Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA Constanta, in stare de arest la domiciliu, intr-un dosar in care ar fi prejudiciat cu peste 8 milioane de euro judetul Constanta, transmite Mediafax.

Conform unui comunicat de presa transmis, joi, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Nicusor Constantinescu, in stare de arest la domiciliu, pentru abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese (noua infractiuni, din care cinci in forma continuata).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Cristian Zgabercea, la data respectiva consilier al presedintelui CJ Constanta, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul CJ Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, Marcel Brancoveanu Parau, reprezentant al Fundatiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscala, Fundatia Fantasio, pentru constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, si Fundatia Culturala Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie din Constanta, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, impreuna cu Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu si Fundatia Fantasio, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta, precum si a unor infractiuni de evaziune fiscala.
In perioada respectiva, Nicusor Constantinescu, ajutat de Zgabercea si Florentina Oproiu, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, finantari
nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii in suma de 5.094.836 de lei, arata sursa citata.

Finantarea si platile au fost facute numai in baza unei hotarari a CJ, fara respectarea normelor legale in vigoare prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorasi doi inculpati, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive. Si de aceasta data, finantarea si platile respective au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general, si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice.

Conform procurorilor DNA, in 8 ianuarie 2015, Nicusor Constantinescu a emis o dispozitie prin care, in mod nelegal, a deposedat o persoana de atributiile functiei de director general al unei directii din cadrul CJ Constanta, totodata retragandu-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

"Prin aceasta, el i-a provocat persoanei respective o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs, cat si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului", mentioneaza procurorii anticoruptie.

In documentul citat se arata ca, in perioada 2009-2014, Nicusor Constantinescu, in calitate de presedinte al CJ Constanta, a efectuat mai multe actiuni in scopul obtinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul. Astfel, el a aprobat virarea sumei de 100.000 de lei catre Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta, la solicitarea acestei institutii, pentru achitarea unui avans catre un hotel, in conditiile in care acesta este detinut de o societate la care Constantinescu detine 25 la suta din partile sociale. De asemenea, a finantat echipa de handbal a municipiului Constanta, in mod ilegal, de la bugetul judetean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din aceasta suma clubul sportiv, al carui presedinte era tot el, a achitat societatii la care detinea 25 la suta din partile sociale suma de 113.032 lei. In plus, tot in aceeasi perioada, a incheiat sapte contracte de prestari servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoana cu care se afla in relatii comerciale si a facut plati din fonduri publice in temeiul acestor contracte, in mai multe randuri, in cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 de euro).

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Cristian Zgabercea, impreuna cu Fundatia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, in scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile platite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, intocmite fictiv cu ocazia organizarii a doua festivaluri de muzica. In acest sens, Zgabercea a inregistrat in contabilitate facturile emise de Fundatia Culturala Thalia, prin inculpatul Marcel Brancoveanu Parau, si a facut plati in temeiul lor, desi cunostea ca operatiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost insotite de documente justificative, iar serviciile a caror plata se solicitase nu fusesera receptionate de catre beneficiarii lor, acestia din urma cunoscand de altfel si imprejurarea ca Fundatia Thalia nu le prestase in fapt. In aceasta modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei, arata sursa citata.
Conform DNA, prejudiciul produs Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta este de peste opt milioane de euro, iar pana la momentul intocmirii rechizitoriului, Consiliul Judetean Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza, desi i s-a solicitat acest lucru.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand lui Cristian Zgabercea.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in mai multe dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in altul este judecat pentru ca a atribuit nelegal terenuri. De asemenea, el este judecat pentru ca ar fi subfinantat Centrul Militar Zonal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri