Mai multe persoane, intre care omul de afaceri Remus Truica si reprezentanti ai fostei conduceri a BRD, au venit la DIICOT, marti, fiind citate pentru a fi audiate in dosarul privind presupuse credite contractate fraudulos de la BRD.

Remus Truica a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 9.30, surse judiciare declarand ca omul de afaceri a fost citat in dosarul privind presupuse credite contractate ilegal de la BRD, in urma cu mai multi ani.

In acest dosar ar urma sa fie audiate la DIICOT mai multe persoane, printre care si reprezentanti ai BRD la data presupuselor faptelor.

La DIICOT au venit, marti, si Gabriela Gavrilescu, membru in Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data presupuselor fapte si Lucian Cojocaru, director comercial al retelei BRD in perioada 2009-2010.

Surse judiciare au declarat ca lui Lucian Cojocaru i s-a adus la cunostinta ca ar fi fost inceputa urmarirea penala pe numele sau pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani. De asemenea, si Gabrielei Gavrilescu i s-a adus la cunostinta ca este urmarita penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

La DIICOT s-a prezentat marti si Alexandru Claudiu Cercel-Duca, membru in Comitetul de Credit din Centrala BRD-Group Societe Generale la data presupuselor fapte, care a fost anuntat de procurori ca este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani, au precizat sursele citate.

Claudiu Cercel-Duca a declarat, la iesirea de la DIICOT, ca nu doreste sa comenteze situatia in care se afla si ca vrea ca aceasta ancheta sa continue.

La randul sau, avocatul lui Claudiu Cercel-Duca a spus ca ancheta este in faza incipienta si ca probele in cazul clientului sau nu sunt lamuritoare, in contextul in care nu acesta a acordat in mod direct credite. Avocatul a mai aratat ca prejudiciul general nu ii poate fi pus in sarcina lui Cercel-Duca, pe motiv ca este vorba despre un prejudiciu cumulat, context in care anchetatorii trebuie sa lamureasca care este prejudiciul retinut in sarcina clientului sau.

In acelasi dosar au fost audiati, vineri, Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu. Adrian Sarbu, cercetat in arest preventiv intr-un alt dosar, si Sorin Rosca Stanescu, aflat in Penitenciarul Jilava, unde executa pedeapsa primita in dosarul Rompetrol, sunt in atentia anchetatorilor pentru contractarea de credite in valoare de cateva milioane de euro de la BRD, in urma cu mai multi ani.
In dosarul de la DIICOT a fost in atentia anchetatorilor si Elena Udrea, pentru un credit de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD in urma cu mai multi ani. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta in 4 martie si a trimis dosarul la DNA, care continua cercetarile.

Potrivit unor surse judiciare, in acest dosar se fac cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de inselaciune, abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si spalare de bani.
Procurorii DIICOT au inceput, in octombrie 2014, urmarirea penala in rem in aceasta cauza, avand suspiciuni ca, la sfarsitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si societati comerciale. Astfel, sustin anchetatorii, ar fi fost acordate ilegal credite, fiind cauzat un prejudiciu de 43,5 milioane de euro in dauna BRD - Group Societe Generale.

Remus Truica, pus sub control judiciar; omul de afaceri spune ca a luat legal creditele de la BRD

Remus Truica a fost pus sub control judiciar in dosarul in care este urmarit penal pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani, omul de afaceri spunand, marti, la iesirea de la DIICOT, ca a luat legal creditele de la BRD si ca va incerca sa lamureasca aceasta situatie.

Omul de afaceri Remus Truica a spus ca doreste sa clarifice aceasta situatie, astfel ca va reveni la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), aratand ca nu intelege acuzatiile, intrucat creditul pe care l-a luat a fost legal.

Avocatul omului de afaceri a precizat ca Remus Truica va reveni in iunie in fata procurorului DIICOT, pentru a oferi lamuriri in legatura cu probele si acuzatiile anchetatorilor. Acesta a spus ca s-a cerut un termen procurorilor pentru a fi studiate si analizate probele.

Intrebat daca s-a pus sechestru asigurator pe bunuri mobile sau imobile ale lui Truica, avocatul Bogdan Cimbru a spus ca s-a luat aceasta masura, fiind puse sub sechestru bunuri imobile pana la concurenta sumei considerate prejudiciu in dosar. Avocatul nu a dorit sa precizece despre cate imobile este vorba sau care este prejudiciul retinut in sarcina clientului sau.

Surse judiciare au declarat ca sechestrul a fost instituit de procurori pe terenuri si imobile, inclusiv pe casa de la Snagov a omului de afaceri, precum si pe conturi bancare din Romania si din strainatate, in cazul conturilor din strainatate fiind formate comisii rogatorii pentru luarea masurilor cerute de procurori.

Aceleasi surse spun ca procurorii DIICOT i-au adus la cunostinta lui Remus Truica, in dosarul creditelor care ar fi fost contractate ilegal de la BRD, ca este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani.

Conform surselor citate, in cazul lui Truica anchetatorii au luat masura controlului judiciar. In timpul controlului judiciar, Remus Truica trebuie sa respecte o serie de masuri, printre care si aceea de a se prezenta periodic la sectia de politie desemnata cu supravegherea sa judiciara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri