Persoane inarmate l-au rapit sambata pe ofiterul de securitate roman, Ghergut Iulian, de la o mina de mangan din Burkina Faso, au anuntat compania si o sursa din domeniul securitatii, transmite Reuters.

Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administreaza proiectul de minerit Tambao, a declarat ca cinci persoane inarmate l-au rapit pe roman dupa ce au atacat o patrula de securitate pe care acesta o conducea. Soferul sau si un jandarm care le asigura protectia au fost raniti. O sursa din domeniul securitatii din Burkina Faso a precizat ca rapitorii s-au indreptat spre granita cu Mali, situata in apropiere, dupa ce l-au rapit pe roman. Mina de mangan Tambao este situata in provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de Mali, scrie Mediafax.

MAE: Am activat celula de criza si am trimis instuctiuni misiunilor din zona

MAE s-a autosesizat, a activat Celula de Criza si a transmis instructiuni misiunilor diplomatice din zona, in cazul romanului rapit intr-un incident din Burkina Faso, a informat, Ministerul de Externe. ”Celula de Criza s-a reunit deja in vederea analizarii tuturor informatiilor si pentru adoptarea masurilor specifice”, institutiile care fac parte din aceasta structura fiind in contact permanent, a precizat MAE, intr-un comunicat.

Mina de mangan Tambao este administrata de Pan African Minerals, o filiala a Timis Corporation, compania lui Frank Timis. Frank Timis este un om de afaceri cu cetatenie romana si australiana, care locuieste la Londra si are investitii in Africa de Vest, in special in domeniul petrolier si minerit.

Nordul Mali se confrunta cu prezenta a numerosi islamisti inarmati, rebeli separatisti si bande criminale. In trecut, cetatenii straini rapiti au fost dusi in zonele desertice din nordul Mali si ulterior eliberati in schimbul unor rascumparari. Surse din industria mineritului au declarat ca incidentul ar putea fi legat de faptul ca Pan African Minerals a avut relatii tensionate cu comunitatea locala din zona minei. Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliati gruparii Al-Qaeda in Maghrebul Islamic. "A fost un atac asupra uneia dintre patrulele noastre. L-au rapit pe romanul care conducea patrula. Soferul a fost impuscat in picior. Un jandarm a fost grav ranit ", a afirmat Souleymane Mihin.

Guvernul din Burkina Faso a cerut companiei recent sa suspende productia la mina, care dispune de rezerve estimate la 100 de milioane de tone, pentru ca vrea sa revizuiasca toate contractele de minerit acordate in timpul mandatului fostului presedinte Blaise Compaore, inlaturat de la putere de protestatari in octombrie 2014. otrivit unor surse citate de site-ul JeuneAfrique.com, Guvernul ar fi suspendat licenta de export a companiei Pan African Minerals, pe motiv ca nu a respectat prevederile din conventia miniera privind asfaltarea drumului Dori-Tambao si constructia unei linii de cale ferata Kaya-Tambao.

Sursa foto: Shutterstock / militant musulman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri