Opt functionari din Primaria comunei Nana, pintre care si primarul Gheorghe Dobre, au fost trimisi in judecata, alaturi de alte trei persoane, pentru retrocedarea ilegala a unor terenuri, prejudiciul produs prin deciziile luate de membrii Comisiei de fond funciar fiind de peste trei milioane de lei.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in cauza avand ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri din comuna Nana, judetul Calarasi, si au dispus trimiterea in judecata a 11 persoane, dintre care unii au fost membri ai Comisiei de fond funciar a comunei, anunta Mediafax.

Procurorii au trimis in judecata, sub control judiciar, sase functionari din Primaria Nana, respectiv pe Gheorghe Dobre, primarul comunei - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese si spalare a banilor, pe secretara comunei, Tudorita Niculae, si pe Marius Gelu Neagu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii, pe Florian Decu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii, pe Marian Dobre - pentru constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese, spalare a banilor si fals in declaratii, pe Simona Alina Preda - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii.

Alte cinci persoane au fost trimise in judecata in stare de libertate: Vasilica Preda, contabil in Primaria Nana - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, spalare a banilor si fals in declaratii, Nicolae Tudorache, casier in Primarie - pentru complicitate la abuz in serviciu, spalare a banilor si fals in declaratii, Domnica Enciu - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare a banilor, Daniela Negoita - pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor si Georgica Stolea - pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor.

Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Calarasi, instanta care va judeca dosarul Nana, in perioada 2005 - 2010, Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre si fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budesteanu, in prezent decedat, au initiat, constituit si sprijinit un grup infractional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozitiilor Legii fondului funciar si a celorlalte reglementari in domeniu. In timp, la grupul infractional au aderat Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilica Preda, Domnica Enciu si Daniela Negoita, care au contribuit la realizarea retrocedarea ilegala de terenuri agricole. Comisia de fond funciar a comunei Nana a solutionat, in perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44 la suta dintre aceste solicitari de revendicare fiind formulate in numele inculpatilor, sotiilor sau sotilor, parintilor, bunicilor acestora sau in numele altor rude sau afini, sustin anchetatorii.

"Astfel, contrar dispozitiilor legale care prevad ca cererea se depune personal sau prin mandatar, membrii grupului au savarsit diverse manopere frauduloase, precum completarea ori falsificarea cererilor in modalitatea contrafacerii semnaturii titularului ori prin antedatare. De asemenea, acestia au scris, au acceptat depunerea si au inregistrat retroactiv in registrul special de fond funciar cereri care au fost depuse peste termenul de decadere prevazut de legislatia in domeniu, cereri despre care s-a stabilit ca nu au fost semnate de titulari. Mai mult decat atat, din probatoriul administrat in cauza s-a stabilit ca cererile nu cuprindeau toate datele si elementele necesare, solutionarea lor facandu-se in lipsa actelor prevazute de lege (certificatul de deces al autorului terenului revendicat, certificatul de mostenitor sau declaratia pe proprie raspundere)", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Retrocedarile ilegale s-au facut ca urmare a faptelor de abuz in serviciul si complicitate la abuz in serviciu ale inculpatilor, unii fiind membri ai Comisiei de fond funciar Nana, care astfel au produs pagube domeniului privat al statului de 3.076.949 de lei.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe terenurile dobandite ilegal, pentru recuperarea pagubei si restabilirea situatiei anterioare deciziilor de retrocedare luate abuziv. De asemenea, anchetatorii au dispus masura sechestrului pe bunuri mobile si imobile ale inculpatilor. Sechestrul asigurator a fost pus pe un teren de 735 de hectare, in cazul caruia procurorii au suspiciuni ca a fost retrocedat in mod ilegal. Din cele peste 700 de hectare face parte si terenul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu. Ioana Basescu a contestat in instanta sechestrul pus de procurori, insa Tribunalul Calarasi a dat castig de cauza PICCJ.

Fostul presedinte Traian Basescu a scris pe Facebook, in 7 martie, ca ii pare rau pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite in perioada 1996-2010, aratand ca aceste familii suporta consecintele unor actiuni politice indreptate impotriva sa. El a tinut sa precizeze ca "nu exclude posibilitatea ca in procesul de restituire sa fi existat ilegalitati", adaugand ca "asta va constata justitia, iar cei care au incalcat legea vor raspunde".

"Sper ca astfel de investigatii sa se faca in toata tara, incepand spre exemplu cu judetele Vrancea si Timis. Ioana Basescu a cumparat de la o firma italiana cele 290,4 hectare de la Nana in octombrie 2013 in baza inscrisurilor legale de la cartea funciara, cu deplina buna credinta. Oare de ce timp de trei ani cat timp firma italiana a detinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigatie?", a mai scris Basescu, pe pagina de socializare. Inspectia Judiciara din Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ca declaratiile fostului presedinte Traian Basescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar si au afectat independenta procurorului care instrumenteaza dosarul.

Sursa foto: teren agricol, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri