Procurorul Daniel Horodniceanu va sustine, luni, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru functia de procuror sef al DIICOT, in care a fost propus de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.

CSM va da un aviz in ceea ce priveste propunerea ministrului Justitiei de ocupare de catre Horodniceanu a functiei de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Avizul ca fi transmis marti la Ministerul Justitiei si va insoti propunerea ce va fi inaintata de Cazanciuc presedintelui Klaus Iohannis. Ministrul Robert Cazanciuc declara, in 14 aprilie, ca presedintele Klaus Iohannis a fost informat despre propunerea ca Daniel Horodniceanu sa preia sefia DIICOT, el adaugand ca seful statului va stabili daca este sau nu de acord cu aceasta nominalizare dupa ce magistratul va fi audiat la CSM, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei (MJ), in momentul in care a fost ales Horodniceanu s-a tinut cont de faptul ca are o vechime de 16 ani in functia de procuror, iar sase ani a ocupat functii de conducere. De asemenea, experienta manageriala anterioara a fost un criteriu important in alegerea sa, Horodniceanu ocupand functia de procuror-sef al DIICOT Iasi, in perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv in perioada iunie 2012 - 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului, formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare, precum si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane. Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregatire profesionala organizate in tara si in strainatate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale. El este autor al unor articole de specialitate juridica.

"In cadrul dialogului cu ministrul Justitiei, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat si prezentat obiective si masuri clare si pragmatice privind eficientizarea activitatii structurii, dovedind abilitati de organizare, comunicare, spirit de echipa si viziune strategica asupra directiilor de dezvoltare a DIICOT", conform comunicatului de presa. Potrivit proiectului de management al procurorului Daniel Horodniceanu, actualmente sef al DIICOT Iasi, intre obiectivele pe care si le asuma se afla si "readucerea increderii in cadrul colectivelor, in special in cel al Structurii Centrale, grav afectate, in special psihologic, dupa evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat si o diminuare a dorintei de performanta a procurorilor". Horodniceanu face, astfel, referire la arestarea Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT.

De asemenea, magistratul arata, in documentul citat, ca doreste sa se "reincarce responsabilizarea fiecarui procuror" in ceea ce priveste actele si activitatile desfasurate, dar si readucerea spiritului de echipa, "caracteristic structurii". "Crearea unui proiect serios si convingator, pe termen mediu, de cooptare in cadrul structurii a politistilor de politie judiciara, proiect in care trebuie antrenat Ministerul Justitiei, prin specialistii sai; implementarea de catre procurorul sef al DIICOT a principiilor specializarii procurorilor si continuitatii in desfasurarea activitatii", sunt alte doua obiective majore asumate de Daniel Horodniceanu. Procurorul Daniel Horodniceanu a identificat, in proiectul de management, si mai multe riscuri la care este expusa DIICOT.

Astfel, el aminteste, in primul rand, de scurgerile de informatii din dosare. De asemenea, procurorul sustine ca un alt risc la care este expusa institutia consta in interesul unor persoane din lumea interlopa locala de a recruta politisti si magistrati. Cresterea gradului de specializare a infractorilor in domeniul criminalitatii organizate, lipsa de protectie fizica a procurorilor si campaniile de presa care au indus o presiune psihologica asupra procurorilor sunt alte trei riscuri cu care se confrunta structura din Ministerul Public. Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuti procurori ieseni, DIICOT Iasi remarcandu-se, sub conducerea sa, prin numarul foarte mare de arestari si perchezitii care au dus la destructurarea unor retele de contrabanda de tutun de la granita Romaniei cu Republica Moldova.

Horodniceanu, care va implini 41 de ani pe 26 mai, si-a inceput activitatea profesionala in anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Judetean Iasi, unde a stat din august pana in decembrie, din luna ianuarie a anului urmator intrand pe postul de procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Falticeni. Acesta a stat aproape un an si jumatate la Falticeani, trecand apoi prin posturi similare la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani si la Iasi. In noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iasi, fiind numit sef al acestei institutii in 2006, pentru trei ani, pana in 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciul Teritorial Iasi al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-sef.

In toti anii de activitate la Ministerul Public, in evaluarile periodice, acesta a obtinut calificativul de "foarte bine". Este specializat, printre altele, in audierea copiilor in procedurile judiciare si in combaterea si intelegerea fenomenului traficului de femei in Europa. Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Sase procurori au candidat pentru aceasta functie - adjunctul procurorului sef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigura interimatul postului de sef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar sef adjunct sectie in cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, din Directia Nationala Anticoruptie, Adrian Gluga, procuror sef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror sef in cadrul Serviciului de prevenire si combatere a criminalitatii informatice, de la Structura centrala a DIICOT, Catalin Laurentiu Borcoman, seful DIICOT Brasov si Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul sef al DIICOT Iasi - acestia fiind audiati in 18 martie la Ministerul Justitiei.

Conform legii, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri