Sapte firme din judetul Bistrita-Nasaud, printre care si SC Frasinul SRL Anies, detinuta de omul de afaceri Traian Larionesi, sunt perchezitionate, joi, in dosarul privind defrisari ilegale de paduri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac perchezitii la 13 adrese din Bistrita-Nasaud, intre care sediul Directiei Silvice din judet, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2009-2014, noteaza Mediafax. Surse judiciare au declarat ca anchetatorii ridica de la Directia Silvica Bistrita-Nasaud documente din birourile directorului general Gheorghe Ivan, directoarei economice Lombrea Adriana, al lui Vasile Titu Albu si ale unor angajati cu atributii in derularea achizitiilor, incheierea si monitorizarea derularii contractelor.

De asemenea, procurorii anticoruptie fac perchezitii la sapte firme din judetul Bistrita-Nasaud, respectiv: SC Frasinul SRL din sat Anies, comuna Maieru si punctele de lucru din Anies si Nasaud; SC Frasinul International din Anies si punctul de lucru din Ilva Mica; SC Austroforest International SRL din Anies; SC Star Gate SRL din Ilva Mica; SC Nol Woodland SRL din Lunca Ilvei si punctul de lucru din Anies; SC Prosperity SRL din municipiul Bistrita si punctele de lucru din Tonciu, comuna Galatii Bistritei si din Bistrita; SC CDS Comp-Impex SRL din Rodna.

Anchetatorii fac perchezitii si la locuinta omului de afaceri Traian Larionesi din satul Maieru, judetul Bistrita-Nasaud, care detine SC SC Frasinul SRL Anies, firma care se ocupa de prelucrarea lemnului si are fabrici de cherestea la Nasaud, Anies si Ilva Mica, au precizat sursele citate. Perchezitii au loc si la locuintele lui Gheorghe Ivan, Adrianei Lombrea si Vasile Titu Albu, toate din municipiul Bistrita, precum si la casa lui Dorel Cardan, din satul Rodna, sustin aceleasi surse.

Omul de afaceri Traian Larionesi, patron al unor firme avand ca obiect de activitate, in principal, exploatari forestiere si proprietar a patru fonduri de vanatoare, este in atentia anchetatorilor si in dosarul in care seful Politiei Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Politiei Rutiere, Roberto Hasnas, si seful Politei Nasaud, Leon Anton Closca, sunt acuzati ca au pretins si primit, in mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate in teren.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Larionesi ar fi beneficiat de sprijin din partea lui Muresan, care, folosindu-si abuziv "prerogativele si puterile" conferite de functia detinuta, asigura protejarea activitatilor ilicite ale omului de afaceri si ale firmelor administrate de el.

Anchetatorii sustin ca au date conform carora Traian Larionesi i-ar fi oferit comisarului sef Ioan Muresan, de mai multe ori, diverse bunuri si cadouri, dandu-i o arma de vanatoare marca Blaser, in valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat inspectorului sef al IPJ Bistrita-Nasaud un autovehicul de teren Toyota RAV 4, fabricat in anul 1996 si inmatriculat pe numele Lenutei Muresan, sotia ofiterului.

In documentul citat se mentioneaza, de asemenea, ca Ioan Ovidiu Muresan, impreuna cu finul sau, Roberto Emil Hasnas, ar fi protejat activitatile ilicite desfasurate de Traian Larionesi, impiedicand ofiterii si agentii de politie din subordine sa controleze masinile care apartin societatilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau impiedicandu-i sa aplice sanctiuni in cazurile in care au fost constatate ilegalitati.

Documentele citate arata ca la diferite date din anii 2013 si 2014 Larionesi sau persoane din anturajul acestuia au fost oprite in trafic pentru diverse nereguli, in toate cazurile omul de afaceri solicitand telefonic sprijinul sefului Politiei Rutiere Bistrita-Nasaud, Roberto Emil Hasnas, care ar fi cerut agentilor sa nu dispuna masurile legale. Potrivit anchetatorilor, in schimbul interventiilor sale, Hasnas ar fi primit, printre altele, mai multe butoaie de 30 litri cu bere.

In documentul citat se mai mentioneaza ca, in 30 iunie 2014, Larionesi l-ar fi contactat pe inspectorul sef Ioan Muresan, solicitandu-i sa intervina pentru ca tatalui sau, Traian Larionesi, sa nu ii fie retinut permisul de conducere, desi acesta provocase un accident rutier pe drumul dintre Singeorz Bai si Ilva. In acest context, Muresan i-a dispus lui Hasnas sa se deplaseze la Singeorz Bai pentru a impiedica retinerea permisului de conducere al tatalui lui Larionesi. Totodata, omul de afaceri i-a facut aceasta solicitare si in mod direct comisarului sef de politie Roberto Emil Hasnas.

De asemenea, in data de 13 iunie 2014, Hasnas ar fi contactat telefonic, de doua ori, un agent de politie aflat la locul unui accident rutier, solicitandu-i sa nu intocmeasca acte de constatare cu privire la existenta accidentului sau sa falsifice actele de constatare, desi o persoana fusese ranita. Potrivit anchetatorilor, comisarul sef de politie i-ar fi cerut agentului sa nu consemneze producerea accidentului rutier sau sa intocmeasca acte false, in care sa ateste o modalitate diferita de producere a evenimentului decat cea reala si sa consemneze, in mod mincinos, un alt loc de producere a evenimentului.

Sursa foto: Defrisari, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri