Primarul Iasiului a fost ridicat de procurorii DNA

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, a fost ridicat, joi dupa-amiaza, de procurorii DNA, in urma perchezitiilor facute la locuinta sa, dar si la sediul primariei si la Politia Locala, intr-un dosar privind fapte de coruptie care ar fi fost comise in acest an, edilul urmand sa fie adus la Bucuresti.

Primarul Gheorghe Nichita a fost ridicat de procurori de la vila sa din Copou in jurul orei 14.30, el fiind insotit de doi mascati care l-au urcat intr-o duba. Nichita urmeaza sa fie adus la DNA Bucuresti, pentru audieri. Si seful Politiei Locale, Liviu Hliboceanu, a fost ridicat de anchetatori in jurul orei 13.30, el fiind dus tot la DNA Bucuresti. La ora transmiterii acestei stiri, perchezitiile DNA la sediul Primariei Iasi si la Politia Locala continua, scrie Mediafax.

Intr-un comunicat de presa transmis joi dimineata, Directia Nationala Anticoruptie arata ca procurorii DNA de la Sectia de combatere a coruptiei fac 21 de perchezitii in judetul Iasi, intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind infractiuni asimilate celor de coruptie, comise de la inceputul anului 2015 pana in prezent. Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, este suspectat de abuz in serviciu, fiind acuzat ca ii folosea pe angajatii Politiei Locale, institutie subordonata primariei, sa supravegheze anumite persoane, iar directorul Politiei Locale il tinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmarite.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, incepand cu luna ianuarie a acestui an primarul Gheorghe Nichita a solicitat unor angajati ai Politiei Locale Iasi, institutie aflata in subordinea sa, sa efectueze actiuni de supraveghere operativa a unor persoane, folosind personalul institutiei si bunurile aflate in dotarea Politiei Locale Iasi. Pentru a cunoaste exact deplasarile unor persoane despre care dorea sa cunoasca toate detaliile, Nichita i-a pus pe politisti sa le supravegheze si sa supravegheze inclusiv persoanele cu care acestea se intalnesc.

Anchetatorii mai spun ca primarul Iasiului le dadea dispozitie directorului general al Politiei Locale Iasi, Liviu Hliboceanu sefului de serviciu Ștefan Avirvarei sa trimita politisti din subordine in locurile unde stia ca sunt persoanele de care era interesat si le cerea politistilor sa il tina la curent cu toate detaliile - cat stau intr-un loc, cu cine se intalnesc, unde pleaca si de unde vin. De asemenea, Nichita dispunea ca politistii locali sa acceseze inclusiv bazele de date ale institutiei pentru a verifica autoturismele si baza de date a evidentei populatiei, pentru a afla cat mai multe detalii in legatura cu proprietarii respectivelor autoturisme, cu care se intalneau persoanele despre care Nichita dorea sa le cunoasca tot anturajul, sustin procurorii.

Citeste si:
Nichita, la zdup. Urdareanu, la domiciliu, dupa ce a recunoscut tot
Gheorghe Nichita, arestat....

Conform surselor citate, cand persoanele urmarite se aflau intr-o incapere, Nichita ii cerea lui Hliboceanu sa puna un politist sau sa stea el acolo pe toata durata in care persoana urmarita se afla in acel loc, iar acesta se conforma si ramanea acolo chiar si ore intregi. ”Nichita Gheorghe, profitand de functia detinuta, a solicitat si a primit date care nu sunt destinate publicitatii, in afara oricaror atributii de serviciu, si in indeplinirea unui interes personal”, mai spun anchetatorii, potrivit carora cheltuielile facute cu folosirea masinilor Politiei Locale in interesul lui Nichita erau decontate de catre Hliboceanu si Avirdanei prin ordine de serviciu in care treceau activitati profesionale si deplasari profesionale, desi in realitate foloseau masinile Politiei si combustibil pentru interesul personal al lui Nichita. Gheorghe Nichita este primar al Iasiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind si lider al organizatiei judetene a partidului, dar si vicepresedinte la nivel national.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Citește și
”Surprinzător”: încă un condamnat pentru corupție dispare din România
Setari Cookie-uri