Un ministru poate fi suspendat de catre seful statului doar daca acesta nu este membru al Parlamentului, a spus presedintele Curtii Constitutionale (CC), Augustin Zegrean, intrebat despre situatia premierului Victor Ponta, urmarit penal pentru trei infractiuni comise in perioada in care era avocat.

"Daca nu este si membru al Parlamentului. Daca nu este membru al Parlamentului poate fi suspendat de presedinte. Presedintele trebuie sa ceara urmarirea lui de catre Parchet si in situatia asta poate sa dispuna suspendarea. Asa scrie la lege", a spus Augustin Zegrean, inainte de a incepe sedinta de plen a CC, el fiind intrebat de jurnalisti daca presedintele Klaus Iohannis il poate suspenda pe Victor Ponta pentru infractiunile pe care le-ar fi savarsit in calitate de avocat, scrie Mediafax.

Intrebat daca este ingrijoratoare situatia din prezent, Augustin Zegrean a raspuns: "E mai ingrijoratoare astazi decat ieri? (...) Scandalul nu a inceput astazi. E inceput de vreo 25 de ani in Romania". De asemenea, intrebat despre declaratiile presedintei instantei supreme, Livia Stanciu, care afirma ca ceea ce s-a intamplat marti in Parlament demonstreaza ca ”legea nu este egala pentru toti cetatenii Romaniei”, Augustin Zegrean a spus: ”Nu stiu ce impresie are doamna presedinte a Inaltei Curti, dar textul pe care l-a spus este corect - «nimeni nu este mai presus de lege». Asa scrie la Constitutie”.

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, marti, comentand votul dat in Camera Deputatilor in privinta lui Victor Ponta, ca problema avizarii sau neavizarii inceperii urmaririi penale apartine Parlamentului, care ”asa a inteles sa decida”. Intrebata daca este posibila instituirea masurii controlului judiciar in cazul premierului Victor Ponta, presedinta instantei supreme a spus ca aceasta masura este posibila in cazul oricarui cetatean, cat timp cel care ia aceasta decizie o fundamenteaza pe probe. ”Si premierul este tot un cetatean al acestei tari. (...) Nimeni nu este mai presus de lege si aceasta masura este aplicabila oricarui cetatean. In rest, sigur, ramane la aprecierea celui care dispune acea masura sa-si fundamenteze masura pe care o dispune, pe probe, daca exista sau nu exista astfel de probe in dosar”, a mentionat Stanciu.

Miercuri, presedinta instantei supreme a spus, legat de votul dat marti in Camera Deputatilor, care a respins solicitarea DNA de urmarire penala a premierului Ponta, ca ”legea nu este egala pentru toti cetatenii Romaniei”. ”Ceea ce s-a intamplat in Parlament demonstreaza ca legea nu este egala pentru toti cetatenii Romaniei”, a afirmat presedinta ICCJ. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, luni, cu 18 voturi "impotriva", 7 "pentru" si o abtinere, solicitarea DNA privind inceperea urmaririi penale a premierului Victor Ponta si pentru infractiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor a fost dezbatut marti, in sedinta de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputati, la sedinta de marti au fost prezenti 351, numarul voturilor valabil exprimate fiind acelasi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotarare privind respingerea cererii de incepere a urmaririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "impotriva". Intrucat s-a intrunit majoritatea simpla, decizia Camerei Deputatilor a fost de respingere a inceperii urmaririi penale pentru seful Guvernului.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, dupa votul din Parlament, ca probabil nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta daca Parlamentul ar fi incuviintat urmarirea penala, apreciind ca premierul a avut trei variante de actiune, dar a ales-o pe "cea mai proasta", care nu-i va permite sa demonstreze ca este nevinovat, asa cum sustine.

"Victor Ponta a avut la dispozitie trei variante de reactie. Prima, dupa parerea mea, cea mai buna si cea mai onorabila, ar fi fost sa demisioneze si sa se puna la dispozitia justitiei. A decis sa nu faca acest lucru. A doua varianta pe care ar fi avut-o la dispozitie era sa-si convinga colegii din majoritatea parlamentara sa incuviinteze urmarirea penala, sa se puna la dispozitia procurorilor si a judecatorilor si sa dovedeasca practic ca este asa cum spune, ca este nevinovat. Daca asa s-ar fi intamplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si, cu siguranta, impreuna cu reprezentantii justitiei s-ar fi gasit modalitati de judecare cu mare celeritate, pentru a lamuri foarte repede problema, fiindca este una extrem de importanta", a declarat Klaus Iohannis, marti dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni, la finalul sedintei CSAT.

Seful statului a apreciat ca premierul a ales "cea mai proasta varianta". "Domnul Ponta s-a folosit de influenta pe care o are in calitate de prim-ministru si a solicitat majoritatii parlamentare sa nu incuviinteze urmarirea penala. Parlamentul a executat ordinul. E o varianta foarte proasta, fiindca, una la mana, acum domnul Ponta nu mai poate demonstra nimanui ca a avut dreptate", a spus Iohannis. Totodata, presedintele a precizat ca a doua consecinta a deciziei lui Victor Ponta este "mult mai grava", deoarece "se creeaza o imagine negativa despre Romania, despre democratia romaneasca".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri