Compania ceha CTP a cumparat parcul logistic Cefin Arad, construit de grupul italian Cefin, aflat in insolventa, aceasta fiind a doua achizitie facuta de operatorul si dezvoltatorul de proiecte logistice si industriale in ultima luna, dupa Mercury Logistics Park din Bucuresti.

"Parcul logistic Cefin Arad, cu o suprafata de 93.000 metri patrati, este in curs de a fi inclus in portofoliul CTP, dezvoltator din Republica Ceha, in continua extindere in Romania, sub denumirea de CTPark Arad. CTP, al patrulea mare dezvoltator industrial din Europa, continua sa vizeze noi oportunitati de afaceri in afara pietei de origine din Republica Ceha, iar Romania este considerata urmatoarea piata cheie pentru extinderea la nivel mondial a retelei CTPark", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

CTPark Arad va avea unitati disponibile la inchiriere cu suprafete care pornesc de la 1.000 metri patrati, cu posibilitatea de extindere a terenurilor neexploatate. Clientii vizati sunt companiile de productie si logistica. Printre actualii chiriasi ai parcului se afla Gebruder Weiss, Schenker si Gefco.

CTP park aradParcul este situat la marginea de sud-vest a orasului Arad. Parcul industrial construit in anul 2011 de grupul italian Cefin la Arad a fost scos la vanzare anul trecut prin negociere directa de catre administratorul judiciar al dezvoltatorului, care a intrat in insolventa pentru datorii de 114 milioane lei (26 mil.euro), majoritatea catre Volksbank. Administratorul judiciar, firma BDO Business Restructuring, vindea cele 8 module ale parcului industrial, cu o suprafata totala de 44.400 metri patrati plus 2.600 de metri patrati spatii de birouri, precum si o cladire de trei etaje nefinalizata si o platforma betonata cu destinatia parcare si cale de acces, in suprafata de 27.400 metri patrati.

"Romania este o piata importanta de crestere pentru CTP, si credem ca este momentul potrivit pentru a extinde reteaua CTPark in regiune. Peste 37.000 de oameni sunt angajati in parcurile noastre numai in Cehia, deci intrarea in Romania a CTP poate fi vazuta ca un factor cheie pentru scaderea ratei somajului in orasele si regiunile in care ne-am localizat parcurile. 400 de companii internationale apeleaza la reteaua CTPark de acasa si stiu ca multe dintre aceste companii cauta in mod activ oportunitati in Romania", a declarat Remon Vos, directorul general executiv al CTP

CTP a finalizat recent predarea unei proprietati de 4.000 metri patrati pentru compania Frankische, existent in CTPark Turda, iar in urma cu o luna a cumparat de la fondul american de investitii Heitman aproiectul Mercury Logistics Park din apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti, unde au sediul Rhenus Logistics, Dumagas Transport si Tibbett Logistics.

CTP este unul dintre cei mai importanti dezvoltatori si administratori de parcuri industriale din Europa Centrala si de Est cu un portofoliu de circa 2,5 milioane de metri patrati si venituri din chirii de 120 milioane de euro. Compania anunta in 2007 ca intentioneaza sa un milion de metri patrati de parcuri industriale in Romania, in acest sens cumparand terenuri totalizand 60 de hectare in Bors, judetul Bihor, in Pitesti (Arges) si la Turda, judetul Cluj. Ulterior compania anunta ca nu incepe proiectele din Romania din cauza lipsei de chiriasi.

Industrialul, domeniu vedeta

Oficialii CBRE au spus pentru wall-street.ro ca sectorul industrial a reprezentat vedeta trimestrului avand in vedere interesul manifestat pentru spatiile logistice si de productie a venit atat din partea chiriasilor, dar mai ales a investitorilor. „Ne putem astepta la mai multe tranzactii de investitii pentru astfel de spatii in acest an, precum si o potentiala crestere a dezvoltarilor in regim speculativ”, spun oficialii CBRE.

“Pe piata de investitii, primul trimestru a avut un start pozitiv, cu achizitii semnate si incheiate in sectorul logistic si birouri, in contextul in care deseori exista o perioada de luni de zile intre aceste doua momente ale unei tranzactii”, spune Robert Miklo, associate director CEE Investment Services la Colliers.

Poate cel mai important eveniment a fost inchiderea tranzactiei prin care s-a vandut portofoliul logistic al CA Immo, din Romania si Polonia, catre P3 Logistic Parks. Aceasta a adus un investitor nou si institutional in piata locala, un eveniment cu rezonanta si in pietele internationale. Tot in sectorul logistic a avut loc o noua tranzactie prin care Heitman a vandut Mercury Logistic Park din Bucuresti unui investitor strategic. Nu in ultimul rand, anuntul facut de catre Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, privind lansarea unui fond dedicat sectorului industrial subliniaza de asemenea atractivitatea acestui sector, spune oficialul Colliers.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri