Regulamentului din 28 iunie 2013 privind punerea in aplicare a acestuia, ceea ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma totala de 8.000.000 lei, platita nelegal catre Asociatie. Fata de aceste aspecte, s-a solicitat ca municipiul Ploiesti sa comunice daca se va constitui ca parte civila in dosarul nr. 7/P/2014", se arata in expunerea de motive anexata hotararii adoptate de Consiliul Local Ploiesti.

Primarul Iulian Badescu, retinut de procurorii DNA: ce acuzatii i se aduc

In 3 martie, primarul Iulian Badescu a fost retinut de procurorii DNA, in dosarul finantarii echipei de fotbal Petrolul Ploiesti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. In 10 martie, Badescu si-a dat demisia din functia de primar al Ploiestiului si din functiile detinute in PSD, renuntand si la calitatea de membru al acestei formatiuni politice. Iulian Badescu era presedintele organizatiei municipale a PSD Ploiesti.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, procurorii Serviciului teritorial Ploiesti al institutiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale in cazul lui Iulian Badescu, acesta fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave avand ca rezultat obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale).

Conform anchetatorilor, Iulian Badescu, in calitate de primar al Ploiestiului si ordonator principal de credite, a semnat, in 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar in 28 iunie 2013 a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei, in trei transe, catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

"Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior mentionata, precum si obtinerea de catre Asociatia Comunitara «Lupii Galbeni 2012» Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare. Prin semnarea contractului si a regulamentului sus mentionate, inculpatul Badescu Iulian si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu prevazute de Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale si a incalcat dispozitiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv si pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale", se arata in comunicatul citat.

Potrivit aceluiasi document, Badescu i-a pretins unui reprezentant al Asociatiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012” Ploiesti, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor catre asociatie, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau a fi acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde Iulian Badescu a insotit echipa in desfasurarea cantonamentului.

In decembrie 2012, Consiliul Local Ploiesti a aprobat alocarea catorva milioane de euro de la bugetul local, suma finala variind in functie de performantele competitionale ale echipei Petrolul. Intrucat echipa a castigat Cupa Romaniei si s-a plasat pe un loc de top in Campionatul National, suma finala aprobata a fost de trei milioane de euro, bani care sa fie folositi, conform contractului, pentru salariile si premiile jucatorilor si ale staff-ului.

La inceputul anului trecut, DNA a deschis o ancheta in acest caz, consilierii locali, dar si primarul Iulian Badescu fiind chemati pentru audieri in acest dosar, in care investigatia nu s-a finalizat.

In luna martie a anului trecut, Asociatia "Lupii Galbeni”, ONG prin intermediul careia echipei de fotbal Petrolul Ploiesti i s-a promis alocarea a trei milioane de euro de la bugetul municipiului Ploiesti pentru performantele competitionale obtinute de Petrolul a dat in judecata municipiul Ploiesti pe motiv ca autoritatile locale au achitat doar aproximativ 1,7 milioane de euro din suma promisa, in conditiile in care intre autoritatile locale si Asociatia "Lupii Galbeni” exista un contract cu privire la alocarea banilor. In octombrie 2014, Asociatia "Lupii Galbeni” a pierdut procesul intentat municipiului Ploiesti la Tribunalul Prahova.

Gruparea Petrolul Ploiesti traverseaza o criza financiara de la sfarsitul anului trecut, actionarii Daniel si Nicolae Capra precum si directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzati de evaziune fiscala cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.
In 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societatii care administreaza clubul Petrolul Ploiesti de deschidere a procedurii generale a insolventei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.

Actionarii Petrolul Ploiesti, Daniel si Nicolae Capra, si directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimisi in judecata in decembrie 2014 sub acuzatiile de constituire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, sunt in arest preventiv. Ei au fost plasatí in mai multe randuri in arest la domiciliu prin decizia Tribunalului Prahova, insa de fiecare data procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploiesti a mentínut arestul preventiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri