Asigurarile tranzactiilor nu reprezinta un concept cu totul nou, insa acest tip de polite castiga tot mai mult teren, afirma reprezentantii casei de avocatura PeliFilip. Din 2011 pana in 2015, sumele asigurate prin acest tip de polite au crescut de sapte ori la nivel global, interesul fiind de asemenea in urcare si in Romania.

Alina Stancu Birsan, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip, a explicat ce presupun asigurarile de tranzactie si efectele acestora asupra vanzatorilor si cumparatorilor implicati intr-un deal de M&A.

“In cazul vanzatorului, acesta isi ia pe contractul de vanzare-cumparare o raspundere fata de cumparator pana la o anumita limita, dar nu doreste sa plateasca ulterior acei bani din propriul buzunar, sau sa ii fie retinuta o parte din pret. In aceste conditii, o varianta este sa semneze o polita de asigurare care sa acopere acea parte din risc pe care vanzatorul si-o asuma prin contract. De obicei, asigurarea nu acopera intreaga raspundere a vanzatorului, ramanand o raspundere reziduala a acestuia. Important pentru vanzator este faptul ca asigurarea nu acopera o eventuala frauda a acestuia; mai exact, in masura in care vanzatorul, cu buna stiinta, a dat niste garantii pe contracte despre care stia ca nu sunt adevarate, polita de asigurare nu il va acoperi in aceasta situatie”, a explicat Alina Stancu Birsan, in cadrul conferintei in cadrul M&A Outlook, conferinta organizata de wall-street.ro impreuna cu EY, Pathfinder si PeliFilip.

Pentru cumparatori, o asigurare poate insemna suplimentarea protectiei, iar daca obtin o astfel de polita cand participa la un proces competitiv, pot fi mai flexibili si pot face o oferta mai buna care sa se distinga fata de alte oferte.

"Mai mult decat atat, pentru ca respectivul cumparator nu trece prin acele negocieri foarte obositoare, care de multe ori lasa partenerii usor nemultumiti, isi pot pastra relatiile comerciale cu vanzatorul mult mai bine. De asemenea, in valul al doilea, procesul de vanzare e foarte posibil sa fie mult mai eficient, pentru ca negocierile nu vor mai dura atat de mult timp”, a adaugat partenerul PeliFilip.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri